România susţine aderarea Turciei la UE

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2012

Ţara noastră susţine demersurile Turciei de integrare europeană, urmărind, totodată, îndeplinirea de către aceasta a criteriilor de aderare convenite, a declarat, ieri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, în ocazia semnării memorandumului de înţelegere între ţara noas-tră şi Turcia în domeniul afacerilor europene.

Potrivit memorandumului, ţara noastră va împărtăşi Turciei din experienţa sa în negocierea aderării la Uniunea Europeană, precum şi în ceea ce priveşte alinierea la legislaţia comunitară.

Egemen Bagiş: Pe zi ce trece, UE are tot mai mare nevoie de Turcia

Ministrul afacerilor europene al Turciei a expus ieri principalele motive care ar trebui să primeze în acceptarea Turciei de către UE: "Turcia este o ţară care a manifes-tat multă răbdare, şi a aşteptat 45 de ani pentru a începe discuţiile privind aderarea. Nevoia Turciei de a adera la UE scade cu fiecare zi, în vreme ce nevoia UE ca Turcia să adere creşte pe zi ce trece. Ţara noas-tră a demonstrat că este una dintre cele mai dinamice economii ale lumii, cu o creştere de 8,5% pentru anul trecut. Problema UE legată de energie are ca soluţie Turcia, care dispune de 70% din rezervele energetice. O altă problemă a Uniunii Europene este îmbătrânirea populaţiei, în vreme ce media de vârstă a populaţiei Turciei este de 28 ani. De asemenea, ţara noastră doreşte să vină în completarea scopului pacifist al UE, prin cultura ei". Domnia sa a adăugat că UE se confruntă cu teroarea sau autonomia unor regiuni, subliniind că Turcia dispune de o armată extrem de puternică şi bine pregătită.

Egemen Bagiş a mai spus că nu anumite ţări au împiedicat intrarea Turciei în UE, ci mai degrabă anumiţi politicieni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Infatuarea domnului Bagiş nu onorează celebra diplomaţie turcă.

    Dacă nevoia Turciei de a adera la UE scade cu fiecare zi după o răbdare de 45 de ani, putem considera problema deja încheiată. 

    În fond, aderarea la UE nu ţine de o negociere mercantilă. Nu creşterile economice, rezervele economice şi poziţia strategică au calificat România pentru UE ci POTENŢIALUL ei de înţelepciune, democraţie şi respectare a drepturilor omului. UE e un club, nu o tarabă. 

    Referitor la îmbătrânirea populaţiei europene nu cred că media de 28 de ani a celei turce e un motiv de mândrie. Această medie era la modă în sclavagism şi în evul mediu. 

    Cât despre cultura pacifistă a Turciei, cunoaştem din cultura noastră. 

    În locul domnului Bagiş eu aş pedala pe laicitatea Turciei, pe toleranţa religioasă, pe toleranţa etnică precum şi pe alte toleranţe. Dacă acestea există.

    Tudor Vasiliu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb