Rusia a vândut acţiuni de peste 750 milioane de euro deţinute la EADS

Internaţional / 19 august 2013

Rusia a vândut acţiuni de peste 750 milioane de euro deţinute la EADS

O bancă controlată de stat din Rusia a vândut aproape jumătate din participaţia de 5% pe care o deţinea la compania europeană de aeronautică şi apărare EADS, la un preţ estimat la peste 750 milioane de euro în funcţie de cotaţia la bursă.

Tranzacţia pune capăt unui experiment îndrăzneţ al Rusiei de implicare în politica industrială a UE, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de Mediafax.

Vânzarea pachetului de 2,12% din acţiunile EADS de către Vnesheconombank vine în contextul unor semnale că Rusia intenţionează să iasă din acţionariatul companiei europene pentru a-şi finanţa propriile activităţi pe segmentul producţiei de avioane civile.

Rusia deţinea participaţia de 5% la EADS din 2006, când Kremlinul a uimit Germania şi Franţa cu anunţul că VTB, o altă bancă de stat, a acumulat acţiuni totalzând 5% din EADS. Strategia Moscovei a fost văzută ca o încercare de a obţine un loc în consiliul de administraţie sau chiar un pachet minoritar care să permită blocarea unor decizii. Niciuna dintre aceste presupuneri nu s-a materializat.

VTB a vândut ulterior participaţia băncii Vnesheconombank.

Vnesheconombank a refuzat să comenteze asupra tranzacţiei, care a fost dezvăluită prima dată de cotidianul rus Vedomosti. Un document transmis recent autorităţii pentru piaţa financară din Olanda a arătat, însă, că participaţia a fost redusă de la 5% la 2,88%.

Vânzarea acţiunilor la acea dată ar fi adus băncii circa 763 milioane de euro, sumă calculată folosind cotaţia de la bursă.

Potrivit unor surse citate de Vedomosti, fondurile din vânzarea participaţiei la EADS ar putea fi folosite pentru susţinerea producătorului de avioane Suhoi. Divizia Suhoi Avioane Civile a companiei dezvoltă un proiect pentru producţia aeronavei S100 Superjet, cu 100 de locuri. Datoriile proiectului se ridică la 2,1 miliarde de dolari, iar Suhoi Avioane Civile a trebuit să negocieze cu creditorii, între care şi Vnesheconombank, în acest an pentru a evita falimentul.

Una dintre variantele sprijinirii Suhoi este conversia în acţiuni a datoriei către Vnesheconombank şi recapitalizarea companiei ulterior, potrivit Vedomosti.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb