RUSIA ŞI UCRAINA NU AU AJUNS LA UN ACORD: "Gazprom" continuă să ameninţe cu întreruperea livrărilor de gaze

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 februarie 2008

Gigantul gazelor naturale "Gazprom", cel mai mare exportator de profil din Rusia, anunţă că discuţiile avute vineri cu "Naftogaz" Ucraina, pe marginea datoriilor neplătite, au eşuat, astfel că este posibil să întrerupă livrările către această ţară. "Întrunirea a evidenţiat o totală lipsă de bunăvoinţă din partea Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al "Gazprom", Serghei Kupri­anov.

"Gazprom" a ameninţat, în zilele de 7 şi 8 februarie, că va opri în această săptămână livrările către Ucraina, în cazul în care Kievul nu plăteşte o datorie de 1,5 miliarde de dolari.

"Naftogaz Ukrayny", compania petrolieră de stat a Ucrainei, neagă, însă, existenţa unor datorii adiţionale în sumă de 500 de milioane de dolari către "Gazprom". "Ucraina trebuia să primească 4,85 miliarde metri cubi de gaze, dar a primit numai 4,72 miliarde începând cu data de 1 ianuarie", au precizat oficialii companiei din Kiev, adăugând: "Declaraţiile sunt lipsite de temei".

Conflictul dintre cele două părţi nu este nou, acestea fiind într-o situaţie similară în luna ianuarie 2006. Atunci, "Gazprom" a tăiat livrările de gaze către Ucraina, cauzând o criză în Europa. Ucraina depinde de importurile de gaze de la "Gazprom" în proporţie de 71%, iar gigantul rus transportă 80% din gazele destinate Europei prin conductele ucrainene. Dar, "Gazprom" nu livrează doar gaz rusesc către Ucraina, ci şi din Asia Centrală. Ameninţarea cu oprirea exporturilor priveşte, însă, numai gazele ruseşti, care reprezintă un sfert din consumul ucrainean. "Gazprom" pretinde că, în luna ianurie, a început să livreze gaze ruseşti ca să compenseze reducerea exporturilor din Asia Centrală. "Gazprom" controlează toate conductele de transport dintre Ucraina şi Asia Centrală.

Tăierea livrărilor către Ucraina este programată pentru data de 12 februarie ora 10 a.m. (ora Moscovei), potrivit agenţiei Interfax, care nu a precizat de unde are această informaţie. În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko va efectua o vizită la Moscova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb