Viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a avut astăzi, 3 februarie 2025, o întrevedere importantă cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Eugene Rhuggenaath, şi cu Yasser El-Gammal, Manager de Ţară pentru România, din partea instituţiei internaţionale, potrivit unui comunicat.
În cadrul discuţiilor, s-au abordat cele mai recente evoluţii ale relaţiei dintre România şi Banca Mondială, cu un accent special pe lansarea Cadrului de Parteneriat de Ţară 2025-2029, realizată în octombrie 2024. Ministrul Finanţelor a subliniat sprijinul constant pe care Banca Mondială îl acordă României în promovarea reformelor şi atragerea de investiţii esenţiale pentru dezvoltarea ţării, menţionând că consolidarea echilibrelor macroeconomice rămâne o prioritate esenţială pentru creşterea competitivităţii economice a României.
"În contextul economic şi geopolitic actual, care impune provocări semnificative, este important să implementăm în mod eficient noul cadru de guvernanţă, pentru a asigura o creştere economică durabilă. Am asigurat echipa Băncii Mondiale că bugetul pentru 2025 reflectă această abordare şi include investiţii record, care vor permite României să rămână în topul statelor UE în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor publice - atingând 7,8% din PIB. Parteneriatul solid cu Banca Mondială va fi crucial în continuarea procesului nostru de dezvoltare economică", a declarat Tanczos Barna.
Banca Mondială va continua să joace un rol esenţial în susţinerea României, în special într-un context geopolitic complex, având capacitatea de a răspunde rapid la nevoile emergente ale ţării. Cadrul de Parteneriat de Ţară 2025-2029 va permite susţinerea reformelor şi investiţiilor prioritare ale României, printr-o combinaţie de sprijin financiar şi asistenţă tehnică.
În cadrul întâlnirii a fost reconfirmat angajamentul României de a întări colaborarea cu Banca Mondială, în acord cu obiectivele de dezvoltare ale ţării, iar dialogul va continua pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru nevoile economice ale României.
Opinia Cititorului