REZULTATE LA SEMESTRU / CA URMARE A MAJORĂRII VOLUMULUI VENITURILOR DIN INVESTIŢIILE FINANCIARE CEDATE Profitul SIF Banat-Crişana a crescut de peste cinci ori

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2014

Profitul SIF Banat-Crişana a crescut de peste cinci ori

SIF Banat Crişana a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit de 149,3 milioane lei, de 5,2 ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti. Creşterea semnificativă a profitului este, potrivit raportului semestrial, rezultatul majorării volumului veniturilor din investiţiile financiare cedate.

Activele totale al SIF1 erau, la finele lunii iunie 2014, de 1,224 miliarde lei, faţă de 1,22 miliarde de lei în primul semestru 2013.

Datoriile curente totalizau 42,4 milioane lei în primul semestru, faţă de 34,15 milioane de lei în perioada ianuarie-iunie 2013.

Veniturile totale ale SIF Banat Crişana au crescut în prima jumătate a anului în curs de aproape patru ori, la 235 milioane de lei, faţă de 53 milioane de lei, în primul semestru al anului trecut.

În aceeaşi perioadă, cheltuielile s-au majorat de 2,5 ori, de la 22,56 milioane de lei, la 58,25 milioane lei.

Raportul semestrial al SIF Banat Crişana precizează: "Nivelul veniturilor totale realizate la 30 iunie 2014 a înregistrat o creştere semnificativă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior ca efect al realizării unui volum mult mai mare de venituri din investiţii financiare cedate. Veniturile din imobilizări financiare (dividende şi sume cuvenite din diminuarea capitalului social) au înregistrat o scădere faţă de semestrul I 2013, ca efect al capitalizării profiturilor de către unele societăţi din portofoliu (Biofarm ş.a.). Veniturile din investiţii financiare cedate (vânzări titluri de participare şi titluri de plasament) au înregistrat o creştere însemnată comparativ cu semestrul I al anului 2013, în principal ca urmare a reducerii participaţiei deţinute în unele societăţi comerciale (Erste Group Bank, BRD ş.a.). Veniturile din provizioane, creanţe reactivate şi debitori diverşi includ, în principal, valoarea ajustărilor pentru pierdere de valoare aferente titlurilor financiare imobilizate ieşite din portofoliul SIF (vândute sau radiate). În semestrul I 2014, aceste venituri sunt în scădere faţă de cele realizate în primele şase luni ale anului 2013, datorită faptului că nu au mai existat reluări de provizioane aferente stimulentelor pentru participarea la profit.

Veniturile din diferenţe de curs valutar, aferente, în principal, plasamentelor monetare în valută, au fost în scădere faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, datorită reducerii volumului plasamentelor monetare în valută şi a aprecierii monedei naţionale. Veniturile din dobânzi (depozite bancare şi obligaţiuni) bonificate la instrumentele cu venit fix sunt la nivel apropiat de cele înregistrate în perioada similară a anului precedent".

Evoluţia cheltuielilor totale la 30 iunie 2014 comparativ cu perioada similară din 2013 este influenţată de volumul de tranzacţii cu acţiuni al societăţii.

Raportul menţionează: "Cheltuielile privind investiţiile financiare cedate deţin ponderea majoritară în totalul cheltuielilor perioadei, nivelul acestora fiind influenţat de volumul vânzărilor de titluri realizate şi de raportul existent între costul istoric al acestor titluri şi eventualele rezerve aferente titlurilor dobândite cu titlu gratuit. În semestrul l 2014, volumul acestor cheltuieli este peste nivelul celui existent la 30 iunie 2013, dar este corelat cu veniturile din investiţii financiare cedate.

Nivelul cheltuielilor cu diferenţele de curs valutar a înregistrat scădere în semestrul I 2014 faţă de perioada corespunzătoare anului precedent, dar influenţa netă din diferenţele de curs valutar (venituri minus cheltuieli) la 30 iunie 2014 este una nefavorabilă. Cheltuielile privind comisioanele şi onorariile sunt peste cele realizate la 30 iunie 2013, ca urmare creşterii volumului cheltuielilor cu comisioanele aferente tranzacţiilor datorate SSIFurilor.

Categoria altor cheltuieli din activitatea curentă include în principal cheltuielile administrative, cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu reclama, publicitatea şi alte cheltuieli. Volumul acestor cheltuieli prezintă o reducere semnificativă faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, în principal ca efect al scăderii volumului cheltuielilor cu personalul".

Valoarea activului net, în creştere cu 17% faţă de 30 iunie 2013

Valoarea activului net (VAN) al SIF Banat-Crişana a fost de 1.629 milioane lei, la sfârşitul primului semestru 2014, în creştere cu 2,01% faţă de 31 decembrie 2013 şi cu 17,11% faţă de 30 iunie 2013, potrivit raportului semestrial al firmei.

Valoarea activului net pe acţiune VUAN a crescut la 2,9680 lei, la 30 iunie 2014, faţă de 2,9094 lei, la 31decembrie 2013 (30.06.2013: 2,5343 lei/acţiune).

Portofoliul de acţiuni reprezintă cea mai importantă categorie în activele administrate de SIF Banat-Crişana, având o pondere de 83,18% în totalul activelor administrate la 30 iunie 2014.

Diversificare prudentă a portofoliului

Raportul mai menţionează: "Viziunea strategică a SIF Banat-Crişana este de dezvoltare a companiei printr-o administrare eficientă a participaţiilor şi creşterea valorii activelor administrate prin îmbunătăţirea alocării resurselor, în scopul obţinerii unor randamente cât mai mari ale capitalului investit. În primele şase luni ale anului 2014, societatea şi-a orientat politica investiţională spre achiziţii de instrumente financiare, în principal acţiuni, care să ofere o diversificare prudentă a portofoliului pe criterii de rentabilitate şi lichiditate".

Astfel, SIF Banat Crişana a făcut, în primul semestru, achiziţii de acţiuni pe pieţele interne şi externe în sumă totală de 113,3 milioane lei, din care 112,8 milioane lei - pe pieţe interne şi 0,5 milioane lei - pe pieţe externe. De asemenea, compania a cumpărat acţiuni nelistate de 4,2 milioane lei, a participat la majorarea capitalului social la o societate comercială cu suma de 0,9 milioane lei, a achiziţionat instrumente financiare derivate în sumă totală de 21,7 milioane lei, reprezentând certificate emise având ca suport acţiuni SIF4, dar şi unităţi de fond la fonduri închise de investiţii în sumă de 53,2 milioane lei.

Tot în primul semestru, SIF Banat Crişana a vândut acţiuni listate pe pieţele interne şi externe în sumă totală de 227,7 milioane lei, instrumente financiare derivate în valoare de 2,2 milioane lei, unităţi de fond în sumă totală de 0,2 milioane lei. Valoarea titlurilor radiate din portofoliu ca urmare a lichidării societăţilor a fost în sumă totală de 0,3 milioane lei.

La 30 iunie 2014, se aflau în procedură de faliment/ insolvenţă/ dizolvare 69 de societăţi din portofoliul SIF Banat Crişana. Aceste societăţi sunt reflectate în VAN la valoarea zero. În cursul primului semestru al anului 2014 au ieşit din portofoliul SIF Banat-Crişana un număr de cinci societăţi ca urmare a finalizării procedurilor de lichidare şi reorganizare demarate în anii anteriori. Valoarea acestor societăţi însuma 339.071 lei, sumă provizionată în anii anteriori.

ASF îl respinge pe Najib El Lakis

Autoritatea de Supraveghere Financiară, Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare a respins, săptămâna trecută, solicitarea SIF Banat-Crişana de avizare a modificării componenţei Consiliului de Administraţie, ca urmare a alegerii domnului Najib El Lakis în calitate de administrator al societăţii de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 15 aprilie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb