România câştigă un teritoriu nou, dar nu are acte pentru el

D.Ţ.
Miscellanea / 3 iulie 2021

România câştigă un teritoriu nou, dar nu are acte pentru el

Plajele pe litoral au fost lărgite considerabil. Asta a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus şi o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafeţe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte şi, deci, nu pot fi concesionate. Vor fi plaje "la liber", ca acum 30 de ani, observă şeful Gărzii de Mediu, relatează Digi24.

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a explicat: "Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăseşti acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat şi este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfăşoară aceste acţiuni ale statului, relaţia noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poţi să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Şi lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu nişte studii".

Cadastrarea acestor terenuri nu este chiar simplă, pentru că peste câţiva ani, ne-am putea trezi că natura a "furat" din ceea ce am construit.

Şeful Gărzii de Mediu declară: "În primul rând, când vorbim de curăţenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt şi Apele Române, pentru că plajele acestea ţin de Apele Române, până la urmă. Şi atunci, fiecare primărie şi Apele Române trebuie să găsească soluţii comune, astfel încât aceste plaje să fie curăţate. În momentul de faţă, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele şi impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT".

Complicaţii există însă şi în acest domeniu, atrage atenţia Octavian Berceanu. "E greu să delegi un serviciu pe o suprafaţă care de facto nu există în acte - e o realitate. Mâine-poimâine vine Curtea de Conturi şi te întreabă: cum ai făcut aceste plăţi, ai făcut doar pentru suprafaţa aceasta mică, care a existat dintotdeauna, ai inclus-o şi pe cealaltă, dar fără documente? E o noutate pentru noi, o premieră şi trebuie să ne adaptăm".

În urma lucrărilor de lărgire, staţiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafaţă de plajă nouă de peste 50 de hectare. Lucrările fac parte din proiectul "Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)", implementat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, care presupune lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia- Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu câștigă nimic Romania vânturând nisipul, stați liniștiți. Ăia pe care ii citați bat câmpii.

    1. Se vantura nisipul, asa este. Aparuse un articol care spunea ca dupa o furtuna, noul nisip s-a dus si au ramas pietricele. Prostia romaneasca.

      Revenind, noile plajem atat de intinse, au dus la o modificare a zonei subacvatice care a devenit foarte abrupta. Geamandura este in anumite zone la doar 10 m de nisip. Desi turistii de pe noile plaje foarte intinse se vor ingramadi unul in altul in suprafata acvatica devenita mult mai mica. Prostie romaneasca. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb