Rusia consideră că vânzările de gaze către Europa sunt "complicate"

A.F.
Internaţional / 24 decembrie 2024

Rusia consideră că vânzările de gaze către Europa sunt "complicate"

Rusia a declarat luni că situaţia cu ţările europene care îşi cumpără gazul printr-un acord de tranzit prin Ucraina este foarte complicată şi necesită mai multă atenţie, la o zi după discuţiile dintre preşedintele Vladimir Putin şi premierul slovac Robert Fico, transmite Reuters.

Ucraina a declarat că nu va reînnoi un acord de cinci ani pentru a transporta gaz rusesc în Europa, care urmează să expire la sfârşitul anului, deoarece nu doreşte să ajute efortul militar al Moscovei.

Livrările prin Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din exporturile totale de gaze prin conducte ale Rusiei către Europa, Slovacia, Italia, Austria şi Republica Cehă, aceste state urmând să fie cele mai afectate, dacă acestea se vor opri.

Gazprom, controlată de Kremlin, exportă gaze către Europa şi prin conducta TurkStream pe sub Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate oferi mai multe detalii despre discuţiile de duminică dintre Putin şi Fico, care au vizat şi relaţiile bilaterale şi conflictul din Ucraina.

Fico a spus că Putin a confirmat dorinţa Rusiei de a continua să furnizeze gaze Slovaciei, deşi acest lucru era "practic imposibil" odată ce acordul de tranzit cu Ucraina expiră. Nu era clar ce posibilă soluţie ar fi putut discuta cei doi lideri.

Slovacia a spus că pierderea aprovizionării din est nu i-ar afecta consumul şi a diversificat contractele de aprovizionare. Cu toate acestea, ar creşte costurile şi ţara a căutat să păstreze ruta Ucrainei pentru a-şi menţine propria capacitate de tranzit.

Principalul cumpărător de gaze din Slovacia, SPP, are contracte pentru achiziţionarea de gaze dintr-o sursă non-rusă cu BP, ExxonMobil, Shell, Eni şi RWE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni ceea ce a spus că este lipsa dorinţei lui Fico de a pune capăt dependenţei ţării sale de resursele naturale ruseşti, ca "o mare problemă de securitate" pentru Europa şi Slovacia.

De asemenea, Ungaria a dorit să păstreze ruta ucraineană, deşi va continua să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream.

Zelenski a spus săptămâna trecută că ar putea fi posibilă reînnoirea acordului de tranzit, dar numai dacă Rusia nu va fi plătită pentru gaze decât după încheierea războiului, o condiţie pe care Moscova este puţin probabil să o accepte.

"Aţi auzit declaraţia din partea ucraineană şi ştiţi despre poziţiile acelor ţări europene care continuă să cumpere gaze ruseşti şi care consideră acest lucru necesar pentru funcţionarea normală a economiilor lor", a spus Peskov reporterilor.

"Prin urmare, acum există o situaţie foarte complicată aici, care necesită o atenţie sporită", a adăugat Peskov.

Putin a spus săptămâna trecută că este clar că nu va exista un nou acord cu Kievul pentru a trimite gaze ruseşti prin Ucraina în Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa "circul" rusnac,se va relua,

    daca Europa nu vrea sa intre in faliment 

    Piticul actor ratat dezaxat si foarte alintat continua sa faca ordine in diverse tari :)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb