ROMTOR REAL ESTATE:  Interesul pentru spaţiile industriale din Bucureşti, în creştere

Andrei Stan
Companii #Construcţii / 18 februarie 2016

Piaţa construcţiilor şi cea imobiliară au înregistrat anul trecut creşteri semnificative, conform Institutului Naţional de Statistică. Volumul lucrărilor în construcţii a crescut, în 2015, cu 10,4% faţă de anul anterior.

Potrivit unei analize realizate de Romtor Real Estate, în privinţa construcţiilor inginereşti, ele au cunoscut un avans de 20%, semn că sunt tot mai căutate spaţiile industriale sau logistice. Astfel, volumele tranzacţionate în 2015 au fost dominate de achiziţiile de spaţii industriale (41%), un maxim istoric pentru acest segment, urmate de cele pentru birouri (38%).

"Pentru acest an, previziunile privind tranzacţiile imobiliare sunt pozitive, având în vedere atât prognozele oficiale de creştere economică, cât şi disponibilitatea pe piaţă a produselor de calitate. 2015 a fost un an al achiziţiilor spectaculoase atât pe segmentul industrial cât şi cel al clădirilor de birouri, prin achiziţiile efectuate de companiile P3 şi CTP, cât şi de GLL, NEPI sau Globalworth. La aceasta se adaugă vânzarea portofoliului industrial deţinut de Immofinanz către Blackstore. În privinţa volumului total al tranzacţiilor el s-a ridicat, conform informaţiilor din piaţă, la circa 650 milioane de euro. La începutul acestui an s-au evidenţat finalizările unor contracte de închiriere în cazul proiectelor existente sau în faze avansate de construcţie, existând un reviriment pe piaţa închirierii spaţiilor industriale", a explicat Costel Alecu, managing partner al Romtor Real Estate.

Analiza Romtor Real Estate estimează pentru perioada următoare o creştere a volumului de spaţii industriale, care oferă un randament anual de 9% faţă de 7,5% în cazul pieţei de birouri şi retail.

"O astfel de evoluţie este necesară, în condiţiile în care se observă un interes major pe zona spaţiilor cu suprafeţe cuprinse între 500 - 2.500 mp, în condiţiile în care oferta prezentă nu acoperă cererea", relevă sursa citată.

Costel Alecu a mai precizat: "Constatăm o determinare foarte mare din partea clienţilor de a semna contractele de închirere, în condiţiile în care piaţa s-a dinamizat, iar rata de neocupare este aproape inexistentă. Cererea cea mai mare vine din partea campaniilor din domeniul farmaceutic, producţie şi distribuţie. Acesta din urmă s-a dezvoltat foarte mult în contextul creşterii consumului, impulsionat de reducerea taxelor".

Zonele cele mai căutate din Bucureşti sunt cea de Vest (Militari), de Sud (Berceni, Popeşti Leordeni) şi de Est (Pantelimon, Theodor Pallady, Voluntari). Tarifele de închiriere solocitate fluctuează între 3,5 - 4,5 euro/mp în funcţie de locaţia şi facilităţile oferite de spaţii.

Romtor Real Estate este o companie ce oferă servicii de consultanţă pe piaţa imobiliară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb