"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă de investiţii din Europa (după vânzări), a raportat, în mod neaşteptat, pierderi pentru ultimele trei luni din 2013, din cauza costurilor legale şi a unor modificări în contabilitate.
Pierderea brută a băncii germane a însumat 1,15 miliarde euro (1,56 miliarde dolari), comparativ cu 3,17 miliarde euro în ultimul trimestru din 2012, când a suferit deprecieri ale activelor sale. Analiştii estimau un câştig înainte de taxe de 628,5 milioane de euro.
În perioada octombrie-decembrie 2013, "Deutsche Bank" a avut cheltuieli de 528 milioane de euro generate de litigii, dar şi alte costuri aferente reorganizării.
În trimestrul al patrulea al anului trecut, "Deutsche Bank" a încheiat un acord amiabil cu Justiţia SUA, ca să pună capăt acuzelor potrivit cărora şi-a înşelat clienţii cu privire la produse ce aveau legătură cu piaţa ipotecară americană. Tot în decembrie, Comisia Europeană a amendat "Deutsche Bank" pentru implicarea în manipularea dobânzii Libor.
La finele lunii decembrie, "Deutsche Bank" avea constituite provizioane de 2,3 miliarde euro pentru cheltuieli legale, comparativ cu 4,1 miliarde euro în trimestrul al treilea. Banca a avut cel puţin trei înţelegeri amiabile cu autorităţile de reglementare şi clienţii, luna trecută.
"2013 a fost al doilea an consecutiv în care am investit în creşterea viitoare a băncii şi în consolidarea controalelor interne, rezolvând totodată problemele pe care le-am < moştenit >", au declarat co-directorii executivi ai "Deutsche Bank", Anshu Jain şi Juergen Fitschen. Aceştia au menţionat: "Aşteptăm ca 2014 să fie un an cu noi provocări".
Cei doi oficiali sunt încrezători că banca germană îşi poate realiza ţintele financiare stabilite pentru 2015.
"Deutsche Bank" şi-a redus cu 27% veniturile diviziei de investiţii şi tranzacţii, în perioada de raportare, la 2,46 miliarde euro. La nivel de grup, veniturile din vânzări au scăzut cu 16%, la 6,6 miliarde euro.
În perioada octombrie-decembrie 2013, activele ponderate la risc ale băncii s-au diminuat la 355 miliarde euro, de la 365 miliarde euro în trimestrul al treilea.