Standard&Poor's ar putea reduce ratingul Rusiei la categoria "junk", nerecomandată investitorilor, în următoarele 90 de zile, pentru prima dată în ultimii zece ani, în condiţiile în care ţara se confruntă cu cea mai grea situaţie economică de la criza datoriilor din 1998 până în prezent.
S&P a pus ratingul Rusiei sub supraveghere negativă şi a anunţat că există cel puţin 50% şanse ca ratingul Rusiei să fie coborât la categoria "junk" în următoarele 90 de zile, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară S&P, scrie Bloomberg.
"Analizăm evaluarea noastră în ceea ce priveşte flexibilitatea monetară a Rusiei şi impactul economiei din ce în ce mai slabe asupra sistemului financiar al Rusiei", conform comunicatului agenţiei.
Scăderea preţului petrolului la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani şi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite pe fondul conflictului din Ucraina au contribuit la deteriorarea situaţie economice din Rusia.
De altfel, marţi, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că economia Rusiei riscă să intre într-o recesiune gravă, în lipsa unor acţiuni mai hotărâte ale guvernuluipotrivit agenţiei ruse de presă Sputnik News.
Medvedev a afirmat că situaţia actuală este mai dificilă decât cea din 2009, atunci când Rusia "a ieşit din recesiune alături de restul lumii, iar acum o serie de ţări creează obstacole în calea creşterii economiei ruse".
Avertismentul S&P a venit pe fondul încercărilor băncii centrale şi a guvernului de la Moscova de a evita declanşarea unei crize bancare.
Banca centrală a Rusiei a cheltuit o cincime din rezervele internaţionale şi a crescut dobânda cheie de şase ori, la 17% din luna martie, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar ţările din Vest au adoptat sancţiuni împotriva Moscovei.
Marile companii exportatoare cu capital de stat rus, inclusiv gigantul petrolier Gazprom, au fost somate de guvern să aducă, până la 1 martie, deţinerile nete în valută la nivelul de la începutul lunii octombrie.
Luni, Rusia a salvat de la faliment banca de dimensiuni medii Trust, care a primit de la banca centrală 30 de miliarde de ruble (530 milioane dolari), în primul bailout acordat de instituţie de la declanşarea crizei ruble.
La începutul lunii decembrie, ministrul adjunct al Economiei în guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat că Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor. Vedev a afimat că, cel mai probabil, economia Rusiei va scădea în trimestrul al patrulea din acest an şi se va contracta, de asemenea, în primele trei luni ale anului viitor.