România: Închis... pe caz de boală

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 11 ianuarie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Remediul universal şi adesea singurul pe care-l cunosc cei ce administrează funcţiile şi instituţiile publice din România, atunci cînd dau de vreo problemă, este "închisul". A venit zăpada şi ne-a năpădit gerul: închidem! Închidem tot ceea ce ne cade sub mînă şi sub autoritatea de care dispunem. Închidem drumuri, închidem şcoli, închidem trenuri şi linii ferate, închidem curse de avion şi aeroporturi. Avem o problemă, de fapt mai multe, cu spitalele: le închidem! Spitalele... nu problemele, desigur! După ce a închis şcolile din Bucureşti, sunt sigur că Primarul Capitalei abia s-a abţinut să nu închidă şi spitalul Colentina, din lipsă de încălzire. S-a mulţumit să-l dea afară pe aşa-zisul "manager", dar vreme rea o să mai fie, aşa că nu e timpul pierdut să mai închidem cîte ceva. Radetul, mai în toamnă, cu probleme cronice de achitare a facturilor către furnizorii proprii nu este în stare să şi le rezolve. Ce soluţie inventează "managerii" care se lăfăie în salarii de nababi şi alte privilegii ale bănoaselor funcţii pe care le ocupă? Închidem încălzirea la beneficiari, adică celor care plătesc lună de lună, an de an, cît nu face aşa-zisul agent termic şi nu ştiu de ce tremură mai tare, în toiul iernii: de frigul din casă, ori de teama viitoarei facturi. La fel au procedat prin diferite localităţi şi alţi furnizori de utilităţi publice, de la apă şi gunoi, pînă la încălzire, electricitate şi servicii medicale. Poliţia închide şi ea ce-i vine la mînă, "cînd vrea muşchii ei" cei puternici. Închide circulaţia, cîte o jumătate de zi, inclusiv pentru mijloace publice, prin capitala României, pentru că vor unii să îşi promoveze ong-urile făcîndu-se că aleargă, ori se plimbă cu bicicleta taman pe Calea Victoriei şi pe Cheiul Dîmboviţei, închide circulaţia, evident tot prin centrul capitalei, pentru că trebuie "protejaţi" şi îmbarcaţi în luxoasele lor autocare participanţii la sindrofiile politice şi mitingurile demonstrative ale partidelor mai răsărite, închide magazine, afaceri şi la nevoie chiar şi oameni, dacă aşa o cer enteresele superioare ale "partidului". Pe urmele Poliţiei, Fiscul, dotat cu propria poliţie, îi ţine hangul, ba chiar se ia la întrecere cu alţi "închizători" profesionişti. Evident, justiţia mai închide şi ea din cînd în cînd, pe cîte unii, nici prea puţini, nici prea rar; partea proastă este că o face destul de des pe legi strîmbe, incoerente, ori de-a dreptul inconsistente, pe proceduri, argumente şi elemente judiciare trucate, dacă nu chiar fabricate. Deşi, în ciuda insistenţelor de mai acum vreo doi-trei ani ale "apostolilor" locali ai luptei pentru libertăţile cetăţeneşti şi ale drepturilor omului, nu i s-au dat cătuşe în dotare, serviciul nostru de informaţii a pus de o cooperativă cu o parte din "pionii" plasaţi "strategic" în cîmpul tactic al Justiţiei şi "ascund" şi ei pe "cine trebuie", "cînd trebuie" şi "unde trebuie", ori măcar ameninţă viguros şi credibil că o vor face.

Pe de altă parte, este adevărat, o parte dintre serviciile de care ar trebui să beneficiem în spaţiul public se închid... oarecum... de la sine. Ciuruit de afaceri venale, de rezultate trucate, lipsă de profesionalism şi management, fotbalul din România nu mai are mult pînă se va închide... de la sine! Cea mai mare parte a sporturilor de performanţă stau şi ele să se închidă, tot din cauza lipsei cronice de mijloace, oameni, expertiză, metodă şi infrastructură, dovadă prăbuşirea rezultatelor la marile competiţii şi amploarea dopajului depistat şi dovedit al unora dintre cei care au ajuns la nivelul performanţei internaţionale. Serviciile publice culturale sunt şi ele în agonie prelungită şi supravieţuiesc doar de azi pe mîine. Nici educaţia publică nu mai are mult pînă să se închidă, ea urmînd să fie înlocuită de "educaţia particulară" pe bani mulţi, pentru cei ce îşi permit să îi plătească, iar pentru restul populaţiei tinere a României, de lipsa cvasi totală de educaţie, adică analfabetism în diferite grade şi incapacitate cronică de acumulare a competenţelor profesionale de nivel mediu şi ridicat. În viaţa economică, cum nu-i convine unuia ceva: închide. De la "şaormeria" din colţ, la marii producători de automobile şi de la ei la băncile care fac legea în România, toată lumea închide sau ameninţă că închide "taraba" dacă nu primeşte privilegiile care să-i mărească cîştigurile afacerii, "de la sine". Băncile abia au fost zgîlţîite de puţină legislaţie care să-i mai protejeze şi pe clienţi de abuzurile "legale" la care au fost supuşi, uneori chiar şi cu perversiuni, că au şi reacţionat ameninţînd fără perdea: "închid" şi pleacă! Cu tot cu capitalul pe care l-au strîns cu japca din buzunarele băştinaşilor, se înţelege! Peste tot se închid abuziv parcuri, se închid străzi, se închid clădiri, servicii, ghişee, mijloace de comunicare sau sînt închise în cuşca intereselor de grup, de gaşcă, de partid, sau ale "instituţiilor privilegiate ale puterii". O orgie a "închiderii" mătură ca un val uriaş administraţia României, de la un capăt al ţării la celălalt şi de la nivelul cel mai de jos, pînă la vîrful puterii.

În fapt, este o epidemie. O boală transmisibilă care s-a încuibat de mult în structurile administraţiei publice de unde se răspîndeşte cu repeziciune în restul societăţii, pătrunzînd adînc chiar şi în mediul privat de afaceri. O boală provocată de incompetenţă crasă, de lipsa cunoştinţelor şi a deprinderilor manageriale minime, de găurile uriaşe din legistaţia care organizează administraţia treburilor publice în România şi mai ales de capturarea acestui sistem vital pentru dezvoltarea modernă a unei societăţi de către grupuri de interese locale, pentru care singura "raţiune" a căpuşării poziţiilor din administraţie este furnizarea "soluţiilor" şi a "contractelor" pentru îmbogăţirea proprie, cel mai adesea la limita şi dincolo de limita legii.

Dacă Pămîntul nu se opreşte în loc din marea lui rotaţie celestă, de iarna asta şi de asprimile ei vom scăpa, pînă la urmă... ! De bolile administraţie publice, însă, nu avem cum să ne vindecăm de la sine. Este nevoie de o construcţie nouă, din temelii, de care societatea românească, prin forţele proprii, nu s-a arătat capabilă în scurta ei istorie de modernitate.

În viaţa economică, cum nu-i convine unuia ceva: închide. De la "şaormeria" din colţ, la marii producători de automobile şi de la ei la băncile care fac legea în România, toată lumea închide sau ameninţă că închide "taraba" dacă nu primeşte privilegiile care să-i mărească cîştigurile afacerii, "de la sine".

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Si eu m-am inchis in casa pe caz de boala!...virusata,intepenita din cauza gerului si surpriza si cu drumul inchis, ca sa nu pot ajunge la spital...Indicatia medicului a fost sa ma inchid in casa si sa nu ies afara ca sa ma fac mai rapid bine...e trist dar adevarat! Nu suport sa stau inchisa in casa, e cea mai mare pedeapsa pentru un om activ...bine ca inca nu mi-au inchis si gura...Astept cu nerabdare sa evadez din inchisoare! Libertatea si sanatatea sunt bunurile cele mai de pret!...

    1. Eu sunt inchis in casa si toc banii.

      Virusul va fi anihilat de sistemul meu imunitar pt ca iau antioxidanti...IGGboost de la nuskin este indicat dar nu mai am provizii in casa...trebuie sa comand...dar cred ca ma fac bine pana ajunge la mine curierul, prin nameti.

      Boala societatii trebuie si ea starpita umbland la cauzele ei...cum spune Silvia, trebuie sa incepem cu inceputul! 

      Ai un oxidant pentru boala societatii? 

    O problemă pe care o am eu este cu comentatorii care visează la capacitățile de deszăpezire ale Canadei, Suediei, Norvegiei, Rusiei, etc.

    Aloooo? Se aude? Suntem o țară cu climă temperată care are zăpadă două-trei săptămâni pe an. Nu merită să avem flota de utilitare pe care o au țările menționate. Avem utilaje generice de transport pe care le adaptăm cu pluguri în funcție de prognoza meteo. Ne anunță cu 3 zile înainte, punem și noi câte pluguri putem... 

    Conditia „sine qua non” a valorii monedei utilizate in prezent in lume – de hartie, scripturala sau de alt gen – este limitarea cantitatii sale. Daca volumul mijloacelor de plata utilizate in economiile contemporane creste fara nici o limita, pana la punctul in care acestea isi pierd caracterul de bun economic (rar), devenind unul liber accesibil, la fel ca bunurile oferite gratis de natura, membrii colectivitatii respective pot majora la infinit preturile pe care le...

    1. Acest lucru nu se respecta...incepand cu SUA si dau exemplu FED-ul.

      Constituția din 1866 este actul juridic și politic fundamental al României adoptat .... statul are drept de a bate monedă

      El are dreptul de a bate monedă conform unei legi speciale. El încheie cu statele străine...

    Băncile abia au fost zgîlţîite de puţină legislaţie care să-i mai protejeze şi pe clienţi de abuzurile "legale" la care au fost supuşi, uneori chiar şi cu perversiuni, că au şi reacţionat ameninţînd fără perdea: "închid" şi pleacă! Cu tot cu capitalul pe care l-au strîns cu japca din buzunarele băştinaşilor, se înţelege!

    1. justiţia mai închide şi ea din cînd în cînd, pe cîte unii, nici prea puţini, nici prea rar; partea proastă este că o face destul de des pe legi strîmbe, incoerente, ori de-a dreptul inconsistente, pe proceduri, argumente şi elemente judiciare trucate, dacă nu chiar fabricate. Deşi, în ciuda insistenţelor de mai acum vreo doi-trei ani ale "apostolilor" locali ai luptei pentru libertăţile cetăţeneşti şi ale drepturilor omului, nu i s-au dat cătuşe în dotare, serviciul nostru de informaţii a pus...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb