Rusia şi Ucraina, pe poziţii diametral opuse în Adunarea Generală a ONU

D.T.
Internaţional / 24 februarie 2023

Rusia şi Ucraina, pe poziţii diametral opuse în Adunarea Generală a ONU

O sesiune specială a Adunării Generale a ONU, convocată miercuri cu prilejul împlinirii la 24 februarie a unui an de la declanşarea de către Rusia a invaziei sale pe scară largă împotriva Ucrainei, a scos din nou la iveală imensa prăpastie existentă între cele două părţi, relatează Agerpres.

În timp ce ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a acuzat partea rusă de comiterea unui genocid în Ucraina, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că Occidentul plănuieşte "să dezmembreze şi să distrugă" ţara sa.

În prima zi a acestei sesiuni speciale preconizată să dureze două zile, Kuleba a prezentat o rezoluţie în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care a chemat la pace şi la retragerea trupelor ruse. Strategia susţinătorilor occidentali ai Ucrainei nu este de a supune la vot proiecte complexe de încheiere a războiului, ci de a convinge cât mai multe ţări să voteze "da" la moţiunea generală în favoarea păcii.

În acest fel, aceştia pornesc de la rezultatele din octombrie trecut, când 143 de ţări s-au opus anexărilor Moscovei în Ucraina şi au declarat că aceasta încalcă dreptul internaţional.

Kuleba a acuzat miercuri Moscova de genocid în contextul acuzaţiilor potrivit cărora copii ucraineni au fost deportaţi cu forţa în Rusia. El a spus că Moscova a plasat mii de copii ucraineni în familii ruse pentru reeducarea acestora ca ruşi, în timp ce Moscova susţine că transferul ucrainenilor în Rusia se face cu scopul de a-i îndepărta de zonele unde se duc lupte.

În acelaşi timp, ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Germania şi Occidentul că ar avea motive în conflictul din Ucraina similare cu cele din al Doilea Război Mondial, arată sursa citată.

După aproape 12 luni de război, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a arătat mai degrabă pesimist în ceea ce priveşte perspectiva păcii, avertizând cu privire la extinderea conflictului şi la riscul utilizării armelor nucleare.

"În ultimul an, nu numai că am văzut suferinţe şi distrugere în creştere, dar devine tot mai evident cât de rău ar putea deveni totul. Consecinţele posibile ale unui conflict în spirală reprezintă un pericol clar şi prezent", a avertizat Guterres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a amplificat îngrijorările legate de eventuala utilizare a armei nucleare, când a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul de dezarmare nucleară New START, ultimul tratat de control al armelor nucleare rămas în vigoare cu SUA.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut adoptarea rezoluţiei propuse de Ucraina: "Avem în faţa noastră o rezoluţie care face apel la naţiunile lumii să sprijine eforturile diplomatice pentru a se ajunge la un acord cuprinzător şi de durată în Ucraina", a spus ea.

În ultimele luni, s-a discutat pe larg cât de departe ar putea să meargă o rezoluţie ONU cu ocazia marcării unui an de la invazia rusă în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Daca rusia se va destrama, in sensul ca celelalte republici ce formeaza rusia nu vor mai vrea sa fie parte din rusia, vina e 100% a lui Putler. Daca-si vedea de treaba, si rezolva diplomatic ce vroia sa rezolve, nu asa ca facem la minsk o intelegere dar nici unii nu o respectam, rusia continua sa livreze armament separatistilor(ca altfel de unde aveau astia bani, armament?), si isi vedea de bunastarea cetatenilor rusiei acum nu-si mai punea problema ca rusia se va destrama sau nu.

    Pt ca normal NOBODY LIKES A LOOSER. Si Putler e LOOSER OF THE YEAR 2022. 

    PE CAND

    "O sesiune specială a Adunării Generale a ONU, convocată

    cu prilejul declanşarii de către USA a invaziei din IRAK" 

    1. Mai e USA in Irak? Au anexat americanii teritorii in Irak, Afganistan?

      Daca nu e scris pe o sticla de vodka, nu pricepe, degeaba il intrebi!

      Nu vai,si-au pus coada pe spinare si au plecat dupa ce i-au facut una cu pamantul.Scopul lor nu este sa anexeze ci sa distruga,sa destabilizeze,sa-si vanda armele ,sa fure petrol si toate cele rele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb