Vicepremierul Dmitri Rogozin a anunţat ieri că Rusia va moderniza întregul arsenal nuclear până în anul 2020, precizând că armata rusă trebuie să fie puternică şi să aibă capacitatea de a surprinde, relatează RIA Novosti.
"Întregul arsenal nuclear rus va fi modernizat până în anul 2020", a declarat Rogozin, citat de RIA Novosti.. Potrivit oficialului, s-a decis accelerarea bazei tehnice a forţelor nucleare strategice, iar modernizarea nu va mai viza doar 70 la sută din capacităţile nucleare, ci întregul arsenal, până în anul 2020.
"Rusia are nevoie de o armată puternică, o armată care să poată fi trimisă în orice teatru de război", a adăugat vicepremierul rus.
"Oare ar trebui să îi surprindem pe colegii noştri, să arătăm toate tipurile de armament pentru a-i surprinde? Trebuie să păstrăm secrete unele elemente militare pentru a surprinde în momentele critice", a precizat Rogozin.
Rogozin a subliniat, de asemenea, că Rusia se poate descurca şi fără cele două nave Mistral, pe care Franţa a renunţat luna trecut să le mai livreze, pe fondul tensiunilor din Ucraina.
Totodată, Rusia a anunţat că va furniza până în 2023 până la opt reactoare nucleare Africii de Sud în cadrul unui parteneriat strategic în domeniul energiei nucleare semnat între cele două ţări, potrivit Agenţiei ruse pentru energie atomică Rosatom, relatează AFP.
Livrarea acestor reactoare va permite punerea în funcţiune a primei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusă în exploatarea pe continentul african şi ar urma să conducă la comenzi ce pot ajunge până 10 miliarde de dolari pentru întreprinderile locale, anunţat Rosatom, potrivit unui comunicat.
La rândul său, directorul Rosatom, Serghei Kirienko, a estimat valoarea totală a contractului între 40 şi 50 miliarde de dolari. "Un reactor costă aproximativ cinci miliarde de dolari. Ţinând cont de diferite condiţii, costul a opt unităţi poate fi evaluat între 40 şi 50 miliarde de dolari", a declarat el pentru agenţia de presă rusă Itar-Tass.
Acordul, care a fost semnat în cursul unei conferinţe a AIEA la Viena, prevede de asemenea parteneriate între cele două ţări în domeniul energiei nucleare, din care un ajutor pentru construirea de infrastructuri în Africa de Sud şi formarea de specialişti africani în universităţi ruse.
"Sunt convinsă că parteneriatul cu Rusia va permite Africii de Sud să realizeze ambiţiosul program de creare până în 2030 de noi centrale nucleare pe baza unei tehnologii moderne şi fiabile", a declarat ministrul sud-african al energiei, Tina Joemat-Pettersson. Africa de Sud nu dispune în prezent decât de o singură centrală nucleară. Punerea în funcţiune a unor noi reactoare ruseşti este prevăzută pentru 2023.