Forumul Atomic Român a emis un nou comunicat de presă prin care îşi exprimă aprecierea faţă de rezoluţia non-legislativă "Către o uniune europeană a energiei", adoptată pe 15 decembrie de Parlamentul European. Prin documentul menţionat, se recunoaşte aportul adus de energia nucleară la asigurarea securităţii energetice, în condiţiile respectării ţintelor cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Parlamentul cere, astfel, Comisiei Europene "să asigure cadrul necesar Statelor Membre care vor să dezvolte proiecte nucleare, considerând că energia nucleară are una din cele mai importante contribuţii la mixul energetic european, asigură securitate energetică, emisii reduse de CO2, accesibilitate pentru consumatori şi o bază stabilă pentru includerea energiilor regenerabile în sistemele energetice", conform comunicatului.
Până în anul 2050, 130 din cele 132 de centrale nucleare din Uniunea Europeană vor fi închise. Astfel dispare o sursă de energie de bază şi cu emisii reduse de CO2. Unele state au ales să renunţe la această tehnologie de producere a energiei, în timp ce altele iau în considerare construcţia de centrale nucleare, iar acestora ar trebui să li se asigure cadrul necesar implementării acestor proiecte.
Chiar dacă rezoluţia nu are caracter legislativ, ROMATOM o consideră un semnal important, care permite statelor să aleagă un mix energetic adecvat şi pune pe acelaşi plan energia nucleară şi celelalte forme de producţie cu emisii reduse de dioxid de carbon, precizează directorul general al companiei ELCOMEX IEA, care deţine preşedinţia Forumului Atomic Român.