S&P a confirmat ratingul BCR, în contextul importanţei Erste pentru Austria

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2009

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a confirmat, miercuri, ratingurile Băncii Comerciale Române şi ale băncii-mamă, Erste Bank, ca urmare a importanţei pentru sistemul austriac a grupului bancar Erste, potrivit unui comunicat al agenţiei de rating.

Astfel, agenţia de evaluare financiară a confirmat ratingul "A" pentru credite pe termen lung al grupului austriac Erste Bank şi ratingul "A-1" pentru credite pe termen scurt, cu perspectivă "negativă".

Standard & Poor"s a confirmat, de asemenea, ratingul "BB+" al Băncii Comerciale Române şi calificativul "A" al subsidiarei din Cehia a Erste Bank, Ceska Sporitelna şi al băncii slovace Slovenska Sporitelna, în pofida presiunilor asupra profilurilor individuale de creditare ale acestor bănci.

"Confirmarea ratingului reflectă părerea analiştilor de la S&P că Erste Bank are o foarte mare importanţă pentru sistemul financiar austriac, ca şi finanţarea şi sprijinul pe care guvernul austriac le va acorda grupului bancar", a declarat analistul Markus Schmaus de la Standard & Poor"s S&P consideră în prezent că Erste Bank este o instituţie ce are o strânsă legătură cu guvernul, potrivit definiţiei agenţiei privind instituţiile ce pot fi afectate de intervenţiile guvernului în perioade dificile.

"Deşi considerăm că sprijinul acordat de guvern este temporar, acesta atenuează perspectivele prudente legate de dezvoltarea viitoare a profilului independent de credit al Erste Bank, în contextul presiunilor care prevedem că vor fi exercitate asupra câştigurilor băncii de majorare a riscurilor de creditare, în special în Europa Centrală şi de Est", mai susţin reprezentanţii agenţiei de rating.

Afirmaţiile reflectă accentuarea riscurilor macroeconomice pe fondul recesiunii mondiale, ce ar putea afecta profilul financiar şi perspectivele de afaceri ale principalelor operaţiuni Erste Bank din Europa Centrală şi de Est, precum şi din ţara de origine. În special, operaţiunile majore din Ungaria şi România ar putea exercita presiuni asupra Erste Bank, în cazul în care mediul operaţional continuă să se deterioreze. Capitalizarea băncii a fost factorul negativ principal în ceea ce priveşte acordarea ratingului în ultimii câţiva ani. După o emisiune de capital de 2,7 miliarde euro, din care până la 1,9 miliarde vor fi subscrise de guvernul austriac, S&P estimează că se va ameliora capitalul de bază al băncii. "Perspectiva este "negativă", pentru că ne aşteptăm ca Erste Bank să se confrunte cu un mediu operaţional dificil pe principalele pieţe, ceea ce ar putea genera pierderi din creditare, a căror consecinţă ar fi deteriorarea profilului financiar, dacă recesiunea se dovedeşte mai accentuată şi mai îndelungată decât anticipasem anterior", a adăugat Schmaus.

S&P ar putea, totodată, lua în considerare o coborâre a ratingului, mai ales dacă analiştii agenţiei de rating vor considera că guvernul austriac este mai puţin dispus să ofere sprijin, sau dacă pierderile erodează capitalul de bază al băncii sau dăunează modelul de afaceri, fără a susţine aşteptările S&P privitoare la posibilităţile de sprijin viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb