Statele Unite "trebuie să fie mai active şi să rezove toate problemele relative" unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, îndeamnă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează news.ro.
Lavrov şi-a exprimat speranţa, într-o conferinţă de presă în marja Adunării Generale a ONU, sâmbătă, ca negocierile de la Viena între Iran, China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia cu Statele Unite în plan îndepărtat să fie reluate "cât mairapid", aşa cum doreşte Teheranul.
"Iranul nu face nimic interzis" de Tratatul Neproliferării Nucleare (TNP) şi Protocolul Adiţional al acestuia, a apreciat Lavrov, care a crticat sancţiunile unilaterale impuse Iranului după retragerea Statelor Unite din Acodul de la Viena din 2015 de către Donald Trump.
Teheranul nu mai aplică multe dintre angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord "doar pentru că Statele Unite au ieşit din acesta", a declarat Lavrov, care a subliniat că Washingtonul a impus în 2018 sancţiuni Iranului care nu sunt legate doar de uraniul îmbogăţit, ci îi vizează totodată "pe toţi cei care fac comerţ în mod legal cu Iranul".
Lavrov consideră că aceste sancţiuni nu mai au motiv să existe şi că "ar trebui să fie ridicate în cadrul restaurării acordului nuclear".
Statele Unite şi europenii şi-au multiplicat, săptămâna aceasta, dicuţiile pe tema dosarului nuclear iranian, în marja Adunării Generale a ONU.
Ei şi-au exprimat frustrarea şi supărarea faţă de faptul că Iranul nu a oferit niciun "indiciu clar", consideră ei, cu privire la intenţiile pe care le are Teheranul în vederea unei reluări a negocierilor vizând salvarea Acordului de la Viena.
Negocieri la Viena - în vederea unei relansări a acordului nuclear, unei reveniri a Statelor Unite şi Iranului în cadrul acordului şi unei ridicări a sancţiunilor americane impuse Republicii islamice - au fost întrerupte de la alegerile prezidenţiale iraniene, în iunie.