Companiile de asigurări au achitat în primele 9 luni ale anului trecut despăgubiri de 130 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe - conform datelor oficiale publicate de către ASF. Cifrele mai arată că sprijinul financiar oferit de industria de profil a crescut cu 9% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2023 (119 milioane lei). Peste 95% din valoarea acestor despăgubiri (adică 124 milioane lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, în creştere cu 25% faţă de cele din primele 9 luni ale anului 2023.
,,Este încurajator să vedem că din ce în ce mai mulţi români decid să îşi protejeze locuinţele şi că numărul poliţelor de asigurare dedicate a crescut cu cca. 12% . Cu toate acestea, mai avem mult de lucru până când vom putea vorbi despre comunităţi bine protejate, indiferent că vorbim despre producerea unui dezastru natural sau a unui incendiu, furt, a unei explozii sau spargeri de conducte", a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte & Director General al UNSAR.
,,Cu doar 17% din fondul locativ asigurat complet în faţa situaţiilor nefericite (au atât poliţa obligatorie PAD, cât şi cea facultativă), companiile de asigurări achită zilnic 100.000 EUR pentru refacerea pagubelor din locuinţele asigurate", a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
În plus, este bine de ştiut că avem la dispoziţie soluţii diversificate de protecţie specifice tipurilor de bunuri pe care le deţinem în locuinţă sau chiar pentru a ne proteja relaţia cu vecinii, prin acoperirea prejudiciilor pe care le putem produce accidental.
Opinia Cititorului