RWEA, PATRES, RPIA ŞI ARMHE: "Producătorii de energie din surse regenerabile sunt lăsaţi să moară cu bună ştiinţă"

Adina Lateş
Companii / 22 octombrie 2015

Asociaţiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România - RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE s-au întâlnit săptămâna aceasta cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi ANRE pentru a prezenta rezultatele a două studii independente realizate de către POYRY şi una din cele patru mari companii de consultanţă din România, informează un comunicat de presă remis redacţiei.

În acest cadru, au fost explicate din nou autorităţilor starea de moarte clinică în care se află producătorii de energie regenerabilă şi prezentată o soluţie viabilă şi sustenabilă de menţinere a producătorilor de energie din surse regenerabile "în contextul actual al României ca stat natural înzestrat cu toate resursele necesare asigurării unui mix energetic echilibrat, independent şi stabil din punct de vedere al securităţii energetice".

Astfel, a fost prezentată propunerea industriei cu privire la elementele schemei de suport ce necesită a fi corectate în vederea asigurării unui echilibru rezonabil între producătorii de energie electrică din surse regenerabilă şi consumatorii finali.

"Rezultatele în cifre oglindesc situaţia dezastruoasă în care se găsesc producătorii de energie regenerabilă. S-a demonstrat din nou că noua metodologie de calculare a cotei E-SRE este opacă, complexă, imprevizibilă şi utilizează o formulă tip «circular», cu elemente discreţionare, făcând imposibilă orice elaborare a unui scenariu de piaţă respectiv a oricărui plan de afaceri coerent"

"În acest sens, evidenţiem cifrele şi concluziile studiilor independente:

- Pierderea netă totală (la nivel consolidat) a industriei eoliene în anul 2014 a atins 2,1 Mld. RON.

- Scăderi ale valorilor activelor (deprecieri) de 1,5 Mld RON datorită scăderii dramatice a veniturilor în 2014

- Diminuarea valorii capitalului propriu cu 30% într-un singur an", se prezintă în comunicat.

Conform sursei citate, studiul efectuat de POYRY asupra nivelului de profitabilitate al parcurilor eoliene din România demonstrează că astăzi această industrie este departe de orice idee de profit fiind, dimpotrivă, în pierdere, fapt confirmat de intrarea în insolvenţă a două parcuri eoliene, insolvenţe care vor fi din ce in ce mai dese si din ce in ce mai importante în anul ce urmează, situaţie care va afecta masiv atât sectorul bancar cât şi restul economiei.

De asemenea, doar aproximativ 2/3 din certificatele verzi emise în 2014 si 2015 sunt tranzacţionate, toate la preţul minim si acest lucru nu a făcut altceva decât să distorsioneze în mod negativ atât piaţa de energie cât şi piaţa (inexistenta azi) de certificate verzi.

Rata de rentabilitate a investiţiei unui parc eolian a atins în 2014 o valoare de sub 1% şi este în continuă scădere. Aceeaşi situaţie se regăseşte azi la toate tehnologiile de producţie din sectorul regenerabil.

Asociaţiile au semnalat şi faptul că, deşi autorităţile române au anunţat atingerea prematură a ţintelor asumate cu privire la energia produsă din SRE până în anul 2020, au dat ulterior dovadă de incoerenţă, astăzi încurajând viitoare dezvoltări ale capacităţilor mici de producţie remunerate prin tarif reglementat (tip feed-in-tariff) în cadrul aceleiaşi scheme de suport.

"În acest context tragic pentru o industrie în care s-au investit peste 8 miliarde de Euro considerăm că sunt necesare soluţii urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei producătorilor păstrând în acelaşi timp un impact acceptabil asupra consumatorilor. De asemenea, se impune restabilirea mecanismului de sprijin astfel încât să permită vânzarea tuturor Certificatelor Verzi la preţul minim actual, stabilit de lege, pentru a asigura sectorului regenerabilelor o remuneraţie stabilă şi evitarea deteriorării în continuare a situaţiei financiare", susţin unanim reprezentaţii celor patru Asociaţii.

În urma întâlnirii din această săptămână, reprezentaţii Ministerului Energiei au propus amendarea legii şi crearea a unui grup de lucru interministerial, în vederea modificării legii 220/2008 inclusiv prin notificarea ei catre Comisia Europeana ceea ce presupune soluţionarea problemei actuale peste 2 ani, din care unul electoral.

Asociaţiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România cer, prin intermediul comunicatului, "să nu se mai amâne luarea unei decizii de salvare a producătorilor energie din SRE. Propunerea de amendare a legii exprimată de Secretarul de Stat Bogdan Badea nu face decât să amâne cu până la doi ani soluţionarea situaţiei, iar această tergiversare în aplicarea de soluţii nu va face decât să împingă toţi investitorii către faliment cu efecte deosebit de grave asupra economiei naţionale. De altfel, chiar şi reprezentanţii ANRE au recunoscut ca fără aportul SRE în sistemul energetic naţional preţul energiei ar urma să crească foarte mult"

"Este nevoie doar de bunăvoinţă şi de acceptarea faptului că România are nevoie de energie regenerabilă în securizarea unui mix energetic echilibrat", se mai precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb