Rusia pune noi condiţii în cazul oleoductului Burgas-Alexandropolis, care fac irealizabil proiectul

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2007

Rusia pune noi condiţii în cazul oleoductului Burgas-Alexandropolis, care fac irealizabil proiectul

Rusia a solicitat, marţi la Atena, ca partenerii săi la proiectul oleoductului Burgas-Alexandropolis, Bulgaria şi Grecia, să furnizeze 49 % din ţiţeiul care urmează a fi transportat prin conductă, informează Dnevnik. Acest fapt ar putea face irealizabil proiectul oleoductului în condiţiile în care Rusia a anunţat că Bulgaria şi Grecia vor fi nevoite să facă faţă sancţiunilor financiare dacă nu vor furniza partea propusă de ţiţei. În momentul în care Parlamentul bulgar a ratificat acordul interguvernamental asupra oleoductului, nu s-a vorbit nimic despre obligaţiile financiare. Singurul anunţ a fost acela că oleoductul va genera profituri de peste 35 milioane de dolari pentru Bulgaria.

Furnizarea este responsabilitatea părţii ruse, a declarat ministrul adjunct al dezvoltării regionale din Bulgaria, Kalin Rogachev. Aceasta a fost explicaţia pentru care Sofia a consimţit ca Moscova să aibă 51 % din acţiunile companiei de proiect care va crea şi construi conducta, în timp ce Sofia şi Atena să controleze fiecare câte 24,5 %, a precizat Rogachev.

Rusia nu a dat nici o garanţie că oleoductul va pompa ţiţei din Kazahstan, a raportat agenţia Focus.

Încă de la semnarea acordului inter-guvernamental din martie, au existat avertizări potrivit cărora Rusia nu ar putea furniza suficient ţiţei în vederea funcţionării la capacitate deplină a oleoductului şi că se va baza pe furnizări suplimentare, mai ales de la KTK. În cazul în care clauza constrânge fiecare participant să furnizeze o cantitate de ţiţei proporţională cu partea de acţiuni deţinută în proiect, Bulgariei îi va fi greu să furnizeze 8,5 milioane tone de ţiţei din cele 35 de milioane anual care ar urma a fi transportate de la Novorosiisk prin portul bulgar la Marea Neagră, Burgas, până la portul grecesc Alexandropolis.

Kazahstanul este singurul producător de ţiţei care şi-a exprimat până în prezent dorinţa de a adera la proiect. Rusia s-a arătat de acord cu acest lucru dar noile condiţii cerute de Rusia la Atena sunt interpretate drept viitoare presiuni în aceas­tă direcţie. Acordul interguvernamental referitor la construcţia oleoductului Burgas-Alexandropolis a fost convenit între Rusia, Grecia şi Bulgaria la data de 15 martie 2007.

Conform termenilor din document, compania petrolieră rusă de stat Rosneft, grupul care se ocupă de gestionarea sis­temului rusesc de conducte petroliere, Transneft, şi gigantul Gazprom, controlat tot de statul rus, vor controla împreună 51 % din acţiuni, în timp ce Grecia şi Bulgaria vor controla fiecare o participaţie de 24,5 % din acţiuni. Făcând legătura între portul bulgar Burgas şi Alexandropolis (port grec la Marea Egee), această conductă, cu o lungime de 280 de kilometri, va permite transportul spre vestul Europei al petrolului provenit din zona Mării Caspice, ocolind însă tranzitul prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Lucrările de construcţie, al căror cost este estimat la 900 milioane dolari (709 milioane euro), ar urma să înceapă în 2008. Iniţial, oleoductul va avea o capacitate de transport de 35 milioane tone pe an, capacitate ce va fi crescută până la 50 milioane tone după punerea în serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb