Roman vrea să restructureze o linie de credit de 16,8 milioane de lei

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2012

Acţionarii companiei Roman SA Braşov, producător de autocamioane, autobuze şi tractoare, au fost convocaţi pentru 13 august pentru a analiza propunerea administratorilor de restructurare a unei linii de credit de 16,8 milioane de lei acordată de Banca Comercială Carpatica în 2004 într-un credit cu rambursare pe o perioadă de şapte ani cu menţinerea garanţiilor aferente liniei de credit în sold.

Firma a încheiat anul trecut cu pierderi de 6,192 milioane de lei, de aproape şase ori mai puţin decât în 2010, când a încheiat cu pierderi de 35,003 milioane de euro. Astfel, în ultimii doi ani, firma braşoveană a raportat pierderi de peste 41 milioane de lei. Ultimul an în care compania a înregistrat profit a fost în 2009, când anunţa un profit de aproximativ 120.000 de lei.

Compania trece printr-o perioadă foarte grea, comenzile căzând foarte mult, în condiţiile în care armata SUA, unul dintre principalii beneficiari ai societăţii braşovene, închide teatrele de operaţiuni. În aceste condiţii, Roman SA încearcă să recâştige pieţele din Africa şi Orientul Mijlociu, tradiţionale înainte de 1990.

Compania braşoveană este controlată de societatea Pro Roman SA Braşov, care deţine 91,86% din titlurile uzinei de autocamioane. Societăţii Pro Roman i-a fost cerută intrarea în insolvenţă de către compania Prefa Braşov, controlată de omul de afaceri Ioan Neculaie, pentru un împrumut neachitat de 6,224 milioane de lei.

Proces de faliment în octombrie

Tribunalul Braşov a amânat pentru luna octombrie judecarea falimentului companiei braşovene Roman SA. Insolvenţa producătorului braşovean de autocamioane, autobuze şi tractoare a fost solicitată de Direcţia Fiscală Braşov şi de Asociaţia Pro Braşov, o asociaţie de oameni de afaceri care a fost, de fapt, beneficiara contractului de privatizare a Roman SA Braşov la finele lui 2003. Potrivit lui Marian Voinescu, firma a acumulat datorii către direcţia care administrează taxele şi impozitele locale din Braşov "de 500.000 de lei, sumă certă, dar mai sunt şi alte sume".

Pe de altă parte, firma Prefa SA, controlată de omul de afaceri Ioan Neculaie, a cerut, în 5 ianuarie 2012, la Tribunalul Braşov, insolvenţa Pro Roman, acţionarul majoritar al Roman SA, pentru o creanţă de 6,2 milioane de lei. Pe lângă această sumă, Pro Roman mai are o mare datorie către Agenţia Jude-ţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov. Agenţia de şomaj ar avea de recuperat de la uzină 823.687 de lei, reprezentând plăţile compensatorii obţinute de muncitori de la stat, care ulterior trebuiau recuperaţi de la administratorul platformei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb