Un spital din Bucureşti a fost preluat anul trecut de prietenii şi rudele primarului Sorin Oprescu de la un clan de interlopi din Turcia, potrivit site-ului de investigaţii Rise Project.
Clădirea aparţine unei instituţii subordonate Primăriei Bucureşti, dar a fost închiriată de-a lungul anilor unor afacerişti controversaţi, conform sursei citate.
Potrivit Rise Project, Spitalul Metropolitan din centrul Bucureştiului "a devenit anul trecut un punct comun de interes pentru familia lui Sorin Oprescu, sponsorii săi din campaniile electorale şi beneficiarii privaţi ai unor contracte de milioane de euro cu spitalele subordonate Primăriei Capitalei".
Jurnaliştii de investigaţii mai notează: "Afacerea medicală este controlată de un offshore cipriot şi administrată de fratele lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, arestat duminică pentru corupţie.
• Personajele afacerii
Gelu Dorin Oprescu. Este fratele primarului şi administratorul firmei Medicable Life Hospital, înfiinţată anul trecut ca să gestioneze spitalul Metropolitan din Capitală. El mai este partener în alte două clinici private «Academica» din Bucureşti, împreună cu Sorin Oprescu şi cu fiul acestuia.
Andrei Gagea. Sponsor important al lui Sorin Oprescu în a doua campanie pentru Primăria Capitalei, Gagea este directorul spitalelor "Academica" pe care le deţine familia Oprescu. Gagea, 41 de ani, a reprezentat şi firma offshore care deţine pachetul majoritar din noul spital «Metropolitan», administrat în prezent de fratele primarului.
Luana Mădălina Titacu. Sponsor al primarului Oprescu şi acţionar minoritar în afacerea spitalului. Titacu, 29 de ani, a câştigat contracte de zeci de milioane de lei cu spitalele bucureştene subordonate primarului Sorin Oprescu.
Până în 2014, în aceeaşi clădire a funcţionat timp de trei ani un spital privat de oftalmologie - «Europe Eye». Inaugurat în 2011, cu mare fast, în prezenţa premierului Emil Boc, spitalul a fost închis trei ani mai târziu, după ce unul dintre acţionari a fost arestat în România.
Basar Hacisuleymanoglu, 41 de ani, membru al familiei turce care deţinea spitalul de ochi era anchetat încă din 2007 de Poliţia din Istanbul ca lider al unui clan interlop local, din care mai făcea parte şi tatăl său. Autorităţile turce i-au cerut extrădarea în 2013 pentru omor calificat, constituire de grup infracţional organizat, şantaj, jaf, lipsire de libertate, ameninţare, fals în înscrisuri private.
Reţinut în România, turcul a susţinut că nu se face vinovat de nicio faptă penală, că nu îi cunoaşte pe majoritatea celor din gruparea criminală şi că a venit în România ca om de afaceri, nu ca fugar. El a mai gestionat în Bucureşti afaceri cu jocuri de noroc şi case de schimb valutar. În final, judecătorii românii au aprobat extrădarea lui în stare de arest".