• Societatea a importat deja gaze, de probă, prin conducta Szeged-Arad, de la "Mol Energy"
Conducerea companiei "Romgaz" speră că societatea va deveni un jucător activ la Bursa gazelor naturale de la Viena, de unde plănuieşte să cumpere gaze începând cu iunie-iulie 2011, dacă această variantă se va dovedi fezabilă din punct de vedere economic.
Achiziţia de gaze naturale de pe pieţele vestice ar putea fi o alternativă la importurile din Estul Europei sau ar putea reduce cantitatea de gaze naturale achiziţionată de la ruşi, însă doar dacă preţul va fi mai mic decât cel la care ţara noastră cumpără gaz din Rusia. Odată cumpărate din Vest, gazele naturale ar urma să intre în România prin conducta Szeged-Arad, dată în folosinţă la finele lunii iulie, anul acesta.
"Am făcut toate diligenţele necesare ca să devenim activi la Bursa gazelor din Viena. < Romgaz > a importat, de probă, o cantitate mică de gaze prin conducta Szeged-Arad. Vrem să începem să cumpărăm gaze de la Bursă, însă mai sunt de rezolvat o serie de impedimente de natură tehnică şi financiară. Cu cei de la Viena am avut discuţii concrete, însă nu excludem şi alte pieţe. Trebuie doar să cântărim avantajele şi dezavantajele. O să vedeţi că < Romgaz > va deveni o companie cu totul nouă", a spus, Francis Toth, directorul general adjunct al "Romgaz".
• Oficial "Romgaz": "Listarea la Bursa de Valori Bucureşti - benefică, poate, doar pentru imagine"
"Romgaz" este una dintre companiile aşteptate cu nerăbdare la Bursa de Valori Bucureşti, în 2011, în condiţiile în care primele discuţii pentru cotarea unui pachet din companie au început în urmă cu cinci ani. Recent, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobată Strategia de vânzare pe Bursă a unei participaţii de 15% din companie, din pachetul deţinut de stat, dând undă verde, astfel, demersurilor pentru listarea producătorului de gaze naturale. Alături de Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea deţine circa 15% din companie.
Spre deosebire, însă, de listarea "Transgaz", când cele peste 60 de milioane de euro rezultate din vânzarea unui pachet de 10% la Bursă au intrat în conturile transportatorului de gaze naturale, fiind folosiţi ulterior pentru investiţii, "Romgaz" nu va primi niciun ban din venirea la Bursă.
"Nu < Romgaz >, ci statul român va fi principalul beneficiar al vânzării la Bursă a pachetului de 15%, întrucât statul va fi cel care va încasa banii. Pentru companie va fi, poate, un beneficiu de imagine", a declarat, sâmbătă, Francisc Antal, directorul general adjunct al "Romgaz". Antal este optimist că, de data aceasta, "Romgaz" va fi listat la Bursă, deşi intenţii în această direcţie au mai existat din partea acţionarului majoritar, statul român, fără să se concretizeze până acum.
"Sunt convins că intenţia de vânzare a 15% din < Romgaz > la Bursa de Valori se va materializa de această dată. În 2005, aveam un singur acţionar, statul român, acum avem în acţionariat şi Fondul Proprietatea... totul depinde de voinţa acţionarilor", a subliniat directorul "Romgaz".
Compania a raportat, în primele şase luni ale anului, un profit brut de 377 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei.
• Nouă proiecte pentru depozitarea gazului, prezentate "Gazprom"
Deşi interesul "Gazprom" pentru utilizarea depozitului de gaze naturale de la "Roman" Mărgineni pare să se fi redus în intensitate, pe fondul scăderii cererii de gaz din ţara noastră, faţă de previziuni, oficialii "Romgaz" încearcă să păstreze un canal de discuţie deschis cu ruşii, pe care să îl reactiveze la momentul potrivit.
"Un parteneriat presupune voinţa celor două părţi implicate. Nimeni nu construieşte ceva doar de dragul de a construi. Dacă în anul 2000 se anticipa că piaţa de gaze naturale din România va ajunge la 20 de miliarde metri cubi pe an, acum vedem că avem o piaţă de 13-14 miliarde metri cubi. Dezvoltarea unui proiect trebuie să ţină cont şi de piaţa existentă", a subliniat Dumitru Rotar, directorul diviziei de explorare-producţie a "Romgaz".
Recent, conducerea "Romgaz" a prezentat omologilor de la "Gazprom" un proiect pentru dezvoltarea a nouă depozite de gaze naturale în zona Moldovei, urmând ca ruşii să le analizeze şi să dea un răspuns. Capacitatea de înmagazinare a celor nouă depozite nu a fost comunicată de oficialii "Romgaz", care au invocat confidenţialitatea discuţiilor cu negociatorii ruşi.
• "Romgaz", interesat să exploateze gaz irakian
Conducerea "Romgaz" a avut mai multe runde de negocieri cu reprezentanţi ai Ministerului Resurselor din Kurdistan, pentru primirea în concesiune a unor perimetre pe care să le exploateze. Reprezentanţii "Romgaz" au spus că, deocamdată, analizează mai multe pachete de date tehnice pe care le-au primit din Kurdistan înainte să ia o decizie.
"Nu ştim dacă vom reuşi să concretizăm acest interes sau nu. Analizăm datele tehnice primite de acolo, însă trebuie să luăm în considerare şi aspectele privind securitatea pe care o prezintă munca acolo, stabilitatea politică a regiunii şi a ţării etc. Concesionarea perimetrelor presupune participarea la o licitaţie sau negocieri directe cu partenerii kurzi. Este un proces destul de greoi", a explicat Francisc Antal, directorul general adjunct al "Romgaz".
"Romgaz" nu a cerut majorarea preţului la gaze
Oficialii "Romgaz" au precizat că societatea nu a solicitat creşterea preţului la gaze naturale, însă a cerut majorarea cu 2% a tarifului la înmagazinarea gazelor. Compania a produs, în primele şase luni ale anului, circa patru miliarde metri cubi de gaze şi estimează că va produce 5,8 miliarde metri cubi până la finele anului, mai mult decât în 2009.
"Romgaz" a înmagazinat, până acum, aproximativ un miliard metri cubi de gaze naturale.