ROMEPS: Piaţa de polistiren expandat din România, superioară calitativ celei din Bulgaria sau Polonia

Ioana Dogaru
Companii #Construcţii / 7 martie 2016

Piaţa de polistiren expandat din România, superioară calitativ celei din Bulgaria sau Polonia

Piaţa de polistiren expandat din România a ajuns aproape de maturitate şi este superioară din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau Polonia, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS).

Maturizarea pieţei de profil se datorează, în mare parte, rezultatelor înregistrate de industrie pe parcursul anului trecut - creşterea producţiei de polistiren expandat, creşterea calitativă a produselor prin majorarea densităţii medii şi a grosimilor utilizate, potenţialul ridicat la nivelul reabilitărilor termice, etc, relatează ROMEPS într-un comunicat de presă remis redacţiei.

"În 2015, sectorul rezidenţial a avut o contribuţie majoră la creşterea pieţei de termosisteme, reprezentând ponderea cea mai importantă a segmentului lucrărilor de reabilitare. Ultimul trimestru al anului a adus şi deblocarea finanţărilor pe fonduri europene, lucru care a generat o uşoară depăşire a volumelor realizate în anul precedent", a declarat Delia Fillip, director executiv ROMEPS.

De altfel, un indicator al creşterii producţiei de polistiren expandat sunt şi importurile de stiren (materie primă pentru polistirenul expandat) din perioada 2014 - 2015.

Astfel, conform datelor oferite Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România de către Institului Naţional de Statistică, importul de stiren a crescut cu 4,72% în perioada ianuarie - octombrie 2015 faţă de 2014.

Totodată, una din caracteristicile pozitive ale pieţei locale de polistiren expandat în 2015 este că aceasta a devenit superioară din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau celei din Polonia, deoarece România a implementat normativele europene în ceea ce priveşte randamentul termic al termoizolaţiei, ceea ce a dus la o majorare în funcţie de zonele climaterice la 10 cm în zona 1 până la de la 15 cm în zona 4, se mai arată în comunicatul ROMEPS.

"Cu toate acestea, mai avem un drum destul de lung de parcurs într-un interval foarte scurt de timp, deoarece până în 2020 toate construcţiile noi vor trebui să se încadreze în clasificarea de case pasive sau zero energy building", a explicat directorul executiv ROMEPS.

De asemenea, anul trecut, sectorul rezidenţial a avut o contribuţie majoră la creşterea pieţei de termosisteme, reprezentând ponderea cea mai importantă la nivelul segmentului lucrărilor de reabilitare. În plus, începând cu a doua jumătate a anului 2015, deblocarea finanţărilor pe fonduri europene sau credite accesate de autorităţi a dus la depăşirea volumelor realizate în anul precedent.

"Din punct de vedere al calităţii lucrărilor, producătorii ROMEPS au constatat o creştere semnificativă a cererii de produse care îndeplinesc parametrii tehnici pentru utilizarea în acest tip de lucrări", a menţionat Delia Filip.

Până în acest moment, în Bucureşti, au fost reabilitate termic 2.337 din 9.244 de blocuri de locuinţe, adică 25% din totalul blocurilor de locuinţe, conform Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ceea ce înseamnă că există un potenţial ridicat de creştere pe acest segment. Spre comparaţie, în ţară, procentul de blocuri reabilitate este semnificativ mai mic, deoarece schema de finanţare guvernamentală a fost extrem de redusă în ultimii ani - de 70 de milioane euro, informează ROMEPS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb