Romulus Dascălu: "Autorităţile statului nu-şi fac datoria"
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 18 mai 2011
Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice ("Garant") susţine că "autorităţile statului nu-şi fac datoria" în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fis-cale în domeniul băuturilor alcoolice. Domnia sa bănuieşte că există complicităţi între funcţionari, instanţe de judecată şi companii, pentru acoperirea fraudelor rezultate din evaziune.
În acest sens, "Garant" a lansat un program de acţiuni care vizează, printre altele, eliminarea avantajelor fiscale de care beneficiază producătorii sau importatorii de produse alcoolice care funcţionează sub "umbrele offshore". Romulus Dascălu a precizat: "Patronatul va cere statului să introducă impozitarea preţurilor de transfer, introducerea taxelor vamale pe importul de materii prime şi produsele din paradisurile fiscale etc. < Garant > va susţine iniţiative legislative dure în sensul practicării unui comerţ licit şi corect în domeniu; rămâne însă problema aplicării legislaţiei şi a răspunsului ferm pe care trebuie să îl dea instituţiile abilitate să o aplice. Şi până în prezent < Garant > a înaintat sesizări către ANAF, Garda Financiară, DIICOT etc. privind practicile unor < băieţi deştepţi > din domeniul alcoolului, care deja prejudiciază statul cu aproape un miliard de lei noi, însă nimic nu s-a întâmplat - firmele respective continuă să îşi vândă produsele".
Preşedintele organizaţiei din domeniu a specificat că metodele de evaziune practicate sunt neînregis-trarea producţiei integrale, utilizarea de banderole false, exporturi fictive de alcool şi băuturi alcoolice, vânzarea de produse pe bază de alcool înregistrate ca alte categorii de produse neaccizabile, solicitarea insolvenţei pentru sustragerea de la plata accizelor şi a altor taxe.
Domnul Dascălu a subliniat că "băieţii deştepţi" din sector acumulează voit datorii la plata accizelor şi îşi autoprovoacă insolvenţa, lichidea-ză stocurile prin vânzarea sub preţul de cost, chiar sub nivelul accizei şi obţin autorizaţie de antrepozit fiscal autorizat pe altă firmă ce repeta întregul proces.
Pentru combaterea evaziunii fiscale, este nevoie de creşterea eficienţei controalelor în ceea ce priveşte comerţul ilegal în domeniu, respectarea procedurii de acordare a banderolelor fis-cale, de adoptarea măsurilor legislative foarte dure privind vânzarea produselor sub costuri şi fără colectarea accizelor, precum şi de îmbunătăţirea legislaţiei privind insolvenţa şi de evidenţierea de către ANAF a accizelor pe categorii de produse.
Romulus Dascălu ne-a vorbit, recent, în cadrul unui interviu, despre firmele "Principal Company", "Euroavipo Grup" şi "United Euro Distributions", pe care le-a acuzat de evaziune fiscală: "< Principal Company > a intrat într-o aşa zisă insolvenţă şi a vândut zeci de milioane de sticle de băuturi spirtoase. Doar pe cele trei societăţi, din ce date avem noi, au fost acumulate datorii de 800 milioane de lei noi. Societăţile sunt înregistrate în alte ţări, cum ar fi Panama sau Liechtenstein. De anul trecut vând fără TVA şi fără accize.
Faptul că societăţile menţionate nu-şi plătesc accizele şi taxele către stat reiese, potrivit preşedintelui "Garant", din practica lor de vânzare: "Produsele sunt comercializate de aceşti producători şi mai departe pe lanţul de distribuţie cu un discount de 50% din preţurile practicate până la începutul lunii noiembrie 2010, purtând menţiunea < lichidare de stoc >. Din calculele noastre, un astfel de discount aplicat la preţul actual de vânzare, la care se adaugă costurile pentru distribuţie, conduce la necolectarea în întregime a accizei şi taxei de viciu, TVA şi alte taxe datorate Bugetului de Stat şi Bugetului de Asigurări Sociale. Faptul că băuturile spirtoase sunt vândute în supermarketuri cu 7,21 lei/sticla de 0,5 litri sau 25,95 lei/sticla de 2 litri, în cazul în care doar acciza pe acele produse este calculată la 6,4 lei, respectiv 25,61 lei reprezintă foarte clar evaziune fiscală".
Laura Muşat, directorul de relaţii publice al celor trei societăţi, ne-a infirmat declaraţiile făcute de Romulus Dascălu, precizând că, "într-adevăr, discounturi semnificative au fost practicate de către societatea distribuitoare < United Euro Distributions >, ca urmare a unei lichidări de stoc, măsură ce se impunea având în vedere, pe de o parte, situaţia financiară, iar pe de altă parte, rotirea foarte lentă a acestor stocuri, pricinuită de contextul social economic şi puterea de cumpărare scăzută a populaţiei. În ceea ce priveşte societatea < Principal Company > - aceasta se află sub incidenţa Legii nr. 85/2006 - beneficiind de procedura de reorganizare şi implementare a unui plan de redresare".
În urma unei sesizări făcute de "Garant", conform căreia, printre altele, societatea "Principal Company" comercializează băutura fermentată "Cetera" la un preţ foarte mic - "trei lei - doi litri", potrivit domnului Dascălu - "făcând evaziune fiscală", Garda Financiară a efectuat un control la punctul de lucru din Ploieşti al acestei firme, în perioada decembrie 2010-ianuarie 2011. În urma controlului, comisarii Gărzii au constatat "practicarea la vânzare a unor preţuri ce nu cuprind accizele şi alte taxe datorate bugetului de stat, dar şi alte abateri de la prevederile legale". Prejudiciul a fost estimat la 90 milioane de lei, din care 59,5 milioane lei reprezintă accize aferente produsului "Cetera", se arată în răspunsul pe care ANAF l-a transmis către "Garant".
•
Numărul de banderole fiscale a scăzut drastic, în ultimii ani, iar în primele două luni ale lui 2011 acesta s-a redus la 9 milioane, de la 17 milioane în perioada ianuarie- februarie 2010. Totodată, vânzările au scăzut, în volum, de la 227.000 hectolitri de alcool pur, în 2009, la 204.000 hectolitri, în 2010.