Rusia îşi asigură aprovizionarea cu alimente importând puieţi de măr şi vaci de lapte

V.D.
Miscellanea / 3 aprilie 2018

Rusia îşi asigură aprovizionarea cu alimente importând puieţi de măr şi vaci de lapte

Pentru a înţelege modul în care preşedintele Vladimir Putin vrea să reducă dependenţa Rusiei de importurile de alimente un exemplu poate fi găsit în regiunea Krasnodar de lângă Marea Neagră, unde a fost plantată o livadă cu puieţi de măr aduşi din Italia, transmite Bloomberg.

Rusia este cel mai mare importator mondial de mere pentru că soiurile locale se alterează mai repede decât cele din alte părţi ale Europei, iar cumpărătorii preferă gustul fructelor de import. În aceste condiţii, în anul 2015, când operatorul de ferme AFG National Group a vrut să îşi extindă oferta de mere, în loc să utilizeze soiurile locale, compania a importat 143.000 de puieţi de măr de la o distanţă de 3.000 de kilometri. În acest an, noua sa livadă din Krasnodar va produce aproximativ 8.000 de tone de mere soiurile Gala, Red Delicious şi Granny Smith.

"Atunci când am decis să utilizăm cea mai modernă tehnologie în plantarea de livezi, ne-am dat seama că cercetarea naţională din acest domeniu a rămas în urma tendinţelor europene şi mondiale. De la început am decis să urmăm modelul statelor europene", a declarat Oleg Ryanov, responsabil de departamentul de livezi la AFG, care până la investiţiile în Krasnodar cultiva în special orez pe o suprafaţă de 70.000 de hectare în sudul Rusiei.

Din ce în ce mai mult Rusia achiziţionează echipament şi know-how din afara ţării pentru a-şi majora producţia agricolă. În ultimul deceniu, această strategie a dus la crearea unui mare exportator de produse precum grâu şi orz. Însă, în continuare, consumatori ruşi se bazează pe fructele, legumele şi produsele lactate din import, astfel că fermierii ruşi încep să importe seminţe de calitate, sere şi chiar vaci de lapte pentru a îmbunătăţi capacităţile interne de producţie.

Potrivit datelor oficiale, investiţiile Rusiei în agricultură au ajuns la 347,7 miliarde ruble (6,6 miliarde dolari) în 2017, cu 3,1% mai mari decât în 2016. Deşi nu există estimări cu privire la sumele alocate pentru importurile de tehnologie din străinătate, astfel de importuri reprezintă între 20% şi 90% din costurile suportate de fermieri pentru a putea opera noi capacităţi de producţie, susţine firma rusească de consultanţă Agriconsult.

"Cantitatea de echipamente importată este uriaşă. Sunt scumpe, dar de încredere. Există şi unele substitute locale, dar nu sunt la fel de eficiente", susţine directorul general de la Agriconsult, Andrey Golokhvastov.

Îmbunătăţirea tehnologiei începe să dea roade. În 2016, Rusia a importat alimente în valoare de 23,6 miliarde dolari, în scădere cu 5% comparativ cu 2010, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Comerţului. Pe de altă parte, ca urmare a creşterii semnificative a producţiei de cereale, exporturile totale de produse agricole ale Rusiei au crescut de 16 ori comparativ cu 2000. În urmă cu un deceniu, Rusia era cel mai mare importator de carne de pui. Între timp, şi-a redus achiziţiile din afară cu 80%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb