România are oportunitatea de a deveni un jucător strategic pe piaţa energetică a Uniunii Europene şi un exportator semnificativ de energie verde. Ţara noastră va reuşi să-şi valorifice potenţialul în sectorul energiei regenerabile, dacă va da curs accesării rapide şi eficiente a portofoliului extins de fonduri europene nerambursabile, apreciază Petru Luhan, CEO EMAS Business Consulting, specializată în accesarea fondurilor europene din România.
"Avem, ca ţară, resursele necesare pentru a deveni un lider regional în exportul de energie regenerabilă. Avem la dispoziţie foarte multe fonduri europene, dar ne lipseşte accesul eficient şi strategic la acestea, cheia fiind să ştim unde să mergem şi cum să alegem partenerul potrivit pentru a accesa aceste resurse", explică Petru Luhan.
În contextul obiectivelor de sustenabilitate ale Uniunii Europene, România are nevoie de o strategie clară pentru a valorifica potenţialul de finanţare a proiectelor dedicate energiei verzi, pentru că are la dispoziţie o gamă largă de fonduri europene dedicate, de la finanţări pentru parcuri fotovoltaice, eoliene, instalaţii de biogaz până la proiecte pentru producţia de hidrogen.
Potrivit comunicatului primit la redacţie, fondurile europene sunt disponibile pentru o gamă largă de proiecte, iar companiile din România, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, pot beneficia de aceste resurse pentru dezvoltarea infrastructurii, achiziţia de tehnologii avansate, implementarea de soluţii inovatoare şi modernizarea capacităţilor de producţie. În plus, fondurile sunt accesibile pentru toate tipurile de organizaţii, de la microîntreprinderi şi IMM-uri până la mari corporaţii. Domeniul energiei regenerabile reprezintă una dintre cele mai promiţătoare arii de investiţie, potrivit specialiştilor EMAS Business Consulting. "România trebuie să devină un exportator net, nu doar un importator, altfel spus, să analizeze şi să valorifice potenţialul intern din toate domeniile. În timp ce alte ţări din Europa sunt recunoscute prin exporturi specifice - Olanda pentru lalele, Italia - produse de turism, Germania pentru tehnologie şi maşini, România importă multe produse pe care le-ar putea produce la nivel local. România are nevoie de o schimbare de paradigmă iar această schimbare de paradigmă se aplică inclusiv în domeniul energiei verzi, cu condiţia să ne schimbăm strategia şi să vedem fondurile europene ca pe o resursă în sprijinul investiţiilor. Este momentul să ne schimbăm strategia şi să investim inteligent în sectoare care ne pot transforma în exportatori competitivi, cum ar fi energia verde şi produsele agroalimentare", spune Petru Luhan.
Specialiştii EMAS Business Consulting atrag atenţia că accesarea fondurilor europene este totuşi un proces complex. Garanţia succesului unui proiect este cu atât mai mare cu cât în realizarea lui este implicat un partener specializat. "Un specialist în fonduri europene înţelege nu doar cerinţele de finanţare, dar şi întregul ciclu de procesare a proiectului, de la identificarea oportunităţilor de finanţare, la elaborarea documentaţiei, obţinerea avizelor şi până la implementarea efectivă, este esenţială pentru a maximiza şansele de reuşită", spune Petru Luhan.
Momentul actual oferă un set de oportunităţi unice prin fondurile europene disponibile, mai ales în condiţiile în care există nişte termene limită de depunere a dosarelor şi de accesare a banilor. "Este important pentru firmele mici şi mijlocii din zona Bucureşti-Ilfov să acceseze fonduri europene acum, deoarece perioada de programare 2021-2027 este în plină desfăşurare, iar fondurile europene disponibile în cadrul acestei perioade sunt alocate pentru diverse domenii prioritare. Programele sunt proiectate să sprijine tranziţia către economia verde şi digitală, domenii în care IMM-urile pot găsi oportunităţi semnificative. Fondurile sunt disponibile pentru o perioadă limitată, şi, deşi vor mai exista oportunităţi şi în viitor, fiecare ciclu de finanţare aduce priorităţi şi alocări noi. IMM-urile din Bucureşti-Ilfov pot beneficia acum de un sprijin semnificativ în comparaţie cu alte perioade, deoarece fondurile actuale sunt orientate spre dezvoltarea competitivităţii şi creşterii economice, iar criteriile de eligibilitate sunt mai flexibile", adaugă CEO-ul EMAS Business Consulting.
Durata de implementare a unui proiect este de max. 20 de luni
EMAS Consulting colaborează cu şase bănci mari din ţară, oferind soluţii de cofinanţare adaptate nevoilor fiecărui proiect, astfel încât clienţii să poată accesa toate resursele financiare necesare implementării.