REZULTATE PRELIMINARE 2014 Afacerile Cemacon au crescut cu 31% anul trecut, la 63,1 milioane lei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2015

Afacerile Cemacon au crescut cu 31% anul trecut, la 63,1 milioane lei

Cifra de afaceri a producătorului de cărămizi Cemacon Cluj-Napoca (CEON) a crescut cu 31% anul trecut, de la 48,3 milioane lei la 63,1 milioane lei, iar pierderile au scăzut cu 53%, la 3 milioane lei, de la 6,6 milioane lei în 2013, potrivit rezultatelor preliminare, anunţate luni de companie.

Avansul cifrei de afaceri brute s-a datorat, în principal, vânzărilor de produse finite, se arată într-un comunicat al companiei.

Veniturile operaţionale au crescut cu 25% şi au depăşit dinamica cheltuielilor operaţionale, conducând la o îmbunătăţire a profitabilităţii operaţionale cu 43%.

"În 2014, costul de producţie, deşi afectat de creşterile de preţ la energie, materii prime, ambalaje, combustibil şi taxe, a rămas unul foarte competitiv, efectul scumpirilor fiind atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic unitar, ca urmare a schimbărilor de reţetă şi a îmbunătăţirilor de flux", potrivit sursei citate.

Fabrica Cemacon de la Recea, judeţul Sălaj, a funcţionat anul trecut la capacitate maximă, investiţiile în producţie generând creşterea productivităţii, reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii produselor.

Compania a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, că va relua în primul trimestru al acestui an fabricarea de blocuri ceramice la linia de producţie din Zalău, pusă în funcţiune în 2007 şi aflată în conservare în ultimii trei ani, din cauza scăderii pieţei construcţiilor.

Pentru acest an, Cemacon îşi propune, printre altele, o creştere a cifrei de afaceri cu peste 40%, profitabilitate operaţională peste media sectorului şi profit net la finele lui 2015.

Acţionarii producătorului de cărămizi "Cemacon" (CEON) au aprobat, în Adunarea din decembrie, dublarea capitalului social la 16,43 milioane lei, dar şi restructurarea unor împrumuturi acordate de BCR.

Acţionarii Cemacon au aprobat şi operaţiunile pentru restructurarea datoriei faţă de BCR, în sumă totală de 19,64 milioane de euro (respectiv suma principală totală de 14.105.964 euro şi dobânzi totale de 5.540.837 euro).

Restructurarea propusă include încheierea unui contract de novaţie între BCR şi Cemacon Real Estate SRL (societate afiliată Societăţii), prin care acesta din urmă preia o datorie de 5 milioane euro de la Cemacon. Astfel, datoria societăţii faţă de BCR se reduce la 13 milioane euro, credit denominat în lei.

Prin novaţie, Cemacon va transfera către Cemacon Real Estate SRL, prin intermediul unui contract de vânzare - cumpărare, o parte din activele acesteia, împreună cu activitatea aferentă, evaluate la o valoare aproximativ egală cu datoria preluată.

De asemenea, compania va încheia un nou contract de credit cu banca, pentru 13 milioane de euro, pe o perioadă de 9 ani, începând cu luna mai 2015.

În urma înţelegerii din noiembrie 2013 dintre acţionarii companiei - KJK Fund II, SC Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - cu Banca Comercială Română, producătorul de cărămizi a anunţat, în luna februarie 2014, că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda, 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă. Fondul este controlat de Erste şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru.

Acest fond şi-a anunţat intenţia să convertească creanţa într-un număr de acţiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

Cei mai mari acţionari ai Cemacon sunt fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, firma Consultanţă Andrei&Andrei şi SSIF Broker, care deţin cumulat aproximativ 83% din acţiunile companiei, conform celor mai recente date disponibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb