Regia Naţională a Pădurilor (RGP) Romsilva va disponibiliza până la sfârşitul anului circa 1000 de persoane, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al regiei, Florin Munteanu. "Avem în prezent circa 22.900 de angajaţi, iar până la sfârşitul anului vom face o reducere de personal de circa 1000 de persoane, astfel încât să ajungem la aproximativ 22.000 de angajaţi. Aşa cum înainte un număr mare de persoane au fost angajate, în prezent trebuie să ne restrângem activitatea, mai ales în condiţiile anului 2009, un an extrem de greu", a declarat Florin Munteanu. Acesta a explicat că vor fi acordate salarii compensatorii celor disponibilizaţi.
Directorul Romsilva a mai precizat: "Încercăm să prelungim valabilitatea legii 174 care acordă protecţie socială angajaţilor, pentru a ajuta pe cei disponibilizaţi, cărora li se vor acorda salarii compensatorii".
• 250 milioane de euro anual pentru împădurirea a 2 milioane de hectare
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva are nevoie de circa 250 de milioane de euro anul pentru realizarea obiectivului de împădurire a două milioane de hectare până în anul 2035, a anunţat directorul general al Romsilva, Florian Munteanu.
"Am prezentat domnului ministru ce fonduri ne-ar fi necesare. Pentru împădurirea celor două milioane de hectare până în 2035, anual ne-ar trebui circa 250-260 milioane de euro", a explicat Florian Munteanu. Totodată, pentru reabilitatea şi reparaţia drumurilor forestiere calamitate din judeţele Baia Mare, Bacău, Braşov, Suceava şi Neamţ, Romsilva are nevoie de aproximativ 125 milioane de euro, iar pentru reconstrucţia ecologică sunt necesare circa 20 milioane de euro.
• Romsilva a retrocedat 125.000 de hectare de pădure în 2008 şi mai are în plan alte 450.000 ha
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a retrocedat circa 125.000 hectare de păduri şi mai are în plan alte 450.000 de hectare. "S-au retrocedat 125.000 de hectare prin reconstituirea drepturilor de proprietate pentru această suprafaţă şi s-au mai retrocedat şi circa 155 de hectare şi din vechile aprobări. Mai sunt de retrocedat circa 450.000 de hectare", a declarat directorul general al Romsilva.
De asemenea, potrivit lui Munteanu, circa 60.000 de hectare se află în litigiu. "În litigiu sunt în jur de 60.000 hectare de păduri. Nu sunt litigii cu foştii proprietari, ci sunt mai ales litigii cu cei din domeniul imobiliar care au cumpărat drepturi litigioase şi acum încearcă să-şi dovedească proprietatea", a spus Munteanu.
Acesta a mai explicat că se confruntă cu probleme în cazul retrocedărilor de terenuri, în majoritatea judeţelor ţării operând grupuri de interes şi multe dintre terenuri ajung la persoanele care nu au drepturi asupra acestora.
• Romsilva a investit aproape 173 milioane de lei
Investiţiile din 2008 ale Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) au fost la nivelul de 81,7% din nivelul programat iniţial pentru 2008, realizându-se investiţii de 172,914 milioane lei în lucrări de corectare a torenţilor şi pentru construcţia de drumuri forestiere, potrivit datelor furnizate de Regie.
Din fondurile pentru investiţii circa 88,6 milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat şi credite externe, aproximativ 34,5 milioane de lei au fost acordate din fonduri extrabugetare, iar circa 49,7 milioane de lei au fost investiţi din sursele proprii ale regiei.
Astfel, conform datelor RNP Romsilva, principalele investiţii din 2008 s-au realizat pentru lucrări de corectare a torenţilor în perimetrele cu termen de punere în funcţiune în 2009, cu o valoare totală de circa 38 milioane de lei. Suma fiind finanţată de la bugetul de stat şi din credit extern prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
De asemenea, 39 milioane de lei au fost destinate pentru lucrări de construcţie de drumuri forestiere, învestiţie finanţată în principal prin credit extern BDCE. Pentru lucrări de reconstrucţie ecologică au fost alocate 9,2 milioane de lei, fiind executate în principal perimetrele cu lucrări programate pentru anul 2008.
Pentru 2009, Regia Naţională a Pădurilor şi-a propus investiţii de 270 milioane de lei din care 158 milioane vor fi 158 de milioane sunt fonduri bugetare, circa 51 milioane sunt din fonduri extrabugetate, iar din fonduri proprii sunt alocate 60 milioane de lei.
Principalele investiţii din 2008 s-au realizat pentru lucrări de corectare a torenţilor în perimetrele cu termen de punere în funcţiune în 2009, cu o valoare totală de circa 38 milioane de lei.