REVSTA PRESEI 09.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 mai 2014

ADEVARUL

Isărescu: România încheie de rambursat împrumutul de la FMI cu rezerve valutare mai mari. Programul cu FMI a fost eficient

România va termina de rambursat împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional în 2015 cu rezerve valutare mai mari decât în momentul în care a contractat împrumutul şi cu rezerve minime obligatorii reduse de la 40% la 18% la valută, a declarat, joi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. "Cred că este momentul să arătăm aceste cifre care justifică acel împrumut şi arată faptul că programul a funcţionat. Acest lucru ne îndreptăţeşte să avem o îmbunătăţire în continuare a ratingului de ţară şi să vorbim de intrarea într-un nou ciclu de dezvoltare echilibrată şi echilibrantă până în momentul intrării în zona euro", a explicat Isărescu într-o conferinţă de presă. El a reamintit discuţiile apărute în perioada contractării creditului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind suma împrumutată, respectiv dacă era sau nu nevoie de 12 miliarde de euro. Guvernatorul BNR a precizat că, la finalul acestui an, România va mai avea de rambursat circa 1,3 miliarde de dolari din împrumutul luat de la FMI, iar în 2015 acesta se va stinge.

Traian Băsescu: Ponta şi-ar dori să fie primit de Putin. Sunt încercări pentru a se face o vizită

Preşedintele Traian Băsescu a continuat duelul declarativ cu premierul Victor Ponta, joi seară, la B1TV. Preşedintele i-a reamintit premierului chestiuni sensibile din trecut: prima căsnicie, moartea procurorului Panait, i-a taxat declaraţiile referitoare la Mircea Mihăieş şi a vorbit despre o posibilă întâlnire Ponta-Putin. În final, şeful statului a dat verdictul: Ponta nu va ajunge preşedintele României. "Vântu a furat bani de la cetăţeni, Ghiţă de la stat. Asemănarea este că şi unul, şi altul au controlat oameni politici. Ghiţă îl controlează pe Ponta. Însă mult mai tare mă îngrijorează suportul pe care i-l dă Voiculescu lui Ponta, care va trebuit plătit, în susţinere, în graţiere sau în amnistie. România nu a mai avut un premier atât de dependent de baroni. Nu intuiam cât de găunos este Ponta. Venea ca un pisicuţ şi mă întreba dacă poate să candideze la primăria Capitalei, cred că m-a întrebat dacă vreau să-i fiu naş. Era parlamentar de opoziţie şi l-am primit. Aşa cum şi-a lăsat soţia însărcinată în şase luni ca să se însoare cu fiica unui baron din PSD, nu mai poate să ne mire nimic. La fel şi cu dosarul procurorului Panait."

Patapievici, către Ponta: Falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru

Horia-Roman Patapievici spune că Victor Ponta "falsifică şi răstălmăceşte" tot ce atinge şi îi cere premierului să retragă imediat "afirmaţiile calomnioase" proferate la adresa lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş şi a lui Dan Croitoru. Fostul preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) Horia-Roman Patapievici spune că, prin acuzaţiile aduse lui Mircea Mihăieş, Victor Ponta îşi dezonorează funcţia de prim-ministru. De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune că este "o minciună" afirmaţia lui Victor Ponta potrivit căreia Curtea de Conturi ar fi constatat o fraudă la ICR. " O minciună pe care o tot repetaţi din 2012 încoace şi care deja întruneşte toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005 - 2012, cât am condus institutul", spune Patapievici.

Adrian Năstase ar putea ieşi din închisoare peste trei luni

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca Adrian Năstase să stea 4 ani după gratii. Asta după ce au analizat cererea de contopire a pedepselor primite de fostul premier în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii". Însă, după scăderea perioadelor pe care fostul premier le-a petrecut deja în spatele gratiilor, acesta ar mai avea de executat doar trei luni de închisoare până când va putea solicita eliberarea condiţionată.

George Maior: Atitudinile neoimperiale ale Rusiei par să nască un nou Război Rece

Volumul "7 teme fundamentale pentru România", coordonat de către Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian, care analizează impactul evenimentelor ce ne înconjoară asupra evoluţiei ţării, a fost lansat astăzi la iniţiativa "Clubului România". Prezent la eveniment, directorul SRI, George Maior, cel care semnează prefaţa cărţii, a vorbit despre evenimentele aprinse din Ucraina şi a avertizat cu privire la apariţia unei noi falii între Estul Europei şi Occident. "Nu trăim timpuri foarte uşoare la graniţele noastre. Mă refer la conflictul ucrainean şi la aceste atitudini neoimperiale ale Rusiei care par să nască apariţia unui nou Război Rece şi care ne va marca evoluţia în această zonă a Europei din punct de vedere geopolitic. Un stat puternic trebuie să fie un stat inteligent. Cred că una din direcţiile majore prin care putem creşte eficienţa naţională este folosirea de către stat a acestei mase importante de informaţie care există în lumea contemporană, pentru a putea lua decizii pentru cetăţean, pentru a putea guverna mai inteligent", a spus George Maior.

CURENTUL

Consiliul Fiscal a declarat guvernul repetent la calcule

Consiliul Fiscal a emis un raport în care atrage atenţia că Executivul nu are avizul acestei instituţii asupra măsurii de neimpozitare a profitului reinvestit, aviz impus de lege. În raportul Consiliului se menţionează că decizia Executivului este oportună din punct de vedere economic, dar şi că impactul negativ asupra bugetului va fi unul mai mare decât cel estimat de Executiv. Instituţia remarcă faptul că în nota de fundamentare nu se explică cum s-a ajuns la estimările impactului bugetar, şi că acestea au fost subestimate. În condiţiile în care companiile vor beneficia de amortizarea bunurilor cât şi de scutirea de impozit pe profit, pierderea la buget analizată pentru 2014, ar fi, conform scenariului de bază, de 2,31 miliarde de lei. De asemenea, pierderile estimate pentru 2015 şi 2016 ar fi de 2,53 şi 2,67 miliarde de lei. Pentru 2017, Consiliul estimează o pierdere fiscală de 675 milioane de lei. Per total, pierderile ar depăşi 7 miliarde de lei. În schimb, potrivit estimărilor guvernamentale, pierderile bugetare aferente anului în curs sunt de 137 milioane de lei, în timp ce pentru anii 2015, 2016 şi 2017 de 572, 604 şi, respectiv, 153 milioane de lei.

Mossad mai tare decât NSA: Americanii, iritaţi de spionajul...

După ce SUA au fost partenerul care spiona cel mai mult "aliatul" german, NSA interceptând inclusiv telefoanele Angelei Merkel, a venit rândul americanilor să se simtă spionaţi mai mult de către un alt aliat. Revista Newsweek scrie că Israelul spionează Statele Unite mai mult decât oricare dintre aliaţii săi, iar această supraveghere depăşeşte limitele. Secretele industriale şi tehnice americane sunt în principal vizate de spionajul israelian, adaugă revista, citând întâlniri confidenţiale privind necesitatea unei legislaţii în vederea relaxării restricţiilor la vize pentru cetăţenii israelieni. Un membru al Congresului, care a asistat la o reuniune de informare în ianuarie, a calificat dezvăluirea drept "foarte şocantă, alarmantă şi înspăimântătoare", în timp ce un alt congresman a apreciat acest comportament drept "dăunător", arată revista Newsweek. "Nicio altă ţară apropiată SUA nu depăşeşte limitele în privinţa activităţilor de spionaj, aşa cum face Israelul", a subliniat un fost membru al Congresului, care a participat, la rândul său, la o întrevedere confidenţială la sfârşitul lui 2013, potrivit Newsweek.

CURIERUL NATIONAL

Încă puţin şi am plătit toţi banii către FMI

La finalul anului, România va mai avea de plătit Fondului doar 1,3 mld. euro din cele 12 mld. euro împrumutate, iar în 2015 un rest de 100 mil. euro. Rezerva valutară a ţării va rămâne mai mare decât în 2009, ceea ce arată, în viziunea BNR, succesul acordurilor. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că achitarea datoriilor pune capăt temerilor justificate ale populaţiei privind îndatorarea ţării. România mai rămâne datoare cu 4,5 miliarde euro către Banca Mondială şi Comisia Europeană, calendarul rambursărilor prevăzând reducerea acesteia la un miliard de euro până în anul 2019 şi achitarea integrală până în 2023. Post-factum, împrumutul de 12 miliarde euro de la FMI apare ca fiind prea mare, o sumă de 4-6 miliarde euro fiind probabil suficientă, însă în momentul contractării acest lucru nu era foarte clar. Stabilitatea obţinută este de nepreţuit, în opinia lui Isărescu.

Guvernul a aprobat deja ajutoare de stat de 40 mil. euro

Guvernul a aprobat, în primele patru luni ale acestui an, finanţări în valoare de 40 de milioane de euro, prin cele patru scheme de ajutor de stat, pentru investiţii în valoare de 112 milioane de euro, a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a făcut aceste precizări cu prilejul inaugurării centrului de tehnologie al Deutsche Bank, unde a fost prezent alături de premierul Victor Ponta. Voinea a amintit că şi Deutsche Bank a beneficiat de un ajutor de stat pentru centrul tehnologic din Pipera, în baza unei scheme aprobate pentru dezvoltarea investiţiilor în tehnologie şi crearea de locuri de muncă. Deutsche Bank primeşte, astfel, în mod gradual, un ajutor de stat de 15,6 milioane euro pentru crearea a 500 de noi locuri de muncă. Potrivit lui Voinea, investiţia Deutsche Bank va aduce la buget în următorii cinci ani circa 50 de milioane euro. Firmele susţinute vor aduce în 5 ani un sfert de miliard de euro la bugetul de stat.

Mugur Isărescu are încredere că noua conducere a ASF va acţiona corect în cazul Harinvest

La Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) avem o conducere de încredere, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, ce consideră că aceasta va acţiona pe cale de consecinţă pentru soluţionarea problemei păgubiţilor de la SSIF Harinvest. Răspunzând la o întrebare a Curierului Naţional, şeful băncii centrale a afirmat ieri că îşi menţine afirmaţia făcută în urmă cu trei luni potrivit căreia amânarea unei rezoluţii pentru utilizarea Fondului de Compensare a Investitorilor în limita celor 20.000 de euro prevăzuţi de reglementări induce un risc reputaţional la nivelul întregii pieţe financiare. În momente tensionate, publicul larg nu mai ţine cont că e vorba de piaţa de capital, că e fond sau că e bancă, declara atunci Isărescu, amintind că s-a confruntat cu aşa ceva în anul 2000, când o poveste cu un fond s-a transmis către bănci. "Panica se poate răspândi", mai spunea şeful băncii centrale.

Ponta: La Nana este vorba de crimă organizată

Autorităţile vor lua măsuri legale în cazul incidentului de la Nana, produs în timpul unei vizite a Elenei Udrea, deoarece este vorba de crimă organizată, Udrea fiind sprijinită în acea zonă de o reţea, a afirmat premierul Victor Ponta. "Este vorba de crimă organizată, pentru că Udrea este sprijinită în acea zonă de o reţea pe care aţi văzut-o la televizor, şi evident că se vor lua măsuri legale. Pe de altă parte, cred că asocierea lui Băsescu cu cea a Elenei Udrea cu fraudele şi de la Nana, care continuă acum cu manifestările pe care le-aţi văzut, reflectă, de fapt, modul în care cei doi au înţeles să facă politică în România", a spus Ponta. Poliţiştii din localitatea Curcani, comuna Nana, judeţul Călăraşi s-au autosesizat şi au deschis un dosar de cercetare privind agresarea unei femei de către reprezentanţi ai PMP, în timpul unei vizite a Elenei Udrea în comuna Nana, fiind făcute cercetări pentru lovire sau alte violenţe.

La Mioveni s-a produs maşina cu numărul 5.000.000

Uzina Vehicule Dacia de la Mioveni a marcat în această săptămână producţia a 5.000.000 de vehicule. Automobilul care a ieşit de pe liniile de fabricaţie este un model Duster 4x4, versiunea Lauréate, echipat cu motorul 1.6 16V, 105 CP, de culoare bleu navy. Acesta va fi livrat unui client din România. În prezent, producţia modelului Duster la Uzina Dacia din România reprezintă peste 50% din producţia totală zilnică realizată. Uzina Dacia a luat naştere în anul 1966, la Colibaşi, în judeţul Argeş, iar doi ani mai târziu, în 1968, se lansează primul model, Dacia 1100 (licenţă R8). Din anul 1999, Dacia devine o marcă a Grupului Renault şi începe procesul de modernizare al întregului aparat industrial. Astăzi, Uzina Dacia de la Mioveni utilizează Sistemul de Producţie Renault (SPR), unul dintre cele mai moderne din istoria auto mondială. Capacitatea uzinei de la Mioveni este de 350.000 vehicule/an. În 2013, 93% din producţia uzinei a fost exportată.

EVENIMENTUL ZILEI

"Republica penalilor". Primarul Mazăre a retrocedat terenuri ale Academiei Române către doi foşti patroni de la Dinamo

EVZ prezintă dovada că Radu Mazăre i-a pus în posesie, ilegal, pe doi foşti patroni de la Dinamo, cu terenuri cuvenite Academiei Române. Retrocedările ilegale, de zeci de hectare de teren în portul Tomis s-au făcut la propunerea comisiei din care făcea parte şi Nicuşor Constantinescu, actualul şef al Consiliului Judeţean Constanţa.

Traian Băsescu, despre Elena Udrea: A fost singura care a avut curajul să se bată cu bărbaţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că deşi a promovat de-a lungul timpului mai multe femei în politică, Elena Udrea a fost singura care a avut curaj să se bată cu bărbaţi, demonstrând că nu a vrut să fie dependentă. "Mie nu mi-a schimbat nici viaţa nici deciziile Elena Udrea. Dintre cei cu care am dat bătălii în ultimii 10 ani, împotriva PSD, am promovat foarte multe alte femei, şi pe Anca Boagiu, şi pe Roberta Anastase, când am putut şi am avut suficientă autoritate, am spus: E tânără, ea să fie preşedinta Camerei Deputaţilor. Eu am promovat-o şi pe Sulfina Barbu, am luat-o întâi de la Sector la Primărie şi pe urmă am făcut-o ministru al Mediului şi nu am nicio reţinere să vă spun că şi pe Raluca Turcan tot eu am impus-o pe liste la Sibiu, când PNL nu o vroia", a spus Băsescu, la B1 TV, mărturisind că şi în prezent le vede "ghiduşe, pe doamnele astea".

Separatiştii pro-ruşi NU VOR AMÂNA referendumurile din Doneţk şi Luhansk. Kremlinul va analiza situaţia

Activiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au votat ieri în aşa-numitele consilii populare propunerea Moscovei de anulare a referendumurilor secesioniste de la Doneţk şi Luhansk programate pentru data de 11 mai şi pentru care milioane de buletine de vot au fost deja tipărite. Liderul de la Kremlin a subliniat că amânarea celor două plebiscite va crea condiţii pentru reluarea dialogului între Kiev şi entităţile separatiste. În ultimele ore nu au mai avut loc conflicte armate, aparent fiind suspendate operaţiunile militare. Kremlinul a anunţat că va ''analiza'' situaţia în legătură cu refuzul regiunilor din estul Ucrainei de a amâna referendumul din 11 mai, amânare solicitată cu o zi în urmă de preşedintele rus Vladimir Putin. ''Sunt noi evoluţii. Avem nevoie de o analiză suplimentară'', a declarat,ieri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Şova a păstrat la Tarom doar oamenii lui Ponta

În preajma unor decizii vitale pentru compania de stat, Dan Şova a schimbat componenţa Consiliului de Administraţie (CA), menţinând în funcţie oameni doar "oameni cheie". Din noua conducere fac parte în continuare Dante Stein, fost consilier al prim-ministrului, şi Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, cărora ministrul Şova (foto) le-a adăugat un pilot, un fost director al Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR), un actual şi un fost secretar de stat şi un specialist în privatizări. Schimbarea i-a surprins chiar şi pe cei care şi-au păstrat funcţia. Contactat de EVZ, Stein a precizat că afacerile Tarom merg mai bine în prezent faţă de noiembrie 2013, când fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, a instalat Consiliul destituit de Şova.

JURNALUL NATIONAL

Udrea îşi face viitorul, ştergându-şi urmele. Declaraţiile de avere de la Cotroceni ale fostei consiliere a lui Băsescu au dispărut

Traian Băsescu forţează impunerea Elenei Udrea ca şi candidat pentru Cotroceni, lăudând-o în fel şi chip. Cât de curajoasă a fost când s-a agăţat de paraşută pe 1 mai şi cât de bogată, cinstită şi talentată e, sunt doar ultimele exemple. "Calităţi morale ştiu sigur că are, este un om cinstit, nu ştiu să fi luat bani. A venit cu o stare materială foarte bună în politică, cu Mercedes, cu casă şi cu terenuri achiziţionate înainte de a veni în politică, spre deosebire de alţii", a spus Băsescu despre Udrea. Şi, probabil, vrea să-l credem pe cuvânt pentru că dovezi privind bunăstarea materială a Elenei Udrea la intrarea în politică nu avem. Cele mai vechi declaraţii de avere ale acesteia sunt din 2008, pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar Elena Udrea a intrat în politică în 2002, ca membru PNL. Deşi Elena Udrea a fost ales consilier municipal în Bucureşti, în 2004, public, nu este disponibilă nici o declaraţie de avere a acesteia din acea perioadă, iar la Cotroceni, unde a fost consilier de stat, şefă a Cancelariei prezidenţiale, i s-au şters toate urmele.

Încep lucrările la pasajul subteran de la Piaţa Sudului

Primarul General, Sorin Oprescu, a semnat joi contractul de execuţie a lucrărilor pentru modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului. Lucrarea presupune realizarea unui pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti - Str. Niţu Vasile, prin realizarea a patru pasaje pietonale în intersecţie, pe direcţia Str. Niţu Vasile-Calea Văcăreşti, de o parte şi da alta a pasajului rutier şi către staţiile de tramvai, precum şi realizarea unei legături pietonale printr-un pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe Şoseaua Olteniţei. Edilul şef a mai explicat că realizarea Pasajului de la Piaţa Sudului va reduce timpul de traversare a intersecţiei cu 74% şi, după finalizarea acestuia, se va închide şi inelul principal de circulaţie. Durata totală a contractului de finanţare a proiectului este de 26 de luni, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

PNDR: bani mai mulţi pentru irigaţii şi comunităţile locale

Ministerul Agriculturii aşteaptă decizia Comisiei Europene cu privire la modalitatea în care vor fi alocate fondurile în perioada următoare. Sumele puse la dispoziţia fermierilor prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru reabilitarea reţelei secundare de irigaţii din România vor fi de şapte ori mai mari decât cele atribuite în perioada 2007-2013, ajungând la circa 430 de milioane de euro. "Avem fonduri europene pentru toată infrastructura secundară a sistemului de irigaţii la nivel naţional. Dacă în perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, în următorul PNDR, am mărit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur că şi în această perspectivă actualul program nu ne-a mulţumit, astfel că astăzi avem contracte semnate şi în faza de investiţii în valoare de 140 de milioane de euro", a declarat, la Tulcea, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

NATIONAL

Valeu, Ponta! Joe Biden descinde la Bucuresti!

Unul dintre cei mai influenti oameni ai planetei, vicepresedintele american Joe Biden, va sosi peste putin timp la Bucuresti. Si nu pentru a vedea finala Cupei Romaniei la fotbal sau pentru a discuta musai despre evenimentele din Ucraina. Dupa cum reiese din informatiile National, adevaratul scop al scurtei vizite a inaltului demnitar american este purtarea unei discutii barbatesti cu premierul Victor Ponta. Care trebuie sa dea niscaiva explicatii despre derapajele tot mai fatise ale conducerii Guvernului Romaniei de la angajamentele luate cu privire la asigurarea independentei justitiei. Promisiune care, oricum am lua-o, nu se pupa neam cu afisarea alaturi de "baronii" intrati in "malaxorul" DNA. Picatura care pare sa fi umplut paharul rabdarii americane pare sa fi fost contraofensiva publica de-a dreptul isterica lansata de "baronii" speriati ca sunt pe cale sa-si piarda toate privilegiile obtinute in peste doua decenii de politica mioritica.

"Electo-rata" va fi anemica si doar optionala

Guvernantii au anuntat, ieri, victoriosi, ca romanii cu credite vor beneficia din vara de scaderea ratelor bancare si reducerea impozitului pe venit. Ceea ce insa au omis sa spuna este ca doar anumite persoane vor beneficia - si doar daca au chef bancherii - de asa-numita "electo-rata". Premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea spuneau ieri, cui dorea sa-i asculte, ca un milion de romani vor beneficia, din 1 iulie 2014, de reducerea ratelor la creditele in lei sau valuta. In urma cu cateva luni, guvernantii promiteau ca ratele se vor reduce la jumatate, iar cei care vor obtine aceasta facilitate vor avea parte si de scaderea impozitului pe venit. Intre timp, entuziasmul autoritatilor s-a mai temperat, iar Ponta a anuntat ieri ca, de fapt, restructurarea creditelor nu va avea caracter obligatoriu, astfel ca, optional, debitorii pot cere scaderea ratelor, iar bancherii pot accepta, tot optional, cerererile respective.

Audiente 28 aprilie - 4 mai: In Whole Day, Prima TV ajunge pe locul 8! La divertisment, Junior Chef il bate pe Maruta, iar, la Talk Show, Sorina Matei intra in top cu sprijinul lui Basescu

La Talk Show, Robert Turcescu, fost colonel, actual gazetar si muzicant de mare viitor, prinde ultimul loc din top. Saptamana aceasta, Cronica carcotasilor iese din clasament, dar apare Californication, (Prima TV), dar, din nefericire, si el pe ultimul loc. Primele cinci clasate sunt aceleasi ca si saptamana trecuta, ceea ce arata ca Romania TV s-a cam stabilizat pe locul cinci. Prima TV continua caderea si ajunge pe locul 8, mai jos cu o pozitie ca in topul precedent, si este depasita si de B 1 TV. Interesant, statia patronata de Cristi Burci se afla la egalitate, atat de rating cat si de cota de piata, cu TVR 1, care stim deja ca nu este tocmai performanta intruchipata. Digi 24 urca un loc si se asaza pe 15. ProCinema ia, cam ca de obicei, ultima pozitie, 20, iar Antena Stars bate Realitatea.

TRU: Traian Basescu lucreaza la patronul PMP

Pedelistii se revolta impotriva lui Traian Basescu, pe care il acuza de "confiscarea campaniei electorale" in folosul noului sau partid, PMP. "Este un presedinte micsorat, care lucreaza la patron, este agent electoral", a tunat si fulgerat Ungureanu, deranjat in mod evident de faptul ca PDL si PMP se bat pe acelasi electorat. Bomboana pe coliva relatiilor dintre Basescu si PDL a pus-o insa Cezar Preda care il acuza pe fostul lider si mentor al PDL ca nu-i lasa pe romani sa vada si sa cunoasca Europa. "Vedem patru oameni care au confiscat intreaga dezbatere electorala, trei ignoranti totali, superficiali si habarnisti despre Europa, Antonescu, Ponta si Elena Udrea, si unul care stie ce este Europa, Traian Basescu, dar care, orbit de ura, nu lasa Romania sa vada Europa. Nu vorbim decat de parasute, izmene, de tot ceea ce nu trebuie", a rabufnit Cezar Preda.

PUTEREA

Rezultatele alegerilor ar putea fi ameninţate de nulitate. Contrar legii, conducerea AEP participă simultan la două birouri electorale centrale

Alegerile europarlamentare şi alegerile parlamentare parţiale care vor avea loc, concomitent, pe data de 25 mai, ar putea fi afectate de nulitate, potrivit specialiştilor consultaţi de PUTEREA. Asta pentru faptul că primele trei persoane din conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) fac parte din componenţa Birourilor Electorale Centrale (BEC) atât pentru europarlamentare, cât şi pentru alegerile parlamentare parţiale, lucru interzis de Legea 33/2007. În componenţa celor două BEC sunt membri comuni reprezentanţii AEP, respectiv preşedintele Ana Maria Pătru şi cei doi vicepreşedinţi, Marian Muhuleţ şi Dan Vlaicu. Potrivit Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, la articolul 21, alineatul 4, scrie că "nimeni nu poate fi în acelaşi timp membru a două sau mai multe birouri electorale".

ROMANIA LIBERA

Neplata impozitelor locale duce la blocarea conturilor bancare şi a salariilor

Ca niciodată în anii precedenţi, primăriile s-au grăbit în 2014 să trimită bucureştenilor titluri executorii însoţite de somaţii prin care aceştia sunt ameninţaţi cu poprirea conturilor în caz de neplată a taxelor locale. Ploaia de somaţii şi titluri executorii nu a fost însoţită şi de o informare corespunzătoare a contribuabililor. Mulţi au înţeles că impozitele şi taxele locale pot fi plătite oricând în cursul acestui an şi că 31 martie este nu atât termenul până la care acestea trebuie plătite, cât cel până la care dacă ei le plătesc beneficiază de bonificaţia de 10%. În realitate, bonificaţia s-a acordat nu dacă s-au vărsat sumele datorate până la finele lunii martie, ci dacă au fost achitate impozitele şi taxele pe ambele semestre ale anului (obligatorie până la 31 martie fiind plata datoriilor pe primul semestru, celălalt termen fiind finele lunii septembrie).

Băsescu: Nu am intuit cât de găunos este caracterul lui Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la postul B1 TV, că este îngrijorat pentru situaţia actuală a ţării, din punct de vedere politic. Şeful statului a mai spus că premierul are un caracter "găunos" pentru că şi-a lăsat soţia însărcinată în 6 luni pentru a se căsători cu fiica unui lider PSD, menţionând, pe de altă parte, legat de moartea procurorului Cristian Panait, că este "un dosar închis forţat". "Sunt îngrijorat pentru că sunt un preşedinte care vrea să se ţină un echilibru politic. Datorită situaţiei de pe dreapta şi a solidităţii USD-ului lucrurile nu arată bine din punct de vedere democratic,. ele ar fi în regulă dacă premierul ar avea un comportament democratic. Dar el a derapat masiv de la aceste reguli democratice". "În loc să te ocupi de locuri de muncă, de investiţia banilor europeni, ţinta ta e să iei STS, direcţia de informaţii a armatei în subordinea ta, să iei şeful poliţiei. Sunt instituţii care se destructurează şi le aduce la Palatul Victoria acest premier. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că trebuie destructurate instituţii ca să le am în subordine", a arătat Băsescu.

ZIARUL FINANCIAR

100 de indicatori arată poziţia României faţă de celelalte state din UE. La mulţi ani Europa!

ZF a identificat cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită astăzi, 100 de indicatori care arată poziţia României faţă de celelalte state din UE. România ocupă locul I în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, la viteza de descărcare pe internet şi la rata de creştere a producţiei de maşini - acestea sunt doar trei domenii la care România primeşte punctaje maxime prin comparaţie cu celelalte state ale UE - conform centralizării de către redactorii ZF a 100 de indicatori economici pentru care există date comparative şi pentru celelalte state membre. Pe de altă parte, România ocupă o poziţie fruntaşă şi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le face pentru construcţia de autostrăzi: pentru un kilometru de autostradă statul român a reuşit să cheltuiască 23 de milioane de euro, în timp ce statul bulgar are un cost de 2 mil. euro pentru fiecare kilometru construit de autostradă - acesta fiind cel mai scăzut cost la nivelul ţărilor membre ale UE.

Bancherii au ajuns să-şi finanţeze portofoliile de credite doar din depozite: raportul credite/depozite a scăzut la 102%

Raportul credite/depozite din sistemul bancar a scăzut în martie sub 102%, fiind practic la un pas să atingă nivelul de echilibru, după o scădere abruptă de aproape 20 de puncte procentuale în ultimul an şi jumătate. La finalul lui 2008, când liniile de finanţare de la băncile-mamă încingeau creditarea, raportul credite/depozite se apropiase de nivelul de 140%, potrivit datelor BNR. Ajustarea dramatică a raportului reflectă direct procesul de dezintermediere în care se află marile grupuri bancare europene prezente care a lăsat filialele locale ale acestora fără resurse importante şi le-a forţat să încingă competiţia pentru a atrage mai multe fonduri de la clienţi. BNR urmăreşte cu atenţie procesul de dezintermediere şi se declară deocamdată mulţu­mită de modul în care se decurge.

Franţa, Germania, BCE şi CE sunt acuzate că au şantajat Irlanda să accepte programul de bailout şi că au urmărit în primul rând interesele băncilor

Instituţiile europene au folosit acţiuni de "intimidare" asupra Irlandei şi au ameninţat ţara cu excluderea din zona euro pentru a o forţa să accepte programul de bailout al creditorilor internaţionali, susţine Phillipe Legrain, un fost consilier economic al preşedintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso, scrie EUobserver. Acesta a acuzat Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană că au ajutat Franţa şi Germania să facă presiuni ca plătitorii de taxe irlandezi să fie singurii care să suporte datoriile de 64 miliarde de euro acumulate de băncile irlandeze, o acţiune pe care fostul consilier a descris-o ca fiind "nedreaptă şi insuportabilă". Acesta consideră că guvernul irlandez ar fi putut face faţă măsurilor dure cerute de Bruxelles şi Frankfurt. "Oficialităţile irlandeze ar fi trebuit să recunoască că este nedrept şi insuportabil ca plătitorii de taxe irlandezi să suporte în totalitate datoriile băncilor din Irlanda, având în vedere că majoritatea acestora erau către bănci străine şi deci era logic ca aceste bănci să suporte pierderi", a adăugat acesta.

Băncile sunt la un pas să egalizeze creditele cu depozitele

Creditele au ajuns la sfârşitul lunii martie cu numai 2% peste nivelul depozitelor populaţiei şi companiilor, astfel că băncile se apropie de nivelul de echilibru, în care portofoliile de împrumuturi să fie finanţate exclusiv din depozite. Raportul credite/depozite, de 102% în martie, a înregistrat o scădere abruptă de 102% în ultimul an şi jumătate. La finalul lui 2008, când liniile de finanţare de la băncile-mamă încingeau creditarea, raportul credite/depozite se apropiase de nivelul de 140%, potrivit datelor BNR. Ajustarea dramatică a raportului reflectă direct procesul de dezintermediere în care se află marile grupuri bancare europene prezente care a lăsat filialele locale ale acestora fără resurse importante şi le-a forţat să încingă competiţia pentru a atrage mai multe fonduri de la clienţi. Marile grupuri bancare europene şi-au redus în ultimii cinci ani cu 20% expunerea pe România. Băncile locale aveau la sfârşitul lunii martie credite acordate populaţiei şi firmelor de aproape 218 mld. lei (49 mld. euro) şi depozite de 214 mld. euro. Depozitele au crescut cu aproape 7% în termeni nominali, în timp ce creditele sunt în scădere cu aproape 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb