Rezervele valutare ale Chinei se apropie de 4.000 miliarde dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2014

Rezervele valutare ale Chinei se apropie de 4.000 miliarde dolari

Rezervele valutare ale Chinei - cele mai mari din lume - au atins o nouă valoare record, de 3.950 miliarde dolari, la finele lunii martie 2014, potrivit băncii centrale de la Beijing (PBOC).

Conform datelor oficiale, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 130 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, după ce, pe întreg anului trecut, s-au majorat cu 509,7 miliarde dolari, până la 3.820 miliarde dolari.

Analiştii sunt de părere că majorarea rezervelor valutare ale Chinei, în primul trimestru al anului curent, a coincis cu deprecierea rapidă a yuanului în raport cu dolarul, ca urmare a măsurilor adoptate de banca centrală de la Beijing. De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, moneda Chinei s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Deprecierea monedei chinezeşti a ajuns din nou în atenţia SUA şi, potrivit oficialilor de la Washington, China îşi menţine în mod artificial moneda la un nivel scăzut pentru stimularea exporturilor.

În anul 1996, rezervele valutare ale Chinei însumau aproximativ 100 de miliarde de dolari. China a avut nevoie de numai zece ani ca să depăşească Japonia şi să devină, în 2006, ţara cu cele mai mari rezerve valutare din lume, de peste 1.000 de miliarde de dolari. În prezent, rezervele valutare ale Chinei sunt de aproape trei ori mai mari decât cele ale Japoniei.

China şi-a propus un obiectiv de creştere economică de aproximativ 7,5% pentru anul curent, la fel ca ţinta pe 2013, în condiţiile în care Guvernul de la Beijing vrea să "reechilibreze" modelul economic al ţării prin reducerea dependenţei de exporturi şi investiţii în infrastructură, respectiv să stimuleze consumul intern.

"Pe baza unor comparaţii atente şi după luarea în considerare a mai multor factori, am decis să fixăm o ţintă de creştere de aproximativ 7,5%", declara premierul chinez Li Keqiang, luna trecută.

2014 este al treilea an consecutiv în care Guvernul chinez îşi propune un obiectiv de creştere de 7,5%. Anul trecut, economia Chinei, a doua la nivel mondial, a înregistrat un avans de 7,7%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hartie frumos colorata. Avand in vedere ca FED tipareste lunar 85 mld USD, adica 1020 mld anul trecut, chinezii au fost pacaliti "sa cumpere" jumatate din aceasta datorie. Iar americanii inca mai cheltuie pe spinarea chinezoilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb