Furnizorul de soluţii IT&C Romsys a încheiat, recent, un contract cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) prin proiectul "Economia bazată pe Cunoaştere", un proiect important pentru realizarea strategiei naţionale privind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi a obiectivelor de aderare a României la Uniunea Europeană, au anunţat reprezentanţi ai companiei. Consorţiul format din compania Romsys şi AccesNet a fost desemnat cîştigător în urma unei licitaţii organizate conform procedurilor Băncii Mondiale, contractul vizînd lucrări de instalare şi livrare de echipamente IT şi comunicaţii, precum şi servicii de integrare pentru Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale în localităţile Pilu - Arad, Jurilovca - Tulcea şi Tîrgu Lăpuş, informează un comunicat al Romsys. Soluţia Romsys s-a remarcat prin performanţa raportului preţ/calitate, iar implementarea sa urmează să se finalizeze spre sfîrşitul acestui an.
Primele reţele electronice vor fi dezvoltate în baza unor studii ştiinţifice efectuate în localităţile selectate, în vederea determinării unor strategii adaptate mediului rural şi mic urban. De asemenea, comunităţile implicate în faza pilot a proiectului vor servi ca modele şi vor contribui la stabilirea celor mai bune soluţii de abordare prin mijloace IT&C a încă 200 de comunităţi dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informaţie. "Avînd în vedere obiectivele ambiţioase pe care MCTI şi le-a propus, proiectul necesită cultivarea colaborării cu comunităţile locale cît şi menţinerea coordonării eficiente la nivel central. Unul din avantajele companiei Romsys constă în experienţa îndelungată în asigurarea finalizării cu succes a unor proiecte de complexitate şi magnitudine similară", a precizat Diana Voicu, director al Unităţii de Management a Proiectului "Economia bazată pe Cunoaştere" din cadrul MCTI. Proiectul "Economia bazată pe Cunoaştere" a fost iniţiat de Guvern, prin MCTI, cu sprijinul Băncii Mondiale, în vederea extinderii accesului la tehnologiile moderne informaţionale şi de comunicaţii, îmbunătăţirii cunoştinţelor de utilizare a calculatorului pentru cetăţenii comunităţilor selectate, dezvoltarea şi promovarea serviciilor de e-government, modernizarea procesului educaţional şi de instruire din mediul rural şi al oraşelor mici, precum şi promovării comerţului electronic şi adoptării soluţiilor inovatoare în mediul de afaceri local.
De asemenea, proiectul înglobează o componentă culturală prin conectarea bibliotecilor din mediul rural şi mic urban la reţeaua naţională a bibliotecilor şi la fondul de carte digitală. "Suntem onoraţi, că prin intermediul acestui proiect ne aducem aportul la creşterea implicării comunităţilor dezavantajate din punct de vedere al cunoaşterii la viaţa economică şi socială actuală a ţării, dar şi că, în acest fel, contribuim la îndeplinirea obiectivelor privind aderarea Romîniei la UE," a precizat Liviu Niculescu, director executiv vînzări Romsys. Romsys, înfiinţată în 1993, este prima companie cu profil informatic din Romînia certificată ISO 9001 încă din 1996. Compania proiectează, dezvoltă şi implementează soluţii de management al afacerilor, securitatea sistemelor informatice, infrastructura de calcul şi comunicaţii, pe o gamă variată de tehnologii şi platforme. Soluţiile şi serviciile Romsys sunt destinate în special sectoarelor financiar - bancar, guvernamental, telecomunicaţii şi marilor companii de utilităţi publice.