România sare în aer

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Miscellanea / 12 mai 2022

România sare în aer
SORIN ROŞCA STĂNESCU

Am analizat ieri scenariul conform căruia ucrainenii îşi pierd de fapt ţara pentru mai multe decenii. Nu ca urmare directă a războiului. Ci din motive economice. Şi în baza unor combinaţii financiare. De cealaltă parte a zidului NATO, România este exact în aceeaşi situaţie. Fără a fi cunoscut în mod direct vreun război. Fără cutremure devastatoare. Fără vreo pandemie care să nu fi traversat întreg mapamondul. Dar cu guverne iresponsabile. Care duc inflaţia la 20%. Şi dobânzile la peste 8%.

Dacă cifrele de mai sus nu ne-ar fi fost furnizate de instituţii responsabile şi de demnitari autorizaţi ai statului, atunci pur şi simplu ne-am putea astupa urechile. Şi să afirmăm că nu vrem să auzim asemenea grozăvii. Cum să se ducă inflaţia galopând spre 20%? Cum să se scumpească costul vieţii într-un asemenea hal? Cum să se prăbuşească atât de abrupt veniturile populaţiei? Şi cum Dumezeu a ajuns o ţară atât de bogată cum este România să trăiască din cele mai mari împrumuturi din Europa, care ajung cu dobânzile până la 8%?

Ştiţi ce înseamnă 8% dobândă? Înseamnă că, în cazul unui împrumut, să spunem de un miliard de euro, luat pe 10 ani, după 10 ani vom plăti dublu. De unde? Cum vom face această prestidigitaţie, în condiţiile în care deja am ajuns cu aceste împrumuturi la fundul sacului, iar băncile şi fondurile de investiţie se codesc să ne mai dea bani, chiar şi cu 8%? Cum a ajuns unul dintre cele mai bogate state europene să ducă inflaţia până spre cifra record de 20%? Să încercăm o explicaţie, dar gândindu-ne cu admiraţie şi totodată cu invidie la vecina noastră Bulgaria, care a pornit în cursa UE odată cu noi, dar economic şi financiar puţin în urma noastră, şi care, începând de la 1 ianuarie 2024, va intra cu arme şi bagaje în zona euro.

Să nu care cumva să invoce cineva ca motiv, ca explicaţie pentru această prăbuşire a României, faptul că am trecut prin şocurile pandemiei. Toată lumea a traversat această perioadă extrem de dificilă şi într-adevăr foarte costisitoare, dar nimeni nu s-a ales cu răni atât de adânci ca România. Legitim este să încercăm să explicăm de ce în cazul României pandemia a costat mult mai mult. Să nu încerce cineva să invoce cumplitul război dezlănţuit la graniţa noastră de Est. Toate statele Uniunii Europene suportă şi încă mai mult decât noi costurile acestui război. Şi deşi au dificultăţi, nu se prăbuşesc economic. Şi, în fine, să nu invoce cineva instabilitatea politică. Nu am avut instabilitate politică decât timp de câteva luni, şi ea ar fi putut fi evitată, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi dorit altfel. Şi atunci ce se întâmplă? De ce ne fuge pământul de sub picioare? De ce nici măcar nu mai putem să ne îndatorăm? De ce ne pierdem ţara?

Cu un an înainte de ultimele alegeri legislative, guvernul PSD a căzut. A fost pur şi simplu extras de la Palatul Victoria. La această operaţiune a contribuit în mod decisiv preşedintele Klaus Iohannis. Care ne-a garantat solemn, în repetate rânduri, prostindu-ne la cap, că dacă ne lepădăm de "ciuma roşie", totul va fi bine. Şi a început o nouă eră. Liberală. Când liberalii au venit la putere, împinşi în forţă de preşedintele Klaus Iohannis şi braţ la braţ cu neomarxiştii USR, România nu era aproape deloc îndatorată, iar ritmul de creştere al economiei era unul dintre cele mai mari din Europa. După care a început urgia. Mai întâi sub Guvernul Orban. Apoi sub Guvernul Cîţu. Economia a început să scape de sub control. Şi degeaba eu şi mulţi alţii am semnalat insistent că acumularea prostească, fără niciun rost, de datorii din ce în ce mai mari, este malefică. Şi că va avea consecinţe devastatoare. Şi că de aceşti bani nu profită statul român şi, deci, populaţia. Ci doar băncile şi societăţile de investiţii străine, care urmează să se îmbogăţească din dobânzi tot mai mari şi care în consecinţă nu mai au niciun motiv, în aceste condiţii, să împrumute societăţile comerciale. Iar ritmul de dezvoltare a încetinit în mod vizibil, gripând creşterea economică. Şi de aici alte şi alte consecinţe. Când se întâmplau toate acestea, nu existau nici pandemie şi nici război.

Preşedintele Klaus Iohannis este responsabil - domnia sa consideră că este un merit - pentru dărâmarea Guvernului PSD. Preşedintele Klaus Iohannis este responsabil - domnia sa consideră că este un merit - pentru aducerea la Palatul Victoria a Guvernului Orban plus USR. Preşedintele Klaus Iohannis este responsabil - domnia sa a considerat că este un merit - pentru aducerea la Palatul Victoria a catastrofalului Guvern Cîţu plus USR. Preşedintele Klaus Iohannis este responsabil - domnia sa consideră că este un merit - pentru înscăunarea la Palatul Victoria şi în fruntea PNL a unui general cu patru stele: Nicolae Ciucă. În parteneriat cu PSD, care nu mai este "ciuma roşie". Deci preşedintele Klaus Iohannis a vrut să măture PSD-ul de la putere şi a reuşit. A vrut să numească trei premieri "ai săi" şi a reuşit. A vrut să-şi pună omul său în fruntea PNL, şi a reuşit. De patru ori. Dacă o punem la socoteală şi pe Alina Gorghiu. A avut şi are tot ce şi-a dorit. Dacă are o criză cumplită pentru România, înseamnă că şi-a dorit-o şi pe asta.

Ultima mare gogomănie este trecerea prin Senat ca gâsca prin apă a Legii offshore. Un act normativ care vizează nu doar zăcămintele offshore, ci şi pe cele onshore. Conform acestei legi, care probabil va trece la fel şi prin Camera Deputaţilor, singurul privilegiu pe care-l va obţine România este acela de a avea dreptul de preemţiune la cumpărarea de petrol şi gaze. De necrezut! Să traduc pe scurt. Noi ne punem la dispoziţie toate aceste bogăţii, care nu numai că ne-ar putea salva economic, dar ne-a putea aduce prosperitatea în câţiva ani, mai punem şi o căruţă de bani la bătaie, multinaţionalele vin şi extrag aceste bogăţii, treabă pe care am putea-o face bine-merci şi noi, după care le mai şi facem serviciul de a le cumpăra marfa. Desigur, la preţul pieţei. E o afacere unică în analele istoriei. Un model la nivel global. Numai bun pentru state nătânge.

Deci, pregătiţi-vă! Vine urgia! Iar legea offshore nu este decât bomboana pe colivă. Să-i fim recunoscători deci lui Klaus Iohannis! Care ne vinde pe bucăţi.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tentativa jalnica de manipulare a românilor:

    -din 2012 guvernele se împrumută la fel în fiecare an indiferent ca erau PSD,PNL, etc. 

    -nu a condus Klaus guvernele din 2012 încoace 

    -o tara nu se distruge în 2ani de guvernare

    Cam jalnic articol 

    1. ai dreptate dar din 2016 o data cu venirea guv ciolos si cele care au urmat pina in ziua de azi , a fost jaful jafurilor

      vede ca esti nascut prin 2015 si nu cunosti jafurile sub Ilici, Nastase, Basescu si Boc!!

      se vede ca ai creier de musca , s-a furat si atunci dar cu pdl si usr si pnl s-a ridicat stacheta de la un million la o suta de milioane .

    ce spuneti dvs stie si vede tot omul , intrebarea este daca serviciile secrete , in afara de grija site-urilor care nu se incarca la timp , mai se ocupa si cu altceva? de ex cu cei care baga tara in faliment la vedere si fara pic de rusine . justitie , parchet ???

    1. Se ocupă. Cu șmenuri, afaceri și propriile furtișaguri.

    Dezamagitor de tot, maestre, se vede ca incet, incet, reveniti la presa anterioara lui 89, e un articol cu adevarat de fala pentru atunci, ca deh, nu se stie cum se intorc lucrurile, noi, sa ne repozitionam.

    Populatia a beneficiat maestre, are curent electric mai ieftin decat in vara lui 2021, a primit fel si fel de subventii, somaj tehnic, prelungire somaj, toate astea se fac cu bani. In acest timp, investitiile au curs in continuare, se lucreaza la autostrazi, poduri, etc, nu au fost intrerupte. Stiti cumva, cum au procedat alte tari, cu cat s-au imprumutat ele. Nu trebuie sa raspundeti la chestiunea asta, nici macar de ce va deranjeaza Klaus. 

    In legatura cu legea offshore, cine ar avea interesul ca noi sa nu ne exploatam resursele in continuare? maestre, va deconspirati.

    In rest, evident ca nimic nu e perfect, nici macar guvernul asta 

    1. Ești puțin cam ... tâmp, dacă tu crezi că noi ne exploatăm resursele. O fac alții și ni-l vând nouă la ce preț vor ei, de parcă ar fi al lor și nu al nostru. De fapt nici nouă nu ni-l vând, ci industriei germane.

      Vai de viața și de capul vostru gol. Români slugi în căutare continuă de funduri străine pe care să le periați. Cu toții dau vina pe politicieni, dar problema e la fibra acestei nații care dacă n-are stăpân pe care să-l slujească nu se simte împlinită.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb