ROBERT ZOELLICK, BANCA MONDIALĂ: Sistemul monetar trebuie schimbat

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2011

Sistemul monetar internaţional trebuie modernizat, conform preşedintelui Băncii Mondiale.

Sistemul monetar internaţional trebuie modernizat, conform preşedintelui Băncii Mondiale.

Lumea actuală are nevoie de un nou sistem monetar, consideră preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

Într-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times, Zoellick scrie că "dolarul american va rămâne moneda predominantă de constituire a rezervelor internaţionale, însă, în timp, economia mondială va trebui să administreze un sistem alcătuit din mai multe valute majore".

Oficialul Băncii Mondiale susţine că yuanul chinez ar trebui să aibă un rol mai important într-un sistem restructurat, idee susţinută şi de directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Mulţi oficiali sprijină, în principiu, ideea integrării yuanului în DST-uri (drepturi speciale de tragere), ceea ce ar putea accelera convertibilitatea totală a monedei chineze.

Zoellick a apreciat că ţările care participă la DST (un coş de patru valute: dolarul american, euro, yenul japonez şi lira sterlină, care se actualizează zilnic de FMI) ar trebui să revizuiască problemele monetare şi valutare la un forum pe această temă.

"Acest grup ar trebui să-i ofere Chinei stimulentul de a se alătura forumului şi eventual sistemului DST, după ce va lua măsuri pentru internaţionalizarea yuanului", a afirmat preşedintele Băncii Mondiale. Domnia sa a explicat că, în timp, alte valute internaţionale importante ar putea fi adăugate DST. În opinia sa, FMI ar trebui să acţioneze ca arbitru "capabil să avertizeze în legătură cu justeţea unor politici externe, dar să nu impună sancţiuni, astfel încât să sprijine o economie mondială solidă".

"Modernizarea gestionării afacerilor monetare internaţionale ar putea aduce o contribuţie importantă la creşterea viitoare", mai consideră oficialul Băncii Mondiale, subliniind că liderii mondiali de astăzi încă au şansa să-şi pună amprenta pe cadrul legal monetar "de mâine".

DST este un instrument financiar creat de FMI în 1969, ca supliment la rezervele oficiale deja existente ale ţărilor membre. Acesta reprezintă o unitate de cont a FMI a cărui valoare este calculată zilnic, pe baza unei medii ponderate a principalelor valute mondiale (dolar, euro, liră, yen).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb