Rusia îşi va reduce prognoza pentru exporturile sale de cereale în sezonul agricol iulie 2022 - iunie 2023 de la 50 de milioane de tone estimate în prezent, dacă recolta nu va atinge ţinta avută în vedere, de 130 de milioane de tone, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii de la Moscova, conform Reuters.
Ritmul de recoltare a culturilor în Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, este în prezent mai lent decât se aştepta ministerul, din cauza unei primăveri reci care a amânat culturile, precum şi a ploilor şi a lipsei de piese de schimb pentru echipamentele agricole străine, în contextul sancţiunilor impuse de Occident Moscovei, potrivit comunicatului ministerului.
"Luate împreună, toate acestea creează riscuri în ceea ce priveşte atingerea cifrei de recoltare a cerealelor de 130 de milioane de tone", a declarat ministrul Agriculturii, Dmitri Patruşev, referindu-se la ţinta anunţată în luna mai de preşedintele Vladimir Putin.
"Desigur, ne vom aproviziona integral piaţa internă, nu va fi nicio problemă în acest sens. Dar dacă volumele planificate nu vor fi atinse, va trebui să ne revizuim planurile privind exportul a 50 de milioane de tone", a mai spus Patruşev, adăugând: "Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra pieţei globale a cerealelor".
Ministerul a precizat că anomaliile climatice şi problemele logistice au fost factori suplimentari care au creat riscuri serioase pentru securitatea alimentară globală în anul agricol curent.
Rusia furnizează cereale ţărilor din Africa şi Orientul Mijlociu care se bazează în mare măsură pe importuri.
• Ucraina vrea să extindă la alte produse acordul internaţional în baza căruia a reluat exporturile de cereale
Ucraina a cerut ca acordul internaţional care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră să fie extins şi la alte produse, precum metalele, după ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit cu succes portul Odesa, informează Financial Times.
Viceministrul ucrainean al Economiei, Taras Kachka, s-a declarat încrezător că acordul convenit între Ucraina şi Rusia, care a permis reluarea exporturilor de cereale via porturile de la Marea Neagră, va servi ca un model de bază pentru alte materii prime.
"Acest acord este despre logistică, despre mişcarea navelor prin Marea Neagră. Care este diferenţa între cereale şi minereu de fier?", s-a întrebat Taras Kachka, potrivit Agerpres.
Aceste declaraţii vin după ce, săptămâna trecută, nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 tone de porumb, a plecat din portul Odesa cu destinaţia Liban. Aproximativ o duzină de nave încărcate cu cereale aşteaptă să plece din porturile ucrainene, în timp ce o altă navă se îndrepta spre portul ucrainean Chornomorsk.
La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura sunt inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului Comun de Coordonare (CCC).
Luna trecută Ucraina a reuşit să exporte aproximativ trei tone de cereale via drumuri, calea ferată şi râul Dunărea, adică jumătate din volumele pe care le exporta înainte de război, în principal prin Marea Neagră. Ucraina estimează că în acest an va recolta 67 de tone de cereale, în scădere faţă de o recoltă record de 86 milioane de tone în 2021.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 198 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 205,5 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 12.52 atingea 195 de euro.
------------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a coborât cu 0,4% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 93,74 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 0,5%, la 88,12dolari barilul la ora locală 08.52.
------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 1,1%, la 1.787,40 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 08.52, cea spot - cu 1,3%, la 1.768,80 dolari/uncie.
------------------
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 0,8% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,76 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,2%, la 6,05 dolari/buşel.
Ministerul Agriculturii din Rusia a stabilit, la data de 5 august, taxa variabilă pe exportul de grâu la 5.219,6 ruble (85 de dolari) tona pentru perioada 10-16 august, în creştere cu 592,8 de ruble faţă de perioada anterioară de şapte zile, conform www.spglobal.com. Vânzătorii de grâu din Rusia îşi stabilesc, de obicei, preţurile exporturilor în dolari şi achiziţionează grâu de pe piaţa internă, în ruble. Acest comerţ a devenit recent mai complicat ca urmare a volatilităţii rublei şi a convertibilităţii reduse a monedei ruse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 07:17)
Acum e momentul ca in fabricile de armament rusesti luminata conducere sa puna geniul inovativ rusesc sa faca combine si tractoare hipersonice de inalta precizie cu care sa ingrozeasca lanurile din Rusia si intreaga lume.
"Luna trecută Ucraina a reuşit să exporte aproximativ trei tone de cereale via drumuri, calea ferată şi râul Dunărea, adică jumătate din volumele pe care le exporta înainte de război, în principal prin Marea Neagră. Ucraina estimează că în acest an va recolta 67 de tone de cereale, în scădere faţă de o recoltă record de 86 milioane de tone în 2021."
O scadere dramatica...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 09:27)
> Ministerul a precizat că anomaliile climatice
"Anomalii".
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 12:13)
"anomaliile climatice" ... pai Rusia e una dintre cele mai poluate tari din lume, prefera sa arda gazul decat sa taie pretul, marea Aral e un dezastru ecologic, reciclarea e aproape zero, taie si ei padurile ca la balamuc (sigur ca la dimensiunea tarii poate nu se simte inca), apa e super poluata in orase de la industria de tip sovietic. Acum se plang de anomaliile climatice
3.1. Încurcate sunt căile Domnului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Nae Nakamura în data de 08.08.2022, 12:43)
Daca a ajuns un orfan ce a fost victima plăgilor din societatea rusă sa reabiliteze măreția Rusiei ! .
3.2. Rectificare (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Tot eu în data de 08.08.2022, 12:46)
Să-și dorească reabilitarea
4. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 08.08.2022, 13:46)
CUM VOR EI, DRAGUTII DE EI, SA BAGE ZAZANIE, SA AGITE PRETURILE... SAU DIN CAUZA CA NU MAI POT FURA DIN UCRAINA, VOR SCADEA EXPORTURILE?