RISIPIREA BIJUTERIILOR PLANETEI Stop joc: în 2018 trăim 152 de zile pe datorie

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Materii Prime / 1 august 2018

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Dan Nicolaie

Omenirea trăieşte, începând de astăzi, "pe datorie" până la sfârşitul anului, 152 de zile "închinate" lăcomiei specie noastre. ONG- ul Global Footprint Network ne informează că toate resursele pe care natura le poate reface într-un an au fost consumate până la această dată.

Putem spune că avem o piramidă a crizelor, prin care viitorul nu se reflectă exact cum sperăm: criza alimentară, criza apei, criza energiei, criza financiară şi criza spirituală. Epuizarea resurselor reprezintă un semnal de alarmă care este tras an de an, din ce în ce mai devreme. În acest ritm, nu va trece foarte mult până când resursele vor fi consumate încă din noaptea Anului Nou şi nu vor mai ajunge nici măcar pentru petrecerea închinată acestui eveniment.

Această dată,1 august, este cea mai devansată înregistrată de la lansarea "zilei depăşirii", la începutul anilor "70, când era 29 decembrie. În 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august. Valerie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network, explică ce este cu "ziua depăşirii": "data la care vom vom fi folosit mai mulţi arbori, apă, soluri fertile şi peşte decât Terra poate să ne furnizeze într-un an pentru a ne alimenta, asigura locuinţă şi deplasa şi vom fi emis mai mult carbon decât pot să absoarbă oceanele şi pădurile. Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile. Punem la încercare capacitatea planetei de a se regenera".

Mişcarea "s-a accelerat din cauza superconsumului şi risipei", explică Valerie Gramond, care aminteşte că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajunge la gunoi. Situaţia diferă puternic de la ţară la ţară.

Cele foarte mici ca suprafaţă şi cu populaţie redusă, precum Qatarul şi Luxemburgul, au o amprentă ecologică extrem de puternică, în acestea resursele se epuizează încă din februarie.

La polul opus sunt Vietnam (21 decembrie) şi Jamaica (13 decembrie), iar SUA (15 martie) şi Rusia (21 aprilie) se află pe partea care consumă rapid resursele. Potrivit footprintnetwork.org, "ziua depăşirii" pentru ţara noastră este pe 8 august.

Pe site-ul "zilei depăşirii" sunt prezente diferite soluţii în vederea inver­sării tendinţei - revizuirea modului în care sunt gândite oraşele, dezvoltarea şi privilegierea energiei verzi, lupta împotriva risipei alimentare şi superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Resurse epuizate duc invariabil către o criză alimentară. Securitatea alimentară a sute de milioane de oameni reprezintă o provocare pentru guvernele lumii. Pe harta cu zonele unde sunt probleme alimentare apar tot mai multe "puncte roşii". Dacă până acum lipsa alimentelor de bază se făcea resimţită mai ales în Africa şi unele zone din Asia, mai nou şi în Europa şi America au apărut astfel de probleme.

Un studiu efectuat de Thomson Reuters Foundation, legat de obiceiurile alimentare ale oamenilor, relevă că dacă oamenii şi-ar schimba obiceiurile alimentare şi ar consuma mai multe legume şi fructe şi mai puţin cereale şi carne s-ar putea face economii consistente la apă şi ar fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la creşterea temperaturilor pe glob. De altfel, între criza alimentară şi criza apei există o strânsă legătură. Specialiştii au anunţat în cadrul unor conferinţe dedicate crizei apei că din 2025 va fi afectată o mare parte a globului, iar seceta va aduce după sine o criză alimentară fără precedent. Un raport al Băncii Mondiale, publicat în 2015, avertizează că încălzirea climatică va agrava dramatic sărăcia pe glob, recoltele agricole vor fi primele afectate, ceea ce va ameninţa securitatea alimentară a sute de milioane de persoane.

Vor exista doi poli ai lumii în funcţie de această resursă vitală, zone bogate (Brazilia, Canada, Alaska, Rusia) şi zone cu mari probleme (India, Orientul Mijlociu, o mare parte din Africa). Pe acest fond este evident că şi mai mulţi oameni vor ajunge la limita de jos a sărăciei. Un raport dat publicităţii în această primăvară de către Organizaţia Naţiunilor Unite anunţă că până în 2050 circa cinci miliarde de oameni vor trăi în zone cu acces redus la apă.

Despre criza energetică s-a vorbit enorm în ultimii ani. Experţii în problema resurselor vorbesc deja despre "tranziţie", termenul "criză" fiind lăsat în urmă. Perioada de tranziţie presupune înlocuirea modelului materio-energofag, axat pe combustibilii fosili, neregenerabili, cu un alt model, al consumului economic, în care accentul să cadă pe sursele regenerabile, inepuizabile.

Rezervele de petrol ale planetei ar urma să fie epuizate complet în jurul anului 2041, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California. Potrivit studiului, rezervele actuale sunt de 1.332 de mii de miliarde de barili de petrol brut la nivel global, iar consumul mondial este de 85,22 de milioane de barili pe zi şi continuă să crească anual cu 1,3%. Potrivit unui scenariu mai optimist, rezervele mondiale de petrol ar urma să fie epuizate în 2054. Rezervele de gaze naturale vor fi consumate până în 2070, iar dacă se menţine actualul nivel de consum, rezerva mondială de cărbune va ajunge până după anul 2200, arată un raport al Comisiei Europene. Peste 80% din rezervele de cărbune din lume sunt deţinute de 6 ţări: Statele Unite (aproximativ 28%), Rusia (18%), China (13%), Australia (9%), India (6%) şi Africa de Sud (5,7%). Omenirea este în criză, inclusiv din cauza consumului scăpat de sub control!

Finanţe, tot pe datorie

Criza financiară nu ne-a părăsit niciodată în ultimii ani, datoria mondială a tot crescut, iar consideraţiile cu rol liniştitor nu corespund realităţii.

Aşa cum a informat ziarul BURSA, datoria planetară a crescut la 247 de trilioane de dolari în primul trimestru din 2018, în creştere cu 11,1% faţă de perioada similară din 2017, conform unei analize publicate de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.

Creşterea este una constantă. Datoria mondială ajunsese 164 trilioane de dolari, în 2016, faţă de 115,9 trilioane, în 2007, conform datelor oferite de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în cadrul unui raport de monitorizare fiscal, publicat în această primăvară. Raportul avertizează că sectoarele publice şi private ale lumii sunt mai îndatorate acum (225% din PIB) decât în vârful crizei financiare din 2008 (213% din PIB). PIB-ul mondial, în preţuri curente, a crescut, în 2017, la 79,28 trilioane de dolari, potrivit Fondului Monetar Internaţional, de la 75 trilioane în 2016 şi 58 de trilioane în 2007. În schimb, datoriile globale au crescut, conform FMI, de la 115,9 trilioane de dolari, în 2007, la 164 trilioane de dolari în 2016. După cum se poate observa, PIB-ul mondial creşte într-un ritm mult mai redus decât datoriile planetare.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Frumos articol!

    Nu vom învăța niciodată sa ne limitam acțiunile " in plus".

    Cînd resursele Pământului nu ne vor mai ajunge ne vom extinde. Care este problema? Destinul omenirii nu e pe Terra, ci in Spatiu - peste 50 ani misiunile comerciale de exploatare vor devenii ceva obișnuit. Hai va rog in loc ne plingem de mila mai bine am pune mâna pe lopată - oricum progresul umanității nu poate fi stopat...

    1. ... imi amintesc bine carti citite in copilarie si adolescenta, pe vremea misiunilor Apollo. Si il suole more, sau cam asa, cartea Orianei Fallacci era doar una din ele, mai e si acum in biblioteca mea.

      Viitorul era clar si cert - aveam sa colonizam Luna, sa terraformam Venus si sa mancam burgeri pe Marte, sa trimitem misiuni umane spre Alpha Centauri si prin alte parti etc. etc. etc. Doar nebunii sau prostii ca mine ar fi putut pune la indoiala acest viitor stralucit. 

      Ironic, au trecut de-atunci exact aia 50 de ani de care vorbiti si, ce sa vezi - nu doar ca nu am progresat neam in directia cu pricina, dar parca avem chiar progrese negative, ca sa imit zicerea aia cretina despre crestere economica negativa... Asta ca tot vorbeati de progres.

      Asa ca, cu tot respectul, dar in opinia mea pozitii ca a dvs. sunt invitatii la nepasare si iresponsabilitate. Carpe diem, sa ne fie noua bine si sa facem matzul gros, cat despre copiii si nepotii nostri, treaba lor. 

      Cat timp nu evoluezi in spatiu, ci asta este doar "un destin al omenirii", saracirea si chiar epuizarea resurselor planetei nu reprezinta pregatirea viitorului, ci anularea lui.

      Noi nu suntem in stare sa colonizam Antarctica sau Groenlanda,dar visam "cai verzi pe pereti" ,recte povesti SF(citeste gogosi) de-ale lui Alexandru Mironov cu plecarea pe Marte (vezi cowboy-ul Elon Musk si ale sale aberatii) pana haaat, dincolo de centura de asteroizi... In ast timp, China "tace si face", in maxim 2 ani chinezii vor pune picioarele pe Luna ,de unde le vor da cu tifla gargaragiilor americani... Restul e sf mironovian, ca si Magurele City si restul trasnailor emise de tovarasul adrian curaj, groparul cercetarii romanesti ! P.s. Vedeti ca tov. Mironov a uitat parola la site-ul Stiinta si tehnica... :)))

      CORECT !! Imi aduc aminte de vremea copilariei , cand a plecat Gagarin pe luna.Scria prin ziare ca oamenii o sa manance ( ca in calatoria spatiala) o pastila=carne, o pastila verde=legume, etc.Serios asa scriau unii prin ziare si oamenii chiar credeau.

      Care este " stiinta" care s-a dezvoltat cel mai mult ( in comparatie cu adevaratele nevoi vitale ale omului)...? 

      O sa radeti...GASTRONOMIA 

      Altfel spus , asta e natura umana , oriunde pe glob.Sa facem un exercitiu de imaginatie..!Sa se faca un referendum la international cu intrebarea: " Sunteti de acord, ca pentru salvarea planetei si a omenirii , sa ne intoarcem la" calul si caruta", sa ne facem toti case din chirpici si stuf, sa plantam copaci, sa renuntam la medicamente industriale ( sa ne tratam numai cu ierburi ), sa traim din productia proprie ( cu o diviziune a muncii ca pe timpuri , de unde comert ) etc..." 

      Care credeti ca va fi raspunsul ( in mod serios, nu ca gluma ) ? 

      Omenirea va merge mai departe, in timp si spatiu , oricare ar fi consecintele. Nimeni nu se mai intoarce , decat printr-o catastrofa planetara, Domne fereste ! Oamenii nu o sa mai mearga prtin pustiu si sa manance azima , ca sa traiasca 500 ani. Dar e adevarat , ca trebuie sa devanim mai responsabili ( si o sa fim obligati ...prin constrangere, prin scimbarea modului de viata in urma descoperirilor stiintifice etc).

      Omenirea va merge numai ...INAINTE, orcare ar fi si cand va fi sarsitul 

      Se cam contrazic termenii, din moment ce ne distrugem planeta pe care trăim, cum să putem coloniza alte planete?

      Extinderea către spațiul extraterestru ar însemna progres și nicidecum evitarea disperată a autodistrugerii.  

    Oare, ilustratia face parte din "declaratia" de avere a lui Make?. 

    1. Sunt cateva casete goale; o fi inceput sa vanda?. 

      Amice, glumele tale nu doar ca sint proaste, dar te mai si arata cum esti - bolnav, doritor de rau, ghemuit in scorbura invidiei de unde improsti laturi pe furis.

      Brrrrrrr!

      Gresit! incercam sa-ti fac reclama. 

      Numai cei care au pot sa vanda. 

      Cu ce te-ar supara aceasta?. 

      De ce ar avea nevoie Make de reclama si mai ales de reclama ta prosteasca?

      Make, lasa gargara; vinzi sau nu vinzi: aceasta este intrebarea?. 

    !? Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile..... 

    Asa tare le imprastiem; nu ma iexista canalizare?. 

    Bun articolul! Frumoasa ilustratia si mesajul pe care il transmite. Minunat si cantecul lui Alain Bashung.

    Te felicit din toată inima!!!

    Cere 1 mil de Euro daune morale de la Politia Română. 

    Cine e sef, ministru pe Politie trebuie să plece? 

    Cine a dat ordinul că tinerii aceia de polițiști să rețină numerele? 

    Presa de ce cenzurează știrea? De ce șterge ce e înainte de PSD? Ne poate afecta emoțional? ... 

    Bursa nici măcar nu o are aruncata pe site.

    Suntem in dictatură sau democrație? 

    1. Pai, de ce sa se puna Make rau cu politia? mai ales acum ca si-a expus podoabele. Poate fi controlat si Garcea e inimosi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb