Dezvoltarea economiei la scară globală, în următorii cinci ani, va fi determinată de patru tendinţe-cheie, a declarat analistul economic Nouriel Roubini, la cea de-a 10-a reuniune anuală a Forumului economic de la Ialta, relatează portalul ucrainean Podrobnosti, conform Agerpres.
Primul factor, potrivit lui Roubini, este creşterea ratei dobânzii. În ciuda faptului că SUA continuă strategia de criză privind menţinerea ratei dobânzilor la un nivel scăzut, foarte curând va exista o majorare a ratei în toate marile economii ale lumii, a prezis Roubini.
"Acesta va fi rezultatul politicii de stabilizare", a spus Roubini, adăugând că epoca ratelor cu dobândă zero se încheie şi foarte curând procesul de găsire a banilor se va muta în direcţia opusă.
Al doilea factor va fi încetinirea creşterii economiei chineze, ceea ce va duce la o schimbare a modelului economic în ţara asiatică, în opinia sa. Conform prognozelor economistului american, creşterea economică în China va scădea de la 10-11% anul trecut, până la 7,5% în acest an, iar până în 2015 - chiar până la 6% în termeni anuali.
Al treilea factor va fi reprezentat de riscurile economice şi financiare din zona euro. În ciuda faptului că riscul de colaps în cazul Greciei şi Italiei s-a redus, economiile europene rămân fragile: o creştere economică slabă, o economie anemică, probleme de competitivitate - în acest mod a caracterizat Roubini situaţia actuală din Europa.
În fine, cel de-al patrulea factor al dezvoltării economice în următorii ani constă în schimbarea echilibrului dintre cerere şi ofertă în sectorul energetic.