Premierul Victor Ponta, şi omologul său ucrainean, Arsenie Iaţeniuk, au semnat astăzi, la Kiev, un acord privind micul trafic la frontiera dintre cele două ţări, transmit sursele de presă.
Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.
Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.
De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Aceste persoane pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.
În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, premierul Ponta i-a înmânat un document omologului ucrainean prin care partea română acceptă înfiinţarea unui consulat al Ucrainei în România, cel mai probabil la Sighetu Marmaţiei, după cum spun surse oficiale.
Solicitarea este ca acest consulat să fie deschis în regiunea ucraineană Transcarpatia, în localitatea Solotvino.
De partea cealaltă, şi Ucraina intenţionează să deschidă un consulat în Sighetul Marmaţiei.
Premierul Ponta a precizat că România susţine ridicarea cât mai curând a vizelor pentru Ucraina, o ţară pe care o consideră nu numai vecină, ci şi prietenă.
"Dacă cineva mă întreba până azi care sunt relaţiile dintre România şi Ucraina, îi spuneam: < < Doar vecini > >. De azi, suntem şi prieteni, nu doar vecini", a spus Ponta.
România a semnat după aderarea la UE acorduri de mic trafic de frontieră cu R.Moldova şi Serbia, însă nu şi cu Ucraina, negocierile în acest sens trenând de mai mulţi ani. Fostul ministru ucrainean de Externe Konstantyn Gryşcenko spunea în mai 2011 că partea română a înaintat condiţii suplimentare pentru încheierea acordului, acestea stârnind "îndoială" la Kiev.