RUSIA ANIVERSEAZĂ PE 10 FEBRUARIE ZIUA DIPLOMATULUI "Diplomaţii ruşi - dispuşi să continue activitatea pentru îmbunătăţirea relaţiilor româno-ruse"

C.P.
Ziarul BURSA #Comunicate de presă / 10 februarie 2017

Rusia este deschisă, în prezent, pentru o cooperare largă cu România, ne-au transmis reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu ocazia Zilei Diplomatului (10 februarie), care ne-au mai spus: "Suntem convinşi că activizarea relaţiilor ruso-române pe baza egalităţii şi avantajului reciproc corespunde intereselor atât poporului rus, cât şi celui român. Diplomaţii ruşi sunt dispuşi să continue activitatea pentru îmbunătăţirea mai departe a înţelegerii reciproce şi apropierea ţărilor noastre".

La 10 februarie în Rusia se aniversează Ziua diplomatului. Această sărbătoare profesională a fost instituită prin Decretul Preşedintelui Federaţiei Ruse din 31 octombrie 2002, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei. Diplomaţia rusă îşi are originile din perioada vechiului stat rus, care, încă din secolul al -IX-lea, s-a manifestat ca un participant activ în relaţiile internaţionale, având o influenţă semnificativă asupra formării hărţii politice a Europei de Est. Un obiectiv permanent al politicii externe a Rusiei a fost, potrivit oficialilor ruşi, aspiraţia de a ieşi în spaţiul vast internaţional, de a nu accepta izolarea.

La începutul secolului al XIX-lea Rusia a creat o vastă reţea de misiuni diplomatice şi consulare în străinătate. Aşadar, dacă în 1758 au existat 11 misiuni ruse în străinătate, înainte de Primul Război Mondial, Rusia întreţinea relaţii diplomatice cu 47 de ţări, având peste 200 de misiuni diplomatice şi consulare în străinătate.

Oficialii Ambasadei Federaţiei Ruse ne-au transmis: "În timpul Celui de al doilea Război Mondial, diplomaţia sovietică a desfăşurat în mod consecvent o politică de creare şi consolidare a coaliţiei antifasciste, de deschidere a unui al doilea front în Europa, a participat la elaborarea tuturor documentelor fundamentale interaliate. Instituţia de politică externă a avut un rol considerabil în coordonarea abordărilor politice ale aliaţilor şi definirea principiilor de ordine mondială postbelică la etapa finală a războiului. Aceste abordări şi principii au fost iniţiate în cadrul reuniunilor trilaterale ale liderilor Uniunii Sovietice, SUA şi Marii Britanii de la Teheran, Ialta şi Potsdam. Direcţiile prioritare ale diplomaţiei sovietice din perioada postbelică au fost: lupta pentru pace, destinderea internaţională şi dezarmarea. Diplomaţia sovietică a contribuit semnificativ la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite (...). Ministerul Afacerilor Externe al URSS a sprijinit realizarea de acorduri cu ţările occidentale, în primul rând cu Statele Unite, în domeniul limitării cursei înarmării şi al dezarmării. (...) Procesele de perestroika în Uniunea Sovietică din a doua jumătate a anilor "80 au fost însoţite de schimbări fundamentale în politica sa externă, la baza căreia au stat principiile privind unitatea şi interdependenţa comunităţii mondiale. În această perioadă istorică s-a reuşit îmbunătăţirea climatului la nivel internaţional, retragerea din arsenale a unei întregi categorii de arme. Confruntarea militară pe axa strategică Vest - Est a fost redusă la minim, s-a soluţionat definitiv problema germană, s-au normalizat relaţiile cu China. Politica externă a Rusiei, în calitate de nou stat democratic şi succesor al URSS, a căpătat un caracter sistemic, pragmatic".

Reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti susţin că o mare contribuţie la dezvoltarea Principatelor Române a adus contele rus Pavel Kiseleff care, fiind reprezentant plenipotenţiar ale consiliilor Moldovei şi Ţării Româneşti (1829-1834), a elaborat şi efectuat o serie de reforme importante pentru perfecţionarea administrării publice, sub conducerea sa în Principate fiind adoptate Regulamentele Organice.

Oficialii Ambasadei Federaţiei Ruse spun: "Rusia a fost una dintre primele state care a recunoscut oficial independenţa României şi la insistenţa împăratului rus principatul român a dobândit Dobrogea care înainte de acel moment a fost sub controlul turcilor. Datorită acestui fapt România a obţinut accesul la Marea Neagră prin portul Constanţa". Stabilirea la 15 octombrie 1878 a relaţiilor diplomatice ruso-române a fost, potrivit oficialilor ruşi, un eveniment de referinţă pentru cooperarea bilaterală dintre România şi Rusia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. adica nu se lasa de spionaj si comploturi, sunt dispusi sa continue ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb