Piaţa bursieră nu a reacţionat la rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, şedinţa fiind una apatică, în tonul celor din ultima perioadă.
Brokerii spun că investitorii sunt, totuşi, atenţi la negocierile politice şi aşteaptă să vadă dacă piaţa de capital va fi în atenţia noului guvern.
Marcel Murgoci, Director Operaţiuni "Estinvest", ne-a declarat: "Rezultatul alegerilor nu a influenţat evoluţia de astăzi (n.r. ieri) a bursei, pentru că era previzibil deznodământul. Ceea ce va influenţa, în viitor, va fi programul politic şi economic al viitorului guvern, dacă va fi menţionată bursa în aceste programe. Este o stare de aşteptare în piaţă, investitorii fiind atenţi la negocierile politice, precum şi la evoluţiile pieţelor externe".
Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", consideră că lipsa de reacţie a indicilor BVB la rezultatele alegerilor era destul de aşteptată
"Nici cursul de dshimb nu a reacţionat în niciun fel, cel mai probabil datorită faptului că rezultatele alegerilor erau cumva anticipate de investitori", ne-a declarat Nicu Grigoraş. Potrivit brokerului citat, cel mai probabil atât bursa, cât şi piaţa valutară vor reacţiona destul de amplu în cazul unei instabilităţi politice, foarte posibilă în lunile următoare: "Dacă nu se formează un guvern relativ rapid şi nu este adoptat bugetul pentru 2013 cât mai curând posibil, riscăm o îngreunare a finanţării deficitului public, îngreunarea negocierii unui nou acord cu FMI, înrăutăţirea prognozei de creştere economică pentru 2013, într-un cuvânt riscăm intrarea într-o nouă criză economică".
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", a obervat, în continuare, o corelare a bursei noastre cu pieţele străine: "Evoluţia de azi (n.r. ieri) nu s-a detaşat de caracteristicile din ultima perioadă printre care lipsa de lichiditate şi apatia, existând în continuare o corelaţie cu pieţele internaţionale. În situaţia unor suprize în privinţa desemnării primului-ministru şi a instalării unui nou Guvern, cred că am putea asista la reacţii concrete pe piaţa de capital locală".
La BVB, lichiditatea a fost redusă, ieri, la 16,7 milioane lei, acoperită în proporţie de 64% de tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP).
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se afla aproape de nivelul de vineri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adidagger în data de 11.12.2012, 09:57)
foarte interesant argument...atunci cand a venit boc-poc si pdl-basescu la putere in septembrie-octombrie 2008 bet a cazut la 10%!!!! din valoarea lui nerevenindu-si nici in ziua de astazi!...iar leul s-a depreciat cu 40%...mde asa e cand ii pui pe politruci sa scrie articole economice.parerea mea!