Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de ieri în scădere, în contextul în care rulajul zilei de ieri a fost anemic, de doar 3,81 milioane de euro, sub valoarea din şedinţa precedentă, dar şi sub valoarea medie zilnică consemnată în acest an, de 10,9 milioane de euro, în condiţiile în care piaţa s-a tranzacţionat în teritoriul negativ pe toată durata şedinţei.
Este o evoluţie negativă care apare în ciuda unei întâlniri la Parlament între asociaţia bancherilor şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, unul dintre susţinătorii modificării OUG 114 într-un mod favorabil companiilor afectate de măsurile incluse în această ordonanţă, dar şi a prorogării de către ANRE a termenului pentru transmiterea cifrei de afaceri la care se plăteşte contribuţia de 2%, deşi autoritatea nu a precizat care este noul termen.
Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie de acest tip.
Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii au înregistrat evoluţii preponderent negative, de până la 0,49% în cazul BETPlus. Şi de această dată, BET-FI face notă discordantă, fiind singurul indice care a închis cu o creştere de 0,18%. Lichiditatea a scăzut însă până la cote de avarie. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 18,09 milioane de lei. Din cadrul indicelui BET, remarcăm azi (n.r. ieri) avansul înregistrat de acţiunile Purcari Wineries (WINE), care au crescut cu 1,35%, al titlurilor Electrica (EL), care s-au apreciat cu 1,1% şi al Sphera Franchise Group (SFG), cu un avans de 1%. La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), cu un minus de 2,48%, Transgaz (TGN), cu o retragere de 1,45% şi Digi Communications N.V. (DIGI), cu o scădere de 1,07%".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,82 lei/acţiune, în scădere cu 0,87%, pe fondul unui rulaj de 6,74 milioane de lei.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,885 lei, cu 0,23% sub referinţa din ziua anterioară, valoarea transferată cu titlurile emitentului însumând doar 1,84 milioane de lei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,347 lei, în scădere cu 0,57%, pe fondul unei valori transferate de 1,62 milioane de lei.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 11,8 lei/titlu, cu o retragere de 0,51%, în contextul unui volum de 1,35 milioane de lei.
Indicele BET, care include în structura sa cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noastră, a consemnat o scădere de 0,46%, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o depreciere similară, de 0,34%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Comelf" (CMF): +12,5%
2. "Condmag" (COMI): +6,67%
3. "Oil Terminal" (OIL): +3,13%
4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +2,35%
5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +2,05%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Zentiva" (SCD): -6,15%
2. "Oltchim" (OLT): -5,87%
3. "Electromagnetica" (ELMA): -2,9%
4. "Cemacon" (CEON): -2,66%
5. "Biofarm" (BIO): -2,57%