Romsilva dispus alocarea, în acest an, a 25 milioane de lei pentru achiziţia de terenuri ce urmează să fie împădurite, a declarat, ieri, Ciprian Pahonţu, directorul general al Romsilva. Sumele sunt asigurate din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor constituit la nivelul Regiei potrivit Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic. Domnul Pahonţu a precizat: "Ca administrator al fondului forestier de stat, Romsilva are printre obiectivele sale şi reconstrucţia ecologică, ca element important în dezvoltarea durabilă a ţării. Am decis direcţionarea unei părţi din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor pentru achiziţia de terenuri agricole cu scopul de a le împăduri şi, astfel, să majorăm suprafaţa fondului forestier, cu implicaţii în creşterea calităţii vieţii în România. Este pentru prima dată când Regia Naţională a Pădurilor face paşi atât de importanţi în această direcţie. Politica de achiziţie va continua şi în anii următori, concentrându-ne pe terenurile agricole degradate, în zone deficitare în vegetaţie forestieră, pentru că, în acest fel, le vom da o întrebuinţare superioară. Procedura de achiziţie va fi extrem de transparentă, fiind stabilită prin HG nr. 118/2010.
Prin HG nr. 118/2010 se stabileşte Metodologia de achiziţionare prin cumpărare, schimb sau donaţie de către stat, prin Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi ceilalţi administratori, a terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietate publică a statului. Potrivit art. 2 din Metodologia de achiziţie, fac obiectul cumpărării categoriile de terenuri în următoarea ordine de priorităţi: a) enclave existente în fondul forestier proprietate publică a statului; b) terenuri cu destinaţie agricolă care nu sunt limitrofe fondului forestier naţional, cu suprafaţa mai mare de 20 ha, situate în zonele deficitare în păduri; c) terenuri cu destinaţie agricolă limitrofe fondului forestier proprietate publică a statului; d) terenuri forestiere limitrofe fondului forestier proprietate publică a statului.
Cumpărarea de terenuri agricole în vederea împăduririi se va face în baza unei evaluări realizate de o comisie, constituită la nivel judeţean şi formată din 5 membri, aprobată de conducătorul structurii teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, pentru fiecare judeţ. Din comisie fac parte obligatoriu un reprezentant al structurii teritoriale silvice din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, având calitatea de preşedinte, un economist, un jurist şi 2 ingineri cu studii de specialitate, care îşi desfăşoară activitatea în unitatea din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva. Comisia are ca atribuţii analiza oportunităţii cumpărării terenului, evaluarea terenului, stabilesc preţul oferit în cazul cumpărării şi supun spre aprobare conducerii administratorului documentaţia de evaluare în vederea cumpărării. HG nr. 118/2010 prevede formule matematice pentru stabilirea valorii terenurilor propuse pentru cumpărare.
"Nu pot face o evaluare a suprafeţei de teren pe care Romsilva ar putea-o achiziţiona în acest an, pentru că preţul terenului diferă de la o regiune la alta, iar orice cifră aş avansa ar echivala cu stabilirea preţului de cumpărare", susţine directorul general al Romsilva.
Ciprian Pahonţu a preluat funcţia de director general în data de 7 iunie 2016, în urma unui proces de selecţie organizat în baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă. Domnia sa a precizat ieri: "Trebuie să ţinem seama că Romsilva are un rol special în societate - are ca scop principal gestionarea durabilă şi unitară a fondului forestier proprietate publică a statului. La preluarea mandatului, am găsit regia ca o structură funcţională, chiar dacă are nevoie de aplicarea unor politici de modernizare. Pentru că dispunem de o bază solidă de la care plecăm, avem în vedere creşterea competenţei profesionale a regiei, astfel încât să-i asigurăm dezvoltarea sustenabilă. Măsurile şi acţiunile preconizate se vor concentra pe gestionarea durabilă a pădurilor şi asigurarea stabilităţii economico-financiare a RNP, iar pentru atingerea acestor ţinte este nevoie şi de îmbunătăţirea calităţii profesionale a angajaţilor. De altfel, scopul final al politicilor manageriale pe care le vom promova este de a contribui la creşterea calităţii vieţii, conservarea biodiversităţii şi protecţia mediului în ţara noastră".
Pentru atingerea acestor ţinte, Romsilva are în vedere şi colaborarea cât mai strânsă cu societatea civilă, de la mediul academic, la organizaţii neguvernamentale. "Activitatea Romsilva va trece printr-un proces accentuat de transparentizare. Deja am luat măsuri în acest sens. Pe site-ul regiei am postat documentul cu indicatorii de performanţă pe care trebuie să-i atingă directorul general. Prin politicile pe care le vom aplica, vrem ca Romsilva să ajungă să beneficieze de o imagine corectă", susţine directorul general.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat şi asigură servicii publice şi administrează alte un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de angajaţi. Regia deţine administrarea a 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.