Rubla creşte, investitorii nu cred în severitatea sancţiunilor împotriva Rusiei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2014

Rubla creşte, investitorii nu cred în severitatea sancţiunilor împotriva Rusiei

Moneda Rusiei, rubla, s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, pentru a treia zi la rând, în condiţiile în care Moscova şi-a văzut fără probleme de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, iar investitorii pariau că impactul sancţiunilor Occidentului va fi unul slab.

Până în prezent, sancţiunile anunţate de SUA şi Uniunea Europeană împotriva Rusiei au fost limitate la restricţii privind vizele de călătorie şi îngheţarea activelor pentru un număr extrem de restrâns de oficiali.

Rubla a crescut cu 0,7% ieri, la ora 16.43, pe piaţa din Moscova, atingând 42,3206 unităţi raportate la coşul valutar al băncii centrale, format din dolar şi euro. În zilele 17-19 martie, moneda rusească a câştigat 1,7 procente faţă de coşul euro/dolar.

Pe piaţa americană, raportat la moneda SUA, rubla a urcat cu 0,9% la ora 11.45, ajungând la 35,92 unităţi/dolar. Totodată, rubla a crescut cu 0,9% faţă de moneda unică europeană, ajungând la 49,98 unităţi/euro.

Amintim că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au determinat, anul acesta, scăderea puternică a rublei. De la începutul anului, rubla s-a depreciat cu 8,5% faţă de dolar. O evoluţie mai proastă decât moneda Rusiei a avut-o, în 2014, doar peso-ul argentinian.

Dar analiştii sunt de părere că aprecierea rublei s-ar putea opri dacă Ministerul Finanţelor va relua achiziţiile de valută pentru Fondul de rezervă, în condiţiile în care rubla se va întări şi se va menţine sub pragul de 36 unităţi/dolar.

Ministerul Finanţelor a suspendat aceste achiziţii la data de 4 martie, după ce a cheltuit numai 38 de miliarde de ruble din cele 212 miliarde planificate, pe motiv că nu vede un sens economic într-o achiziţie făcută la un curs de peste 36 ruble/dolar.

Aminitim că, la data de 18 martie, Rusia a decis să anuleze o emisiune de obligaţiuni în ruble, pentru a şasea oară în acest an, după ce costurile de împrumut ale ţării s-au menţinut aproape de nivelul record atins vineri. Creşterea randamentului a venit după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat acordul pentru alipirea Crimeei la Rusia.

Ministerul Finanţelor de la Moscova a anunţat că a anulat licitaţia de obligaţiuni programată pentru 19 martie, din cauza "condiţiilor nefavorabile de piaţă".

La finele săptămânii trecute, randamentul obligaţiunilor ruseşti în ruble cu scadenţa în februarie 2027 a atins 9,71%, cel mai ridicat nivel de la vânzarea acestor titluri, în anul 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb