ROVANA PLUMB, DESPRE ABSORBŢIA DE FONDURI: "România a făcut tot ce s-a putut"

T.B.
Politică / 19 ianuarie 2019

"România a făcut tot ce s-a putut"

Ţara noastră a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene ca să recupereze întârzierile din anii anteriori, iar în prezent a ajuns la o rată de 27%, în media Uniunii Europene, a declarat, astăzi, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la Antena 3, potrivit Agerpres.

"Observăm că la nivelul Uniunii Europene, după cinci ani de intrare în actualul exerciţiu financiar, rata de absorbţie este de 27%, România fiind în media UE. Practic, România, din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă să recupereze întârzierile din anii anteriori, până în 2016. În 2017 am intrat la guvernare autorizând autorităţile de management şi punând pe roate implementarea proiectelor. Sigur, faptul că am ajuns într-un an şi jumătate (la o medie de 27% n.r.) se datorează în primul rând beneficiarilor, pentru că ei implementează proiecte, ei vin cu facturi la decont, ei dezvoltă, sigur cu sprijinul autorităţilor, dar şi cu sprijinul Comisiei Europene", a spus Plumb.

Potrivit ministrului de resort, o explicaţie a ratei de absorbţie de doar 27% este legată de faptul că anul 2014 a însemnat "de fapt primul an exerciţiului financiar".

"(...) Sigur se pune întrebarea de ce doar 27% ca medie la nivel european? Practic, ştiţi că a fost o întârziere la adoptarea pachetului de regulamente, de abia la sfârşitul anului 2014, care a însemnat de fapt primul an exerciţiului financiar, iar acest lucru noi vrem acum să îl evităm ca şi preşedinţie", a menţionat oficialul.

În data de 8 ianuarie 2019, ministrul Fondurilor Europene anunţa, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că România a ajuns la o absorbţie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%.

"Să nu uităm că România a pornit de la o rată de absorbţie zero, iar din 2017 şi până acum am ajuns la 26%. Am trimis la Comisia Europeană în decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare şi aşteptăm să se întoarcă în România cât mai repede încă 355 de milioane euro. Acest procent de 26% în cifre absolute înseamnă aproape 8 miliarde de euro, investiţii de care au beneficiat şi beneficiază în continuare milioane de români, autorităţile locale şi, de asemenea, tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri", a spus ministrul Rovana Plumb.

Conform datelor oficiale, prin intermediul acestor fonduri europene, sunt sprijinite 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, s-au creat 24.700 de noi locuri de muncă, 110.000 de şomeri sunt sprijiniţi, dintre care 58.000 de şomeri deja şi-au găsit un loc de muncă, 200.000 de tineri sunt sprijiniţi pentru a-şi găsi un loc de muncă, iar 133.000 de persoane beneficiază de măsuri de formare profesională, de ucenicie şi stagii.

"În ceea ce priveşte zona de Educaţie, 50.000 de studenţi beneficiază de sprijin pentru participarea la învăţământul terţiar, 29.000 de cadre didactice din învăţământul terţiar beneficiază de programe de formare şi schimb de bune practici, 3.400 de studenţi doctoranzi şi 1.500 de cercetători primesc burse. De asemenea, 80.000 de elevi primesc burse lunar. În sectorul de Sănătate, 110.000 de persoane beneficiază de programe de depistare precoce, screening, diagnostic şi tratament precoce, precum şi acces la o serie întreagă de tratamente absolut necesare, 15.000 de asistenţi maternali beneficiază de sprijin financiar şi de cursuri de de perfecţionare, 24.000 de cadre medicale sunt formate şi urmează cursuri, 168.000 de gospodării au acces la internet. Avem 170 de proiecte de inovare care înseamnă atât transfer tehnologic, aplicabilitate, produse inovatoare", a subliniat Plumb.

De asemenea, la capitolul infrastructură, ministrul de resort a punctat că există contracte semnate atât pentru dezvoltarea reţelei de metrou şi feroviară, cât şi a sectorului de mediu.

"În ceea ce priveşte infrastructura, pentru metrou avem patru contracte de finanţare semnate cu un buget de 400 de milioane de euro. La infrastructura rutieră avem contracte semnate de 3,8 miliarde de euro şi încă două proiecte transmise la Comisia Europeană, de 1,4 miliarde de euro. În ceea ce priveşte infrastructura feroviară, avem contracte semnate de 2,3 miliarde de euro, iar pe sectorul de mediu, apă şi apă uzată, deşeuri, situri industriale contaminate, schimbări climatice avem 4,7 miliarde de euro contracte semnate şi beneficiază în acest moment 4,6 milioane de români de servicii de calitate, de apă şi canalizare. De asemenea, în ceea ce priveşte evoluţia fondurilor europene, se vede foarte clar că România prinde viteză de la an la an, de la lună la lună. Absorbţia creşte prin implementarea proiectelor care beneficiază de finanţare din fonduri europene. Astfel, avem un plus de 3 miliarde de euro faţă de a nul 2017", a detaliat demnitarul.

În privinţa ratei de contractare, în 2017 aceasta era de 5%, iar la ora actuală aceasta se situează la 71%. În ceea ce priveşte plăţile efectuate către beneficiari, în sumă absolută, acestea se cifrează la 4,4 miliarde de euro şi am deschis linii de finanţare de 90% din totalul alocat pentru România, a precizat Rovana Plumb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb