Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în perioada 27-29 mai, la invitaţia Ministerului Comerţului din această ţară. În cadrul discuţiilor cu Jiang Yaoping, vice minis-trul pentru relaţii cu Europa din Ministerul Comerţului R.P.Chineze, s-a analizat stadiul relaţiilor bilaterale comerciale, fiind subliniată importanţa pe care noul Guvern al României o acordă dezvoltării complexe a proiectelor de cooperare cu R.P.Chineză.
Lucian Isar a informat autorităţile chineze cu privire la constituirea Grupului interministerial de lucru pentru dinamizarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Româ-nia şi R.P.Chineză. Au fost, de asemenea, prezentate principalele proiecte de dezvoltare şi inves-tiţii din România în domeniile energiei şi infrastructurii, suportul oficialilor chinezi pentru determinarea implicarii active a companiilor chineze în realizarea acestora, precum şi pentru identificarea unor surse de finanţare, fiind important pentru materializarea acestora.
Cu această ocazie a fost convenit şi textul Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul R.P.Chineze privind consolidarea cooperării în domeniul infrastructurii, document ce urmează a fi semnat în cel mai scurt timp. Agenda vizitei a cuprins o serie de intalniri cu reprezentanti ai instituţiilor financiar bancare China Investment Corporation, China EXIMBANK, China Development Bank, China Export and Credit Insurance Corporation-SINOSURE. Au fost analizate mecanisme concrete de finanţare a proiectelor de dezvoltare avute în vedere în România, inclusiv cele referitoare la listarea unor societăţi. Totodată, Băncii de Dezvoltare a Chinei i-a fost lansată invitaţia pentru a deschide o filială în România.
Firma chineză SINOVEL Wind Group Ltd., al doilea producător mondial de turbine eoliene şi consorţiul firmelor româneşti C-Tech SRL şi Rokura SRL au semnat, in prezenţa demnitarului roman, un acord de cooperare strategică, ce prevede realizarea de capacităţi energetice eoliene în regiunea Do-brogea, cu o capacitate instalată totală de 1200 MW, în perioada 2012 - 2016, utilizând echipamente şi servicii furnizate de firma chineză.