• Robert Rekkers: "Suntem încrezători şi pregătiţi să facem faţă provocărilor anului 2009"
"Banca Transilvania" a înregistrat în 2008 un profit net de 398,23 milioane de lei, cu 17% mai mare faţă de cel din 2007, din care: profit net operaţional de 175,73 milioane lei, iar profit net excepţional de 222,5 milioane lei - rezultat din vânzarea participaţiei deţinute la "Asiban", potrivit rezultatelor financiare preliminare prezentate ieri.
Robert C. Rekkers, directorul general al "Băncii Transilvania", a declarat: "În ultima parte a anului 2008 turbulenţele internaţionale şi-au spus cuvântul şi în economia românească. Am gestionat cu prudenţă situaţiile generate pe piaţă, care ne-au influenţat şi pe noi şi, în continuare, vom acorda o atenţie deosebită managementului riscului, calităţii portofoliului de credite şi eficienţei alocării resurselor. Vrem să fim prevăzători şi, prin urmare, am menţinut şi vom avea şi mai departe o politică de provizionare riguroasă. Suntem încrezători şi pregătiţi să facem faţă provocărilor anului 2009".
Activele totale ale "Băncii Transilvania" au ajuns, la sfârşitul anului trecut, la un nivel de 17 miliarde de lei, în creştere cu 22,62% faţă de 31 decembrie 2007.
În anul 2008 lichiditatea băncii s-a menţinut la un nivel ridicat, instituţia bancară deţinând ca active cu lichiditate imediată 3,42 miliarde de lei în rezerva minimă la Banca Naţională a României şi aproximativ 800 milioane de lei plasate în titluri de stat, la 31 decembrie 2008. Valoarea la zi a plasamentelor în titluri de stat este de peste 1,3 miliarde de lei.
Solvabilitatea ridicată a Băncii Transilvania este o măsură a solidităţii, dar şi un fundament robust, necesar parcurgerii unei perioade economice dificile în 2009, susţin reprezentanţii băncii.
Profitul operaţional aferent ultimului trimestru din 2008, înainte de constituirea provizioanelor pentru portofoliul de credite şi titluri, a fost de 105 milioane lei, în creştere cu 20% faţă de rezultatul obţinut în trimestrul al treilea din 2008, când banca a obţinut un profit operaţional de 87 milioane lei.
Din raţiuni de management al riscului, pentru a se proteja şi mai mult pentru viitor, banca a crescut nivelul provizioanelor de risc de credit, constituind în trimestrul patru din 2008 provizioane în valoare de 81 milioane lei.
Analiştii nu se aşteptau la surprize din partea rezultatelor
Investitorii şi analiştii se aşteptau ca rezultatele Băncii Transilvania să fie bune, în principal datorită vânzării participaţiei din Asiban, dar şi datorită faptului că nu a fost, încă, afectată de noile norme de creditare impuse de Banca Naţională a României.
Paul Brendea, analist financiar la SSIF "Prime Transaction", ne-a spus că aşteaptă, în special, rezultatele băncii pe ultimul trimestru al anului pentru a vedea dacă şi în ce măsură banca a fost afectată de măsurile BNR de restrângere a creditării.
Domnul Brendea ne-a mai explicat că nu se aşteaptă la surprize deosebite din partea rezultatelor, nici rele şi nici bune.
Mihai Mureşan, broker la "Intercapital Invest", ne-a spus că rezultatele trebuie să fie destul de bune, ele fiind influenţate, în principal de vânzarea participaţiei la "Asiban".
1. Frumos doar ca...
(mesaj trimis de Razvan în data de 30.01.2009, 07:48)
..nu ati pus intrebarea castigatoare dlui Rekers:
Este dispusa Banca Transilvania sa aloce cel putin 50% din profitul anual pt distribuirea de dividende actionarilor si asta pt urmatorii 10 ani de acum incolo (dividende in crestere anual evident) ? Este intrebarea capitala pt ca actiunile TLV sa nu se prabuseasca ! Personal ma lasa rece tot acest praf in ochi cu profiturile realizate de banca, daca eu ca actionar nu ma aleg cu nimic...
Va rog ipuneti conducerii bancii intrebari care sunt cu adevarat importante pt actionari !
Va multumesc :)
1.1. Raspuns (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ana Sabiescu în data de 30.01.2009, 10:52)
Draga Razvan,
Multumesc pentru comentariu.
Te rog citeste articolul "Investitorii vor dividende de la Banca Transilvania" punblicat in editia din 26 ianuarie a ziarului BURSA.
1.2. Am citit ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Razvan în data de 30.01.2009, 11:27)
Parerea dlui Ionut Patrahau, citez : "Consider că preţul acţiunilor TLV este influenţat de lipsa de lichiditate de la BVB, care afectează întreaga piaţă" este una "smechera". Pretul actiunilor TLV dar nu numai, au o evolutie logica la bursa azi precum au avut o evolutie logica si acum 2 ani cand se atingeau maximele istorice. Adica, acum 2 ani ne aflam pe un trend puternic euforic speculativ in sensul ca lumea cumpara in prostie actiuni pe simplul motiv ca existau multi altii in spate care sa cumpere la preturi si mai mari (deci nu era nevoie din partea emitentilor sa strice orzul pe gaste prin distribuirea de dividende) iar azi cand acest val euforic s-a evaporat neexistant nici o alternativa de castig pe termen scurt face ca speculatorii sa isi inchida pozitiile la orice pret. Deci absolut normal ce s-a intamplat si ce se intampla la bursa ! Ceea ce nu este normal o reprezinta pozitia conducerii emitentilor si a mass media (pt neexplicarea corecta a procesului investitional potentialilor si actualilor investitori). Tot ceea ce se prezinta azi public nu reprezinta decat o incitare la reluarea acelui sentiment speculativ euforic.
Revenind la afirmatia dlui Ionut Patrahau si la eventuala acordare de dividende doar pt anul 2008 este clar dorinta de a rezolva problema doar pe termen scurt ! Daca ne uitam la politica de distribuire de dividende din SUA si tarile dezvoltate vom constata ca ea prevede acordare de dividende anual si in continua crestere cronologic !
De la aceasta premisa ar trebui sa incepeti discutiile si interviurile cu conducerile emitentilor pt a incerca sa implementati o gandire investitionala pe termen lung al romanilor si nu a unei gandiri speculative pe termen scurt..
Este o parere personala si nu ma astept sa mi se dea dreptate..ar insemna prea multa schimbare in gandirea personala :)
va multumesc
1.3. Un exemplu.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Razvan în data de 31.01.2009, 11:46)
http://www.zf.ro/dupa-afaceri/ posibilitatile-de-castig-au-cr escut-exponential-la-bursa-381 6806/