"Rompetrol" a preluat cel mai mare distribuitor indepedent de produse petroliere din Franţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2005

200 de benzinårii din sudul FranÆei vor funcÆiona, începînd cu luna martie, sub sigla "Rompetrol"

Dacå nu va mai fi hårţuit, Dinu Patriciu intenţioneazå så mute sediul principal al Grupului "Dyneff" la Bucureşti

Grupul "Rompetrol" estimeazå pentru anul urmåtor o cifrå de afaceri de 5 miliarde de dolari

Acţiunile grupului francez "Dyneff", cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franţa, au fost preluate în totalitate de "The Rompetrol Group N.V". Dinu Patriciu, preşedintele "Rompetrol", a declarat: "Acest pas reprezintă o evoluţie majoră a < Rompetrol > cu semnificaţii pentru economia românească". Finanţarea a fost asigurată de companie şi de către Société Générale.

Preşedintele "Rompetrol" a mai adăugat: "Dyneff deţine 3,5% din piaţa franceză şi acoperă la ora actuală 20% din piaţa sudului Franţei şi 1,5% din piaţa Spaniei". Compania deţine depozite amplasate strategic pe ţărmurile Mării Mediterane şi ale Oceanului Atlantic şi are acces la conducta strategică ce leagă piaţa mediteraneană de piaţa nord europeană. Dinu Patriciu nu a divulgat preţul la care s-a perfectat achiziţa, dar a ţinut să precizeze că tranzacţia a fost cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. Domnia sa a adăugat: "În momentul în care hărţuielile legate de < Rompetrol > vor înceta, voi muta sediul principal al holdingului la Bucureşti".

O dată cu achiziţionarea "Dyneff", preşedintele "Rompetrol" estimează că cifra de afaceri a grupului se va dubla şi va determina aprecierea profitului operaţional cu 20% şi a profitului net cu circa 10-12%.

Începînd cu luna ianuarie anul viitor se va trece la consolidarea reală a celor două companii, conducînd la o cifră de afaceri estimativă de 5 miliarde de dolari. "Prin achiziţia < Dyneff >, activele se vor ajusta cu 25%, însă nu vom proceda la o majorare a capitalului social", a mai adăugat Dinu Patriciu. Domnia sa a continuat: "Cu siguranţă că avem în vedere şi alte achiziţii. Dorim integrarea unei companii multinaţionale pe pieţele externe stabile, însă nu numai din Uniunea Europeană".

Prin cumpărarea "Dyneff", riscul de companie se va diminua, prin combinarea riscurilor asociate ţărilor est-europene cu cele ale Franţei şi Spaniei. Rafinăria "Rompetrol Rafinare" va fi integrată cu o importantă reţea de distribuţie pe o piaţă stabilă şi va beneficia din sinergiile celor două grupuri.

Guvernul nu va plăti despăgubirile cerute de "Rompetrol Group NV" Olanda

Executivul a decis ieri, după ce a dis-cutat notificarea transmisă de Rompetrol Group NV Olanda, să nu plătească despăgubirile în valoare de 100 milioane de dolari cerute de companie. Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat că Executivul a decis să res-pingă solicitarea deoarece "nu sînt îndeplinite condiţiile atragerii răspunderii civile a statului român". Rompetrol Group NV Olanda a cerut statului român 100 milioane de dolari despăgubire motivînd că i-au fost încălcate drepturile prin unele acţiuni ale autorităţilor române. Compania a făcut solicitarea în baza Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiat între Guvernul român şi Guvernul olandez în aprilie 1994.

"Dyneff" este cel mai mare grup petrolie de distribuţie independent din Franţa, cu o cotă de 3,5% din piaţă. Compania a vîndut de peste 2,4 miliarde dolari în 2005. Activele valorează peste 280 de milioane de dolari.

"Dyneff" deţine peste 200 de benzinării (în proprietate sau francizate) în sudul Franţei şi începînd cu luna martie vor funcţiona sub sigla "Rompetrol".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb