România obţine o nouă victorie la curtea de arbitraj de la Washington

F. A.
Macroeconomie / 20 iulie 2010

În mai 2007, S&T Oil Equipment and Machinery a depus cererea de deschidere a procesului de arbitraj împotriva României pentru o pretinsă expropriere abuzivă făcută de statul român care ar fi condus la imposibilitatea punerii în practică a investiţiilor asumate prin contractul de privatizare a societăţii Nitramonia Făgăraş. Daunele pretinse de la statul român în acest dosar au depăşit 150.000.000 de dolari, informează un comunicat remis redacţiei.

În iunie 2009, tribunalul arbitral al Centrului de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în baza regulilor arbitrale ICSID, a solicitat părţilor plata sumei de 300.000 de dolari, reprezentând un avans din costurile arbitrale, fiecare din părţi urmând a plăti jumătate din această sumă. Deşi statul român şi-a achitat partea sa de obligaţii în termenul dispus de tribunal, S&T Oil Equipment and Machinery nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind cheltuielile de judecată, ceea ce a determinat tribunalul ICSID să decidă, în octombrie 2009, suspendarea de drept a procedurilor arbitrale până la îndeplinirea obligaţiei de plată a reclamantului.

Prin hotărârea comunicată părţilor în data de 16 iulie 2010, tribunalul arbitral constată că S&T Oil Equipment and Machinery nu a dat curs solicitării de plata a costurilor arbitrale pe o perioadă mai mare de 6 luni şi decide închiderea procesului împotriva României.

"România a obţinut, pentru a treia oară, o decizie favorabilă în faţa tribunalului arbitral de la Washington. Chiar dacă tribunalul a închis procedurile pe motiv de neplată de către S&T Oil Equipment and Machinery a obligaţiilor ce-i reveneau în legătură cu costurile arbitrale, se poate vorbi, fără echivoc, de o nouă victorie a României", a declarat Florentin Ţuca, Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi unul dintre apărătorii statului român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb