"Romcab" şi-a cerut insolvenţa

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 februarie 2017

"Romcab" şi-a cerut insolvenţa

Zoltan Prosszer: "Câţiva creditori nu au mai avut răbdare şi au început executarea silită"

Recent, acţionarii aprobaseră un program de obligaţiuni de 200 de milioane de euro

---------

Actualizare 19:40 "Teraplast": "Solicitarea de intrare în insolvenţă a Romcab nu afectează semnificativ afacerile companiei"

Procesatorul de PVC "Teraplast" a anunţat că solicitarea de intrare în insolvenţă a "Romcab" nu afectează în mod semnificativ afacerile companiei.

Societatea a precizat, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei: "Romcab este client de granule al Teraplast. Conform estimărilor interne, compania Teraplast va trebui să facă un provizion de aproximativ 200.000 euro pe creanţele aferente Romcab. Această sumă reprezintă aproximativ 0,1% din valoarea datoriilor Romcab, potrivit rezultatelor financiare publicate de compania din Târgu Mureş".

"Teraplast" menţionează că aplică reguli prudenţiale, astfel că din 2015 creanţele liniei de business granule sunt asigurate la o "companie redutabilă" de asigurări (rating Moody's A3).

Societatea a mai transmis: "Teraplast a creat în urmă cu 5 ani un birou de credit, similar celor din bănci, ce urmăreşte îndeaproape evoluţia fiecărui client, iar limitele de credit sunt acordate după o analiză atentă a indicatorilor financiari. Recuperarea creanţelor este regula de baza pentru orice vânzare a Teraplast. Sperăm că Romcab va găsi soluţii pentru a-şi continua activitatea în ciuda problemelor cu care se confruntă. Compania Teraplast va continua colaborarea cu Romcab în contextul în care proximitatea geografică şi calitatea produselor noastre avantajează ambele părţi".

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:20 "Prodplast" reduce relaţiile comerciale cu "Romcab"

Compania "Prodplast" (PPL) a anunţat astăzi că reduce relaţiile contractuale cu "Romcab", în urma declarării insolvenţei producătorului de cabluri.

"Menţionăm că datoria pe care o înregistrează S.C. Romcab S.A. faţă de societatea noastră este asigurată în întregime printr-o asigurare de risc comercial internaţională, iar dosarul de daună a fost deja depus spre soluţionare", arată "Prodplast", într-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Relaţiile comerciale cu "Romcab" au generat anul trecut cel puţin 10% din veniturile "Prodplast".

Titlurile PPL se depreciau astăzi la BVB cu 14,85%, acestea fiind tranzacţionate la preţul unitar de 2,81 lei.

"Prodplast" este o companie cu peste 50 de ani de experienţă în domeniul prelucrării materialelor plastice.

(S.A.)

----------

Titlurile "Romcab" scad, la orele prânzului, cu 14,96% la Bursa de Valori Bucureşti, fiind tranzacţionate la preţul unitar de 3,58 lei

(S.A.)

---------

Actualizare 10:17 Acţiunile "Romcab" sunt în scădere cu 14,96%

(M.I.)

----------

Actualizare 09:43

"Romcab" a depus vineri cererea de intrare în procedura insolvenţei, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În document se arată: "În urma epuizării celorlalte alternative de surmontare a perioadei dificile în care ne aflăm, aşa cum le-am prezentat în comunicatul nostru din 22.01.2017, prin prezenta vă informăm asupra inteţiei noastre de a iniţia procedura de reorganizare judiciară, ca soluţie identificată pentru redresarea eficientă şi efectivă a activităţii «Romcab». În acest sens am depus în 10.02.2017 cerere de intrare în procedura insolvenţei, împreună cu intenţia fermă de a ne redresa activitatea printr-un plan de reorganizare, care urmează a se soluţiona de către Tribunalul Mureş".

(M.I.)

-------

Producătorul de cabluri "Romcab" (MCAB) şi-a cerut insolvenţa, vineri, potrivit unui anunţ de pe portalul Tribunalului Mureş.

Recent, acţionarii "Romcab" aprobaseră o emisiune de obligaţiuni de 200 de milioane de lei, iar conducerea transmisese că a luat măsuri pentru redresarea companiei, în urma apariţiei unor informaţii referitoare la mai multe incidente de plată.

Pe 23 ianuarie, conducerea "Romcab" aprecia că situaţia companiei este una temporară.

Între timp, circumstanţele s-au schimbat, potrivit lui Zoltan Prosszer, preşedintele companiei.

Acesta ne-a declarat: "Câteva entităţi din partea creditorilor nu au mai avut răbdare, au început executarea silită, pentru valori substanţiale de data aceasta. Nu puteam să facem faţă, aşa că am cerut insolvenţa, obligaţi fiind de lege".

Domnul Prosszer ne-a mai spus că emisiunea de obligaţiuni aprobată de acţionari va fi amânată: "Emisiunea de obligaţiuni a fost pusă pe hold (n.r. în aşteptare), am reconfirmat chiar acum o jumătate de oră, interes există, au nevoie (n.r. investitorii) de o situaţie stabilă, de un plan de reorganizare votat, probabil de câteva ratinguri de la agenţiile de rating, suplimentar faţă de situaţia anterioară şi mergem mai departe".

Compania nu a transmis, deocamdată, un raport Bursei de Valori Bucureşti, unde este listată.

Acţiunile MCAB au înregistrat scăderi puternice la începutul acestui an, pe fondul informaţiilor că societatea s-a confruntat cu incidente de plată, urmate de o revenire, după ce societatea a oferit explicaţii. Titlurile MCAB au ajuns, vineri, la 4,21 lei/unitate, după o depreciere de -43,26%, în ultima lună, conform datelor BVB.

Zoltan Prosszer a precizat, în raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti, pe 23 ianuarie, că între 23.12.2016 şi 16.01.2017 compania Romcab a înregistrat mai multe incidente în Centrala Incidentelor de Plată din cauza incapacităţii sale de a aloca sursele necesare pentru acoperirea unor Bilete la Ordin prezentate la bancă de către furnizori: "Lipsa de lichiditate s-a datorat în principal nivelului redus de încasări de la clienţii companiei, în condiţiile specifice industriei în care activăm, anume majoritatea clienţilor închizându-şi porţile în perioada 15.12 - 15.01. Estimăm că în perioada imediat următoare vom intra în cursul normal al activităţii clienţilor noştri cu consecinţa imediată a reluării plăţilor de efectuat de către aceştia, ceea ce va facilita îndeplinirea obligaţiilor financiare prezente şi viitoare ale companiei noastre".

Pentru a surmonta efectele negative ale situaţiei în care se află, compania arăta că a desfăşurat discuţii şi înţelegeri cu creditorii nebancari pentru a ajunge la o înţelegere comună referitoare la biletele la ordin care urmează a deveni scadente.

De asemenea, "Romcab" a precizat că a redus cheltuielile directe şi indirecte, ca aport suplimentar în vederea susţinerii activităţii companiei pe termen scurt.

Anterior, BVB solicitase explicaţii de la "Romcab".

Compania "Romcab" produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice. Societatea este controlată de "Sadalbari" Târgu Mureş, cu o deţinere de 69,02%.

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. se pare ca de vina sunt credintorii ca nu au mai avut rabdare

    Un tepar cum rar mai gasesti - pt micii actionari a fost un macel Mcab-ul. BVB si ASF au partea lor de vina ca au permis sa se ajunga la acest punct.

    1. Romcab a mai fost in insolventa si a reusit sa treaca cu bine

      Si cu ce te incalzeste pe tine ori pe micii actionari acest lucru? Iar de data asta teapa e groasa, 1 miliard RON masa credala.

      CAPITOLUL II

      Obiective, atribuţii şi prerogative  

      Art. 5. - În exercitarea atribuţiilor şi prerogativelor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, A.S.F. contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor, participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe şi are ca obiective:  

      a) asigurarea stabilităţii, competitivităţii şi bunei funcţionări a pieţelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi asigurarea protecţiei operatorilor şi investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase;  

      b) promovarea stabilităţii activităţii de asigurare şi apărarea drepturilor asiguraţilor;  

      c) asigurarea unei funcţionări eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor.  

      Art. 6. - (1) Atribuţiile şi prerogativele conferite A.S.F., inclusiv condiţiile de exercitare a acestora, precum şi măsurile şi sancţiunile ce pot fi aplicate de A.S.F. sunt cele din actele normative prevăzute la art. 2 alin. (1).  

      ___________  

      Alineatul (1) a fost modificat prin punctul 4. din Lege nr. 113/2013 începând cu 26.04.2013.  

      (2) Reglementările A.S.F. pot fi sub formă de regulamente, norme şi instrucţiuni.  

      (3) Actele individuale ale A.S.F. sunt autorizaţiile, avizele şi deciziile.  

      Art. 7. - (1) Orice persoană fizică sau juridică are dreptul de a se adresa instanţelor judecătoreşti competente dacă se consideră vătămată de aplicarea necorespunzătoare sau de neaplicarea de către A.S.F. a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

      (2) A.S.F. este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale. 

    Mulți au fost cei care au spus că semnele nu erau bune (eram și eu printre ei, fără să am inside information ca ceilalți). Poftim că după aproape o lună, intră în insolvență.

     

    Iată câteva dintre ele: 

    ---- 

    (mesaj trimis de X , in data de 18.01.2017, ora 13:01) 

    Pentru a vedea dimensiunea problemelor acestei companii,ar fi de spus ca in Noiembrie 2016,de exemplu,totalul incidentelor din Romania in CIP,cu BO,a reprezentat in jur de 300 de milioane de lei(cam 4700 BO neonorate). 

    Se observa ca numai MCAB face in aceasta luna peste 10% din suma tuturor companiilor romanesti cu incidente in CIP! 

     

    ---- 

    (mesaj trimis de Y , in data de 18.01.2017, ora 13:53) 

    da, pe langa astea, circula informatii ca si salariile sunt neplatite de ceva vreme. se mai adauga cateva milioane bune si din astea daca e asa 

     

    ---- 

    (mesaj trimis de Achilles în data de 18.01.2017, ora 18:16)  

    Era un articol in ZF. Prosszer se dadea lectii despre cum a iesit din insolventa. Este mare pacat ca un asemenea om mai circula in libertate. Si-a batut joc de toata lumea: creditori, angajati, clienti, tot. Pe toata lumea a mintit si a indus in eroare. 

    Da este foarte adevarat ca aproximativ 500 de familii au petrecut sarbatorile fara bani, salariile nu au fost platite. Ultimele sume de bani s-au platit in octombrie 2016. 

     

    ---- 

    (mesaj trimis de Cristi C în data de 18.01.2017, ora 10:09)  

    Când o companie accesează simultan și un împrumut dar și emite titluri cu dobândă mare, există un risc mare ca dobânda anuală să fie plătită din împrumut, nu din profitul efectiv al afacerii. 

    CAVEAT EMPTOR 

    1. Bravo Cristi C.

    Este cazul ca Proszzer sa fie acuzat de inducerea in eroare si comunicare mincinoasa pentru ca a incurajat cumpararea de actiuni iar cei ce au cumparat pe BVB sa fie despagubiti !!!!

    1. Numai prin Vest, actionarii cer despagubiri ca au fost inselati de catre CA-uri. La noi in secolul asta nu cred ca vreun judecator va da castig de cauza intro speta asemanatoare

      este de inteles de ce nu a dorit marele om de afaceri sa fie in CA si un reprezentant al micilor investitori

      presa ne tot prezinta aceste personaje ca modele de oameni de afaceri, ei apar prin top-uri, dau lectii, devin modele  

      Asa e cand in C.A. erau pana mai ieri personaje ca Sebastian Vladescu,marele ministru de finante.

      Important ca au pachete salariale foarte mari si atat. 

      Un singur exemplu:La Automobile Dacia un administrator are o indemnizatie de 2038 de lei. 

      Cred ca asta spune tot.  

      Ha.Ha.Ha. 

      Daca Romcab va intra in insolventa cred ca ar fi bine ca un numar semnificativ de actionari sa-l

      actioneze in justitie pe dl Prosszer pentru inducerea 

      in eroare a actionarilor . Sincer sa fiu , nu-mi dau 

      seama cum vor putea fi despagubiti cei inselati 

      de catre conducerea Romcab . Sa mai speram ! 

      Eu n-as fi chiar asa de pesimist ! Se mai rezolva

      si pe la noi cate ceva . Daca Romcab va intra in insolventa m-as asocia cu alti creduli indusi in 

      eroare de dl Prosszer si as consulta un avocat

      priceput si cu tragere de inima (gen Piperea)... 

    nu este penal faptul ca nu s-a trimis informare la bursa mai ales ca trebuia si Hotarare AGA pentru cerere insolventa ?

    Câţiva creditori comerciali nu au mai avut răbdare?

    Sau erau altfel de creditori? 

    Ce fel de creditori? 

    Cam puţină transparenţă ... 

    Nu miroase a bine ...

    Ceva nu e în regulă ... 

    1. Daca verificam centrala incidentelor de plata pe 09.02, sunt numai 290 de incidente cu valoare de 59.992.892 LEI. Furnizori neplatiti...

    daca ati avea actiuni romcab, la o medie de 6,5 de ex si nu ati avea nevoie de acei bani pe o durata de 5 ani de ex, ce ati face ?

    le ati vinde pe nimic sau ati uita de ele ? 

    1. Actiunile valoreaza zero. Orice peste zero este profit. Vinde.

      Asta e o decizie pe care va trebui sa o iei singur. Eu, astept sa atinga cel mai de jos punct, moment in care am sa cumpar. Nu cred ca o companie de dimensiunea aia se va dizolva.

      Cum o sa stii ca e cel mai de jos punct ?  

      Va trebui să cântărești bine informațiile. Uite, Prosszer spune că are clienți care își închid porțile în perioada 15.12 - 15.01. Să presupunem că este adevărat - deși nu este, se merge pe cicluri de plată mai lungi iar serviciul financiar își face datoria de a plăti la timp comenzile trecute chiar și de sărbători. Atunci, dacă este adevărat, înseamnă că este un fenomen periodic. Deci:

      - în fiecare an, angajații rămân neplătiți la final de an 

      - în fiecare an, CIP înregistrează incidente de plată în perioada sărbătorilor de iarnă. 

       

      Dacă aceste două fenomene sunt periodice, atunci Romcab are dreptate. Dacă nu s-au întâmplat și anul trecut, atunci altceva se petrece. 

      Dacă tu crezi în viitorul acestei companii, poți să mai cumperi pentru a reduce prețul mediu. Mulți au luat țeapă și mai mare procedând în acest fel. Dar ai putea cumpăra pentru a scădea prețul pachetului pe care să îl vinzi imediat ce se ridică puțin. Fără sentimente. Este posibil ca MCAB să lanseze și acțiuni de promovare publică care ar putea sălta pentru scurt timp prețul. Acela ar fi momentul de vânzare (dacă va mai veni înainte de suspendarea tranzacționării titlurilor). 

      Cine incurajeaza cumpararea in situatia data ori e nebun ori e rau intentionat. Nu cumparati nimic. Mai bine beti banii.  

      iti spun eu cum : daca doua-trei zile actiunile MCAB vor "valora" doi bani si pe urma "cresc vertiginos "

      la 23 bani si apoi la 26,4 bani sa stii ca cel mai de 

      jos punct a fost depasit si putem fi cu totii fericiti. 

      capisci ? 

       

       

      Ok. Profitul pare asigurat. Nu mai insist.

      Compania are 12 mil EURO de platit la furnizori, fara cash pentru cumparare de materie prima. Nu e model de business, doar 'money grinder'. De data asta se va dizolva.

    exista sanse sa si revina aceasta societate ? s o cumpere cineva, sa intre in fond de investitii cu bani ?

    obiectiv vorbind 

    1. normal ca exista sanse, orice este posibil

      de ce crezi ca are sanse, ce e bun in aceasta companie si ce e rau ?

      are cota de piata, clienti, tehnologie, etc

      si daca producea in pierdere mai are relevanta cota de piata sau clientii pentru viitor? doar o parere

      Cu actualii actionari no way. Pt salvarea companiei e nevoie de..... cash! Bancile au taiat finantarea iar emisiunea de 200 milioane euro in obligatiuni a fost o gluma proasta. Suma asta o poate lua - pe bursa noastra - doa SNP, SNG, EL, SNN, TEL, TGN si cam atit.

      Sunt de accord cu preopinentul, bineinteles ca exista intotdeauna o sansa. Incercand insa sa ii dau o dimensiune, as zice ca este o sansa aproximativ egala cu sans ape care ar avea-o o batrana de 90 de ani, cu alzhaimer si saraca lipita pamantului sa se marite cu un tanar miliardar, frumos, bine facut, viril si fara vici…

      Se pare ca nici tu actionarule majoritar care esti nu mai crezi in ceea ce ai facut acolo?

      Ha.Ha.Ha. 

    Intrebati-l "respectuos" pe domnul Prosszer unde sunt cele 140 de mil EUR de stocuri totale declarate acum 3 luni. Ce a facut cu banii creditorilor? Chiar suntem in no man's land?

    Ce ti-e si cu firmele de pe bursa!

    10. Discutia iscata denota ca sunt multi investitori

    pacaliti de stimabilii Vladescu - Prosszer . Daca asi 

    avea mai multa putere financiara m-asi adresa jus- 

    titiei : minciuna si necinstea " onorabililor " sar in 

    ochi : Vladescu a zis (doar!) ca nu vrea ca Romcab sa aiba de a face cu problemele sale 

    din justitie (auzi colo !), iar Prosszer ... ca totul 

    e pasajer , accidental...Au reusit sa atraga cre- 

    duli si nici ca le pasa ! Sper ca se vor gasi si 

    oameni care nu vor inghiti usor galusca si vor 

    apela la justitie . Solutia nu va veni in nici un caz 

    imediat , dar macar vinovatii vor fi stigmatizati.

    1. Cu scuzele de rigoare , corectez : as avea ( in loc

      de asi avea) si m-as adresa (in loc de m-asi ...). 

      daca ne-am strange mai multi actionari ar fi mai usor sa le cerem socoteala in instanta ? intra la inselaciune sau la ce ?

      Evident , o actiune colectiva ar avea mai multi sorti

      de succes . Deocamdata este de vazut ce va zice 

      Tribunalul in legatura cu cererea amicului Prosszer : 

      s-ar putea ca Romcab sa nu intre in insolventa , 

      mai ales daca petitia cu pricina a fost facuta tot in 

      dorul lelii , precum anuntul linistitor privind inca-

      sarile intarziate ... 

      Pai daca nu-si plateste obligatiile cum sa nu intre in insolventa. Sorry, cei care aveti actiuni acolo.

      pentru viciu de forma . cannd formulezi gresit sau

      incomplet o cerere ea iti este pur si simplu refuzata . 

      Sorry , sorry , dar tare ma tem ca si dumneavoastra

      ati mizat niste banuti pe MCAB , ca altfel n-ati 

      urmari subiectul ... Hai sa plangem unul pe umarul 

      celuilalt pana va face rost dl Prosszer de parale

      si vor reveni actiunile MCAB la 9,00 lei (noi) 

      N-ai sa mai vezi curand..... actiunile MCAB la 9,00 lei.

      si daca e un viciu de forma ce se schimba?! MCAB nu-si poate respecta obligatiile financiare. cu alte cuvinte nu are un sfant in cont.

    Nu am evoluat de la cacaritas incoace.

    Pacat ca nu mai au astia ce vinde 

    Compania Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din

    Romania, precizeaza ca, solicitarea de intrare in insolventa 

    a Romcab nu afecteaza in mod semnificativ afacerile 

    companiei. 

    Romcab este client de granule al Teraplast. Conform 

    estimarilor interne, compania Teraplast va trebui sa faca 

    un provizion de aproximativ 200.000 euro pe creantele 

    aferente Romcab. Aceasta suma reprezinta aproximativ 

    0,1% din valoarea datoriilor Romcab, potrivit rezultatelor

    financiare publicate de compania din Tg. Mures. 

    Romcab nu a fost altceva decat un nou CARITAS un joc piramidal de pacalire. Modelul: promisiunea unui castig de 30% dar cu plata in avans, scontari de facturi (uneori false) - recunoasteti modelul CARITAS?

    Ar trebui peste toata cererea de insolventa un control de la fisc pentru verificarea stocurilor immense declarate in bilant 600 mil lei care sunt inexistente azi. 

    Acelasi model a fost practicat la o scara mai mica cu firma de piese auto. 

    Astazi la multi ani dupa ce jocurile piramidale si-au epuizat credibilitatea, iata modelul Romcab, dezvoltat pe imaturitatea pietei de business dar si pe lacomia de imbogatire. 

    Alo, ASF doarme?

    Analizați tranzacțiile însiderilor care au început să vanda acțiunile MCAB inca din data de 10/02 de la prânz, in timp ce comunicatul pe BVB a apărut în ziua următoare de tranzacționare.

    Este limpede că lumina zilei că au fost însider trading! 

    1. ASF exista ca majoritatea insitutiilor de stat ... doar ca nu isi face treaba .. .se mai intampla si in alte institutii de stat

    pana ieri 352 intrari la CIP - RON 83.672.934. vartejul continua! Practic nu se mai pune nimic in miscare firma e total blocata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb