Romlag Braşov ar putea intra în insolvenţă în luna octombrie

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2009

Sindicaliştii de la societatea braşoveană "Romlag" Braşov susţin că societatea şi-ar putea reveni, dacă nu ar avea de achitat la bugetul statului aproape şapte milioane de lei, datorii acumulate de vechea conducere. "Noi avem comenzi de aproximativ 550.000 de lei pe lună. Nu facem faţă la ele, deşi suntem 130 de muncitori. Avem, în principal, comenzi din Iran sau Egipt", susţine Mariana Cojocaru, lider sindical la compania amintită.

"Noi acum ar trebui să fim în concediu, dar am fost chemaţi să lucrăm să putem onora comenzile", a mai spus sursa citată. Sindicaliştii braşoveni solicită ştergerea penalităţilor, astfel încât să se poată achita doar debitul. "Am putea să plătim aceste datorii, dar dacă ne vor închide, statul nu îşi va putea recupera datoria, iar noi ne vom pierde locurile de muncă, urmând să aibă de suferit şi familiile noastre", a mai spus sindicalista.

Cojocaru a mai precizat că în luna octombrie societatea va avea parte de un proces de insolvenţă deschis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov pe motiv că debitele acumulate faţă de bugetul de stat sunt mult prea mari. "Noi am moştenit o situaţie dezastruoasă, iar debitul total este de 6,6 milioane de lei, din care doar datoria este de 4 milioane de lei, restul fiind dobânzi şi penalităţi. Am încercat să vorbim cu cei de la fisc să renunţe la penalizări şi dobânzi şi să încercăm o eşalonare a datoriei, dar nu s-a putut\", a explicat directorul companiei Dan Răchieru în urmă cu două luni. Acesta a spus că în acest an compania s-a aflat de două ori în situaţia de a i se cere falimentul, dar în ambele cazuri s-au stins litigiile cu Primăria Braşov şi cu o firmă de leasing prin achitarea sumelor restante.

"Am încercat să luăm un credit bancar pentru a stinge datoria, dar suma este foarte mare şi nicio bancă nu doreşte să ne crediteze\", a explicat directorul companiei.

Fiscul braşovean a încercat anul trecut să vândă activele companiei pentru a recupera o parte din datorii, dar nimeni nu s-a arătat interesat de acestea. La începutul acestui an, Administraţia Contribuabililor Mijlocii Braşov a încercat să vândă creanţele companiei, dar nici de această dată nu aui avut succes. În aceste condiţii, s-a decis deschiderea procedurilor de insolvenţă.

Schimbaţi cu forţa

Acţionarii companiei Romlag SA Braşov au decis schimbarea Consiliului de Administraţie al companiei în luna octombrie a anului trecut.

De altfel, era de aşteptat ca administratorii companiei braşovene să fie înlocuiţi, dacă şi Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, acţionar important al firmei, a atacat modul defectuos de conducere a companiei. Mihai Fercală anunţa atunci că la Romlag SA Braşov conducerea a făcut "tranzacţii în interes personal\". Acesta a apreciat că "managementul companiei nu a respectat niciuna din normele elementare, care susţin că activitatea se face în interesul acţionarilor, şi acolo s-au făcut tranzacţii în interes personal\". "Ei au preferat să cumpere un hotel decât să modernizeze procesul de producţie, deşi în obiectul principal de activitate nu se află tranzacţiile cu unităţi hoteliere\", a mai arătat Fercală. SIF Transilvania controlează puţin peste 20% din capitalul social al companiei braşovene.

SIF Transilvania a cerut în nenumărate rânduri conducerii companiei convocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor Romlag SA pentru încheierea exerciţiului financiar pe anul trecut. Cum cei din conducerea Romlag au refuzat să răspundă solicitărilor SIF, societatea s-a adresat instanţei şi a avut câştig de cauză.

Romlag SA, producător de lagăre de alunecare, semicuzineţi, bucşe, semiinele axiale şi rondele, s-a desprins, în 1996, din societatea Rulmentul SA, fiind scoasă la privatizare. Ea a fost cumpărată de PAS Romlag, care are 75,38% din capitalul social, în timp ce SIF Transilvania deţine 22,84% din societate, restul de 1,77 de procente fiind deţinute de persoane fizice.

Potrivit sindicaliştilor, Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Salariaţilor Romlag, denumire luată de PAS în 1998, şi-a continuat ilegal activitatea încă din 2001, când ar fi trebuit să aibă loc o Adunare generală pentru alegerea unui nou Consiliu de Administraţie. Între timp, după decesul preşedintelui asociaţiei sus-amintite, vicepreşedintele acesteia, Roxana Delast Voinea, a votat în toate adunările generale ale acţionarilor societăţii în numele asociaţilor fostului PAS fără a avea, însă, mandat din partea acestora. Sindicaliştii se plâng că AGA Romlag a decis salarii imense pentru conducere, în timp ce angajaţii au fost trimişi luni la rând în concediu fără plată sau li s-au redus succesiv salariile pe anumite perioade, deoarece compania nu dispunea de lichidităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb