Autorităţile ruse iau în considerare interzicerea temporară a exporturilor de benzină de către marile companii petroliere, pentru a menţine stabilitatea preţurilor angro înainte de debutul sezonului agricol, transmite Agerpres.
Potrivit Serviciului Federal Anti-Monopol din Rusia, această interdicţie ar putea dura o lună şi este una dintre soluţiile analizate de guvern pentru reglarea pieţei. Vitaly Korolyov, adjunctul şefului instituţiei, a declarat că există şi alte opţiuni în discuţie, printre care şi înfiinţarea unei pieţe la termen, pentru a reduce impactul cererii sezoniere asupra preţurilor.
În prezent, marile companii petroliere ruseşti au voie să exporte benzină, însă traderii independenţi şi intermediarii sunt supuşi unor restricţii impuse în martie 2024. Deşi preţurile angro la benzină au înregistrat recent o creştere după o perioadă de scădere, preţurile de retail nu au depăşit rata generală a inflaţiei, a precizat Korolyov, conform Agerpres.
Pe 1 decembrie 2024, guvernul rus a ridicat restricţiile impuse producătorilor asupra exportului de benzină, dar a extins interdicţia pentru traderii independenţi şi revânzători până la 31 ianuarie 2025.
Interdicţia iniţială, care trebuia să expire la 31 decembrie 2024, a fost prelungită pentru a preveni creşterea preţurilor pe piaţa internă şi pentru a compensa scăderea producţiei, cauzată de atacurile ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti. Aceste atacuri au afectat capacitatea de producţie înainte de începerea operaţiunilor de mentenanţă programate.
Embargoul nu se aplică livrărilor către Uniunea Economică Euroasiatică (din care face parte şi Kazahstanul) sau către state cu care Rusia are acorduri bilaterale privind furnizarea de carburanţi, cum este Mongolia.
În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină, dintre care aproximativ 5,76 milioane de tone au fost exportate, reprezentând 13% din producţia totală. Cei mai mari importatori de benzină rusească au fost ţările din Africa (inclusiv Nigeria, Libia şi Tunisia) şi Emiratele Arabe Unite, potrivit Agerpres.
Opinia Cititorului